Obavijesti

News

Komentari 31

Stariji su im često meta: Ovih sedam poziva uvod su u pljačku

Stariji su im često meta: Ovih sedam poziva uvod su u pljačku
2

Prevaranti se često predstavljaju kao policajci, poreznici ili bankari pa kažu da je novcu istekao rok trajanja ili da je lažan. Pristojni razgovor prvo otvara dušu, ali potom i vrata..

VIDEO

Među prijevarama starijih ljudi na zagrebačkom području sve je više telefonskih. Prevaranti se najčešće predstavljaju kao službenici banke ili policajci.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:25

Starije ljude znaju pozivati i lažni poreznici. Uvjeravaju ih da su dobili povrat novca koji će im biti isplaćen nakon što oni uplate određeni iznos. Ako pristanu, na adresu dolazi lažni zaposlenik Porezne uprave, a žrtva joj predaje novac.

Prijete i policijom

I lažni bankari telefonom obavještavaju građane da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok trajanja te da će netko iz banke doći na njihovu adresu kako bi preuzeo novac. Nakon provjere će im ga vratiti. Onome tko to odbije, prevaranti prijete privođenjem i pretragom stana. Žrtvu koja ih odbije i kaže da se o tome brinu njegovi ukućani prevaranti nakon nekog vremena ponovno nazovu. Uvjere je da su se čuli s ukućanima i da su oni odobrili predaju novca te da mogu predati novac osobi koja će doći na kućnu adresu, upozorava policija.

Neki se prevaranti lažno predstavljaju i kao policijski službenici koji su pronašli počinitelja kaznenog djela te da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svojem domu. Kad na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakovjerno predaje novčanice i nakit.

Iz PU zagrebačke napominju da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze u stan i ne zamjenjuju novac, a ni policajci ne dolaze izuzimati otiske prstiju s novčanica ili nakita.

Službenica iskaznica

Ako policijski službenici dođu nekome na kućna vrata, uvijek se predstavljaju službenom iskaznicom i značkom, a za sva postupanja izdaju dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

Policija savjetuje svima da starijim članovima obitelji ili šire rodbine koji žive sami jasno kažu da u dom nikoga ne puštaju zbog besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

Nabijaju račun

Sve su češća i nabijanja telefonskih računa u korist neke tvrtke koja posluje u drugoj državi. Stigne poziv s nepoznatog broja i oni koji odgovore na poziv ostaju bez novca koji su imali na prepaid mobitelu, a tko je na pretplati, dobije veći račun nego inače.

Često se i na mobitelu prikaže propušten poziv sa stranog broja, iako s tog broja nitko nije ni zvao. Tko odgovori na nepostojeći poziv, također će ostati bez novca na računu mobitela.

Pristojni razgovor prvo otvara dušu, ali potom i vrata. Problemi se mogu spriječiti ako se sumnjivca ne pusti u stan ili kuću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori