News

Komentari 2

SSSR znao da je Černobil opasan - skrivali su sve od javnosti

SSSR znao da je Černobil opasan - skrivali su sve od javnosti

Arhivi pokazuju da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo "mjerama za sprečavanje panike i provokativnih glasina", kako je pisalo u izvješću tadašnje tajne službe KGB

Sovjetski Savez znao je da je nuklearna elektrana u Černobilu, na prostoru današnje Ukrajine, bila opasna i prikrivao je u njoj hitna stanja prije eksplozije reaktora 1986., objavile su ukrajinske vlasti u ponedjeljak otkrivajući arhive na 35. godišnjicu katastrofe.

Nakon neuspjela testiranja četvrtog reaktora u nuklearnoj elektrani, na području tadašnjeg Sovjetskog Sveza, oblaci radioaktivnog materijala iz Černobila proširili su se Europom u najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi.

Arhivi pokazuju da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo "mjerama za sprečavanje panike i provokativnih glasina", kako je pisalo u izvješću tadašnje tajne službe KGB, objavila je u ponedjeljak ukrajinska tajna služba SBU.

Dodaje da je odvojenih "hitnih stanja" u nuklearki bilo i 1984. 

Tako je "godine 1983., sovjetski vrh u Moskvi bio obaviješten da je černobilska nuklearna elektrana jedna od najopasnijih u Sovjetskom Savezu zbog manjka sigurnosne opreme", navodi SBU.

Kada je francuski novinar prikupio uzorke vode i tla iz područja Černobila nakon nesreće 1987. godine, KGB je te uzorke zamijenio drugima u specijalnoj operaciji, navodi SBU pozivajući se na drugo izvješće koje je također izradio KGB. 

Odmah nakn eksplozije poginuo je 31 radnik i vatrogasac od akutnog  zračenja. Još tisuće ljudi podlegle su bolestima poput raka izazvanima radijacijom iako je ukupan broj umrlih i žrtava dugotrajnih bolesti od posljedica zračenja predmet rasprava.

Nevladina organizacija Greenpeace ocijenila je 2006. da je nesreća prouzročila smrt 100.000 ljudi.

Nuklearna elektrana u Černobilu nastavila je proizvoditi struju do prosinca 2000. kada je pod pritiskom Zapada isključen njezin posljednji reaktor.

Vlada današnje Ukrajine upozorava da su sovjetske vlasti istragu provele nekompetentno i zataškale istinu. Naredba o evakuaciji cijelog područja izdana je tek 36 sati nakon nesreće. 

- 35. godišnjica tragedije u Černobilu podsjetnik je na to kako je dezinformiranje za koje je odgovorna država, kao što je to bilo u totalitarnom sovjetskom režimu, izazvalo najveću katastrofu čovječanstva koju je svojim djelovanjem izazvao čovjek - navodi ministarstvo vanjskih poslova. 

 

Najčitaniji članci