Obavijesti

News

Komentari 255

Stanković je poručio Pupovcu: 'Molim vas, govorite malo brže'

Stanković je poručio Pupovcu: 'Molim vas, govorite malo brže'
1

Milorad Pupovac je, gostujući u Nedjeljom u 2, rekao kako se manjine nemaju potrebe dodvoravati Plenkoviću te je poručio kako ekstremna desnica ne može biti njihov partner

VIDEO

Gost prve ovosezonske HTV-ove emisije Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića bio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.  

Pupovac je komentirao pregovore s HDZ-om oko sastavljanja vlade, hrvatsko-srpske odnose te referendum u Republici Srpskoj, a dotakli su se i teze da je dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a zabijen čavao u lijes hrvatske lijevice.

Stanković mu je u uvodu rekao kako prije nije govorio ovako sporo, te ga je zamolio da govori malo brže.  Pupovac mu je uz osmijeh prvo odgovorio: 'Mogu i sporije, sigurno', a potom je kazao da je brže govorio kada je bio mlađi, jer je onda bio sigurniji.

- Čovjek sada mora vagati svaku riječ kada je predstavnik nacionalne manjine - rekao je Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Nemamo se potrebe dodvoravati Plenkoviću'

Govoreći o šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, Pupovac je rekao da se manjine nemaju potrebe dodvoravati Plenkoviću. 

- Konačno imamo jednu osobu, a da je ne moramo provjeravati, rekao je Pupovac, pojasnivši da Plenković ima obrazovane, profesionalne i političke karakteristike koje ga stavljaju u vrlo visok rang i u europskim razmjerima.

Za hrvatsku demokraciju i ustavni poredak važno je da se ojača desni centar, objasnio je Pupovac razloge zbog kojih je ušao u pregovore sa HDZ-om.

'Ekstremna desnica ne može biti naš partner'

Stanković je kazao da se Hasanbegović čudi da ga Pupovac i Furio Radin napadaju iako nikada nije imao protusrpska stajališta?

- Mi želimo da se Hrvatska okrene budućnosti i demokratskim potencijalima, a ne da se vraća nedemokratskim resursima prošlosti. Želimo da manjine budu prihvaćene kao dio demokratskog potencijala. Oni koji iz revizionističkih opozicija, politički poraženih strana 20. stoljeća ekstremne desnice žele oblikovati hrvatsku politički i kulturni prostor ne mogu biti naš partner.

Hoćete li prihvatiti Hasanbegovića za potpredsjednika Sabora?

- On je izabrani predstavnik naroda, kao i ja. Vidjet ćemo.

'Volio bih da do referenduma u RS nije ni došlo'

Stanković i Pupovac dotakli su se i referenduma u Republici Srpskoj.

- Referendum je oportun za Dodika - smatra Pupovac koji kaže da bi volio da do referenduma nije ni došlo.

- Jeste li Plenkovićev Srbin - zanimalo je Stankovića.

- Čim se netko iz redova srpskih političara poveže s desnicom proglašava se Tuđmanovim ili Sanaderovim Srbinom. Nadam se da to više neće biti pitanje - rekao je Pupovac.

Hoće li Srbi ući u  vladu i je li uvjet za to reguliranje mirovina zaposlenih na nekad okupiranim područjima?

- To je staro pitanje koje se poteže još od vremena mirne integracije - odgovorio je Pupovac.

Je li istina da tražite četiri pomoćnika ministra?

- Ne, to je stara stvar. To je zadano Erdutskim sporazumom. Mi tražimo funkcionalnu participaciju. Da na tim mjestima budu pripadnici svih nacionalnih manjina. No do toga još nismo došli u pregovorima - kazao je.

'Potpredsjednik Vlade? Vidjet ćemo'

Hoćete li vi biti potpredsjednik vlade?

- O tome se govori od 2004. pa je 2007 bilo gotova stvar. Sad se to opet spominje. Usmjeren sam na parlament i rad na fakultetu. Simbolički i funkcionalno bilo bi dobro da manjine budu zastupljene. O svim oblicima participacije tek ćemo razgovarati. Bez Plenkovića nećemo licitirat - naveo je.

Stankovića je zanimalo i što Pupovac misli o studentskim protestima na Filozofskom fakuletu i istupu saborskog zastupnika Željka Glasnovića?

- Studenti se ne bore samo za svoju budućnost, oni se bore za akademske i znanstvene slobode. Oni koji ih napadaju, sabornici i profesori, nisu ništa bolji od onih koji su to radili prije 40-50 godina - tvrdi Pupovac.

Ima li ljevica šanse?

- Hrvatska treba snažnu lijevu stranku. I jednu još lijeviju od ove središnje, kaže Pupovac koji misli da ljevica ima šansu: "Pogledajte samo mlade ljude koji stvaraju novu lijevu politiku."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 255
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS