Obavijesti

News

Komentari 170

Britanske vlasti preporučile da se trudnice cijepe isključivo cjepivom Pfizera ili Moderne

Britanske vlasti preporučile da se trudnice cijepe isključivo cjepivom Pfizera ili Moderne
5

Trudnice u Velikoj Britaniji trebale bi se cijepiti cjepivom Pfizera ili Moderne jer ima više stvarnih podataka da su sigurna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.02

Trudnicama u Britaniji preporučuje se cjepivo Pfizera ili Moderne

Trudnice u Velikoj Britaniji trebale bi se cijepiti cjepivom Pfizera ili Moderne jer ima više stvarnih podataka da su sigurna, objavilo je u petak tijelo koje izdaje smjernice za cijepljenje.

Zajedničko povjerenstvo za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) navelo je da je oko 90.000 trudnica cijepljeno u SAD-u, većinom s ta dva američka cjepiva, i da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava.

"Na temelju tih podataka, JCVI savjetuje da se trudnicama u Velikoj Britaniji, kada god je to moguće, daju cjepiva Pfizer-BioNTecha ili Moderne", stoji u priopćenju.

"Nema dokaza da su ostala cjepiva nesigurna za trudnice, ali potrebna su dodatna ispitivanja", dodaje JCVI.

Trudnicama u Britaniji je ranije savjetovano da se ne cijepe jer nema dovoljno podataka o nuspojavama.

"Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za cijepljenje, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, kao što su njihovi obiteljski liječnici, ginekolog ili babica", rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Britanija je nedavno savjetovala da se mlađi od 30 godina, ako je moguće, cijepe nekim drugim cjepivom umjesto Oxford/AstraZenecom zbog "izuzetno" rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

 

19.37

"Sloboda je nadohvat ruke": Austrija se od svibnja postupno otvara

 Austrija planira polako otvaranje ekonomije od svibnja, nakon mjeseci zatvorenih restorana, kafića hotela i mjesta za rekreaciju, najavio je u petak kancelar Sebastian Kurz. 

Prvi koraci prema otvaranju turističkih, gastronomskih, kulturnih i sportskih mjesta će biti mogući od idućeg mjeseca, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Nije dao konkretan datum, no najavio je da će se više detalja znati idući tjedan, kazao je Kurz, a prenosi agencija dpa. 

„Sloboda je nadohvat ruke“, poručio je austrijski čelnik. 

Važnu ulogu u opreznom otvaranju Austrije imat će maske, testiranje i planirana zelena potvrda za one koji su cijepljeni, imaju negativan test na covid-19 ili su se oporavili od zaraze. 

„Dotad ćemo imati konstantno masovno testiranje“, naglasio je. 

Broj zaraženih u Austriji u proteklo je vrijeme u padu, a situacija je bolja i na odjelima intenzivne njege. 

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Austrija u protekla dva tjedna na 100 tisuća stanovnika ima 454 zaraženih. Hrvatska po istoj stopi ima 626 zaraženih. 

 

18.17

Draghi najavio postupno otvaranje Italije od kraja travnja

 Italija bi mogla početi s postupnim otvaranjem restorana i škola od 26. travnja, objavio je u petak šef vlade Mario Draghi.

Izražavajući "oprezni optimizam", Draghi je rekao da je njegova vlada odlučila preuzeti "uračunati rizik" i staviti ona područja Italije u kojima su epidemiološki podaci zadovoljavajući u žute zone u kojima će restrikcije biti blaže.

"Prioritet će biti dan vanjskim aktivnostima", rekao je Draghi, ali nije izravno naveo barove i restorane s terasama.

"Sve školske institucije otvorit će se u žutim i narančastim zonama", dodao je.

Plan postupnog otvaranja bazira se na dva temelja: održavanju fizičke distance i nošenju maski te ubrzavanju kampanje cijepljenja.

„Vjerojatnost da ćemo odustati je vrlo mala ako poštujemo pravila ponašanja“, procijenio je Draghi, odgovarajući na pitanje je li moguća odgoda otvaranja.

Natuknuo je da će se uskoro i moći putovati između dviju regija ako su označene kao žute.

Ova odluka vlade predstavlja ubrzavanje otvaranja u odnosu na ranije planove. 

Ministar zdravlja Roberto Speranza naglasio je kako vlada planira otvoriti vanjske bazene 15. svibnja, teretane od 1. lipnja, a sajmove i izložbe od 1. srpnja.

U Italiji, prvoj europskoj zemlji koja je bila u velikoj mjeri pogođena pandemijom koronavirusa, umrlo je više od 115 tisuća ljudi.

 

18.12

Slovenija otvorena i za cijepljenje Sputnjikom V

Slovenija je uvrstila i rusko cjepivo Sputnjik V kao kandidata za kampanju cijepljenja protiv covida-19 i čeka odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), rekla je u petak članica znanstvenog savjeta vlade infektologinja Bojana Beović.

"Savjetodavna skupina za cijepljenje nedavno je preporučila da se nabave sva ona cjepiva koja razmatra EMA i  nalaze  se u postupku dobivanja odobrenja. To smo učinili zato da cjepivo u trenutku kad bude odobreno možemo odmah početi koristiti ne gubeći vrijeme", kazala je Beović u razgovoru za Slovensku televiziju.

Po njenim je riječima zato Slovenija i Sputnjik V uvrstila na popis cjepiva kandidata koja bi se mogla koristiti i u Sloveniji ako dobiju odobrenje EMA-e.

Prema zadnjim ažuriranim podacima ministarstva zdravstva Slovenija je do danas cijepila 360.450 osoba protiv covida-19,  što je ukupno 17,2 posto populacije, a s dvjema dozama je već cijepljeno 136.582 ljudi, najviše  AstraZenecinim i Pfizerovim cjepivom.

Pristigle su i doze cjepiva Johnson&Johnson, ali se ne koriste i nalaze se u "karanteni", čekajući novu  odluku EMA-e, nakon što je američki regulator odredio privremeno  zaustavljanje njegove primjene u SAD-u.

Cijepljenje AstraZenecom u Sloveniji se nastavlja.

Slovenija je odlučna u namjeri da sredine ljeta procijepi više od polovice svoje populacije.

 

 

18.05

U Francuskoj protiv covida-19 cijepljeni gotovo svi korisnici staračkih domova

U Francuskoj je prvu dozu cjepiva protiv covida-19 dobilo gotovo 100 posto korisnika staračkih domova, a tri četvrtine primile su obje doze, rekao je u petak ministar zdravstva Olivier Veran.

Tijekom posjeta centru za cijepljenje na jugu Francuske, Veran je također rekao novinarima da je više od dvije trećine zdravstvenog osoblja i 80 posto zdravstvenog osoblja starijeg od 50 godina primilo barem prvu dozu.

Zahvaljujući fokusu na štićenike domova za starije u Francuskoj je oštro pao broj smrtnih slučajeva.

Na početku kampanje cijepljenja potkraj prosinca i početkom siječnja, Francuska je registrirala oko 700 smrtnih slučajeva tjedno u staračkim domovima, što čini gotovo trećinu tjednog broja smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji.

Početkom ožujka taj je broj pao na oko 300, potkraj ožujka na 80, a prošli tjedan Francuska je prijavila manje od 50 smrtnih slučajeva u domovima umirovljenika.

U četvrtak, kada je broj smrtnih slučajeva od covida-19 u Francuskoj prešao 100.000, sedmodnevni prosjek smrti od covida-19 iznosio je gotovo 300 dnevno, a prosjek umrlih u domovima bio je sedam.

Veran je također rekao novinarima da je s još oko 35.000 novih slučajeva covida-19 u Francuskoj prerano za razmatranje ublažavanja ograničenja kretanja ljudi i ponovio da se za sada ne planira ukidanje policijskog sata koji je uveden sredinom prosinca.

 

 

Komentari 170