Obavijesti

News

Komentari 0

Stanje na tržištu: Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Stanje na tržištu: Wall Street skliznuo s rekordnih razina
2

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana, a uoči poruka središnje američke banke.

Dow Jones oslabio je 127 bodova ili 0,39 posto, na 32.825 bodova, a S&P 500 0,16 posto, na 3.962 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 13.471 bod.

Vodeći indeksi na najvećoj svjetskoj burzi skliznuli su jučer s najviših razina u povijesti zbog oštrog pada cijena nafte i opreza ulagača uoči poruka čelnika središnje banke.

Najviše je, gotovo 3 posto, potonuo S&P 500 indeks energetskog sektora, a s padom za više od 1 posto pratili su ga financijski i industrijski.

Prethodnih dana cijene su dionica rasle jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstva od koronakrize, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života i snažnog oporavka gospodarstva.

No, ubrzanje oporavka, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Reuters

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, započete u utorak.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

No, najviše pažnje bit će usmjereno na osvrt Feda po pitanju inflacije i signale kada se može očekivati povećanje kamatnih stopa.

„Ova sjednica Feda jedna je od najvažnijih u posljednje vrijeme. Radi se o prvoj sjednici nakon nedavnog snažnog rasta prinosa na obveznice i zabrinutosti u vezi inflacije”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u fondu Globalt Investments.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,80 posto, na 6.803 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 14.557 bodova, a pariški CAC 0,32 posto na 6.055 bodova.