Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
74 komentara

'Stat ćemo na kraj bespravnom korištenju državne imovine...'

Ministar imovine Goran Marić bio je gost u studiju 24sata i najavio je velike promjene koje uvodi u svoj resor, od rješavanja turističkog zemljišta, izbacivanja onih koji su državne prostore dali u podnajam....

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
74 komentara

Sve opcije oko Uljanika su moguće pa tako i stečaj, rekao je u ponedjeljak ministar državne imovine Goran Marić za 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO

Izbacit ćemo sve koji bespravno zarađuju na državnoj imovini Gost u studiju: Goran Marić, ministar državne imovine Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, September 10, 2018

Osvrnuo se i na državne stanove. 

- Mi imamo u stanovima barem milijardu kuna, oni su zapušteni. To je procjena koliko država ima samo u stanovima. Njih se uglavnom koristilo bez zakonske osnove. Najmanje 2000, 3000 stanova se koristi bez zakonske osnove - rekao je Marić. 

- Čim mi objavimo natječaj za stan, ljudi vide adresi i odmah se usele unutra. Imali smo tako jedan stan koji smo oglasili i odmah je unutra netko ušao, neka sekta i odmah smo pokrenuli pravne radnje - rekao je Marić koji je nezadovoljan brzinom kojom sudovi rješavaju takve i slične slučajeve.  

- Brzo ću tražiti da se vidi koji sudovi drže takve slučajeve u ladicama. Zar nije čudno i da se slučaj Smokvica godinama držala u ladicama - kaže Marić. 

- Mi novim zakonom smo predvidjeli da je zabranjen zakup, korisnici će moći dobiti ugovor direktno od države. Imat ćemo brzo 2000, 3000 slučajeva riješenih. Sada ima slučaj da neki liječnik ili inženjer ima prostor od grada, ali ne koristi on nego unutra frizerka ima salon i to će se zabraniti - rekao je Marić.  

- Mesićevu vilu su procijenili sudski vještaci, a bila je precijenjena i zato se nije prodavala i sada je spuštena cijena i ona bi se sada mogla prodati - rekao je Marić i odgovorio na pitanje zašto se tzv. Mesićeva vila još nije prodala. 

Najavio je i donošenje novog zakona. 

- Nema natječaja koji je skriven. Meni je drago da je neki natječaj objavljen u medijima, mi objavljujemo dva, tri natječaja mjesečno. Zamislite samo koliko je potencijal u turističkom zemljištu, imamo čak 17,5 milijuna kampova. Zakon pripremamo, ubrzo će ići u javnu raspravu. Ono što nije regulirano već 30 godina i potpuno je korišteno na način štetan za državu. To će biti pravi reformski zakon. Bit će u njemu ono što treba definirati i kako riješiti postojeće probleme. Dosadašnji zakon je bio neprovediv. Koje je rješenje za to kada netko nešto tuđe koristi, a ne plaća, nedopustivo je, kod nas nedostaje kultura vlasništva. I država je to pokazala, ali to ne postoji ni u privatnom sektoru. Kako je moguće da neki hotelijeri koriste državnu imovinu, a ne plaćaju, koriste državno zemljište na njemu i tamo rade osobni parking, a država opet tu ništa ne napravi. Većina njih bi pregovarala oko cijene - rekao je Marić. 

- Od ovog zakona koji će stupiti na snagu nadam se početkom iduće godine radi se o 17,5 milijuna kvadrata kampova i toliko, ako ne i više o zemljištu oko hotela, to će biti milijarde koristi koje će imati lokalna samouprava, ali i država - rekao je Marić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message