Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije briga što se kombi koji spašava živote raspada... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije briga što se kombi koji spašava živote raspada...

Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije  briga što se kombi koji spašava živote raspada...

Ekipa iz KB Merkur već nekoliko godina po organe kreće u raspadajućem kombiju s kojim nikada ne znaju hoće li uopće stići na cilj i kada će ih ostaviti na cesti. Nedavno su kombiju i kočnice otkazale...

VIDEO

Posljednjih godina o našem transplantacijskom programu slušamo samo najveće hvale. S pravom. Po bolnicama su se ekipirali top timovi koji ruše svjetske statistike, a čine ih ljudi koji rade vrhunski posao, dostupni su od 0 do 24, sedam dana u tjednu, na uštrb vlastitih privatnih života. Jer to znači baviti se transplantacijama.

Nema planiranja kada će se organi negdje pojaviti, po njih se kreće kada dođe informacija, neovisno o tomu koje je doba dana. S dolaskom pandemije smanjio se broj organa koji stiže preko Eurotransplanta, pa umnogome program ovisi o eksplantacijama u domaćim bolnicama.

Logika govori da je timovima u takvim slučajevima potrebno pouzdano prijevozno sredstvo, u koje stanu i ljudi, i oprema. No ekipa iz Kliničke bolnice Merkur već nekoliko godina po organe kreće u raspadajućem kombiju s kojim nikada ne znaju hoće li uopće stići na cilj i kada će ih ostaviti na cesti. Nije se jednom dogodilo da kombi, u kojem su preuzeti organi, stane zbog kvara u gluho doba noći, negdje na autocesti, pa ekipa na debelim minusima satima čeka drugi prijevoz. Nedavno su kombiju i kočnice otkazale, neposredno pred polazak. I tako stalno.

Već nekoliko godina Ministarstvu zdravstva rješavanje ovog problema nije došlo na listu prioriteta. Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije bilo briga što timovi s ovakvim prijevozom riskiraju vlastite živote, ali i kvalitetu organa koje transportiraju. Pritom se vozni parkovi članova Vlade neprestano obnavljaju, a kombi za spašavanje života odgovornima je samo usputna gnjavaža koju opetovano križaju u budžetnim stavkama.

Neodgovorno, žalosno, bijedno? Sve odjednom. Prema posljednjim informacijama, aktualni ministar Vili Beroš obećao je riješiti problem u što kraćem roku. U redu. Čekamo. Ministre, vi ste na potezu, i znajte da bi taj "što kraći" rok zapravo trebao biti – odmah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'
KAKO SMO OTJERALI STRUČNJAKA

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. William Novick dolazio je u vrijeme rata i operacijama spasio više od 600 hrvatske djece. Otjerali su ga. Znalo se da Novick ne uzima 'plave kuverte'. O svemu govore tadašnji akteri