Obavijesti

News

Komentari 31

Stanje u kaznionicama: Svaki 9. zatvorenik ovisan o drogama

Stanje u kaznionicama: Svaki 9. zatvorenik ovisan o drogama
1

NIJE BILO PREDOZIRANJA? Ove godine u zatvorima je umrlo 15 kažnjenika, no niti jedan se, tvrdi Uprava za zatvorski sustav, nije predozirao drogom ili lijekovima

Tijekom 2018. u zatvorskom sustavu boravilo je 1299 zatvorenika i maloljetnika ovisnika o drogama, a 31. prosinca 2018. u zatvorskom sustavu nalazilo 449 zatvorenika ovisnih o drogama.

Kako je trenutačna popunjenost kapaciteta u kaznenim tijelima 3695 mjesta, ispada da je svaki deveti zatvorenik ovisnik o drogama. Prema podacima Uprave za zatvorski sustav, gotovo polovica od njih 449 bila je ovisna o više droga, o opijatima ih je bilo ovisno 41,96%, o kokainu 4,46%, a o kanabinoidima 4,23%. O stimulativnim sredstvima ovisno je bilo 1,31%, a o sedativima i hipnoticima samo njih 0,69% od 449 zatvorenika ovisnih o drogama. Lani nije bilo zatvorenika ovisnika o halucinogenima i hlapljivim otapalima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Opijatskim ovisnicima bilo je u 2018. dostupno liječenje metadonom, buprenorfinom i kombiniranim buprenorfin-naloksonom. Tijekom 2018. u postupku detoksikacije bilo je 130 zatvorenika, od čega je u 48,46% slučajeva primijenjen metadon, a u 51,54% slučajeva buprenorfin.

Ukupno 852 zatvorenika lani su bila na terapiji održavanja opijatskim agonistima (metadon i buprenorfin), od čega je u 71,6% slučajeva primijenjen buprenorfin, koji je i nadalje prvi izbor liječnika u terapiji održavanja. Metadon se u terapiji održavanja primjenjuje znatno rjeđe od buprenorfina te je u 2018. od ukupnog broja zatvorenika koji su bili na održavanju opijatskim agonistima kod njih 28,4% korišten metadon.

'Javljaju mi se svjedoci, istina o Kristianu mora se doznati!'
'Javljaju mi se svjedoci, istina o Kristianu mora se doznati!'

Od početka kolovoza u Zagrebačkom zatvoru i Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS) preminula su dva zatvorenika, a mlađu punoljetnicu uspjeli su spasiti u BOLS-u. Sumnjalo se na predoziranje, pa su, neslužbeno doznajemo, nadležni digli sve pravosudne policajce na noge i krenulo se u pretragu zatvora. Tražili su drogu i tablete, a zatvori su, neslužbeno doznajemo, prepuni tableta, koje su svojevrsna valuta kojom se mogu kupiti cigarete ili neke usluge. Od onih koje koriste ovisnici o opijatima do onih za smirenje.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav, do kraja kolovoza u zatvorima diljem zemlje umrlo je 15 zatvorenika, no nitko se nije, tvrde, predozirao.

130 ih je bilo na odvikavanju

Tijekom 2018. u postupku detoksikacije u 48,46% slučajeva primijenjen metadon, a u 51,54% buprenorfin

4,46% na ‘bijelom’

O kokainu je ovisno 20-ak zatvorenika

15 zatvorenika je umrlo

Ove godine jedan se ubio, a 14 preminulo

449 troše sve redom

Tijekom 2018. godine 449 zatvornika bilo je ovisno o nekim vrstama droga. Gotovo polovica o više vrsta

28,4% ovisnika u zatvorima je na metadonu

Metadon se u terapiji odvikavanja primjenjuje znatno rjeđe od buprenorfina