Kutjevački vinar Vlado Krauthaker konačno je ostvario svoj san - napraviti vinjak s potpisom. Napravio je 2000 boca vinjaka od pola litre. Cijena je visoka zbog troškova
Star 10 godina: Vinjak 'minjak' od pola litre stoji čak 500 kuna
Čovjek uvijek mora nešto raditi jer samo tako se može početi primjećivati ono što napravi.
Kratko nam je veliki kutjevački vinar Vlado Krauthaker prokomentirao pojavu vinjaka s njegovim potpisom, najnovijeg uratka iz svoje gotovo 700.000 litara velike vinske proizvodnje. No da njegov vinjak ne bi bio tek jedan od destilata koji se pod tim imenom može pronaći na tržištu, Krauthaker se pobrinuo i da cjenovno ne može biti dostupan svakome. Njegov vinjak uvjerljivo je najskuplja hrvatska žestica, a za bocu od pola litre potrebno je, samo u njegovu podrumu, izdvojiti gotovo 500 kuna.
Time je, ako ništa drugo, izbjegao da se njegov vinjak spominje u kontekstu jeftinih žestica.
- Ako se radi na pravilan način, vinjak je najplemenitije žestoko piće. Mi idemo na što dulje odležavanje u drvetu, a ovaj naš je dozrijevao čak deset godina u hrastovim bačvama - kaže nam Vlado Krauthaker uspoređujući svoj vinjak s najcjenjenijim konjacima koji nose oznaku XO, što je u rangu francuskog označavanja vrlo starih (extra old – XO) konjaka.
Proizvodnje vinjaka dosjetio se u trenucima razmišljanja čime bi obogatio ponudu svoje vinarije. Nije ljubitelj pjenušaca i pjenušavih vina te se nikad nije htio ni upustiti u proizvodnju takvih kapljica, ali biti najbolji u proizvodnji hrvatskog vinjaka bio mu je izazov iz mladosti.
Prvu seriju vinjaka napravio je u 2000 boca od pola litre.
- Ovaj vinjak je već dobro prihvaćen. Nisam htio nikakvu drugu cijenu nego onu koja će nam jamčiti stopostotnu isplativost, pa kad se proda - proda. Ovaj vinjak već ima svoje kupce - kaže nam vinar Vlado Krauthaker.
‘U njemu ima čak sedam sorti grožđa’
- Prvo smo napravili zelenu berbu, kad je u grožđu 7-9 posto alkohola, a ovaj vinjak je rađen na osnovi sedam sorti za koje je najbitnije bilo da nisu aromatične, poput graševine ili zelenca, te još nekih crvenih sorti - priča Vlado Krauthaker.