Obavijesti

News

Komentari 2

Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije briga što se kombi koji spašava živote raspada...

Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije  briga što se kombi koji spašava živote raspada...

Ekipa iz KB Merkur već nekoliko godina po organe kreće u raspadajućem kombiju s kojim nikada ne znaju hoće li uopće stići na cilj i kada će ih ostaviti na cesti. Nedavno su kombiju i kočnice otkazale...

VIDEO

Posljednjih godina o našem transplantacijskom programu slušamo samo najveće hvale. S pravom. Po bolnicama su se ekipirali top timovi koji ruše svjetske statistike, a čine ih ljudi koji rade vrhunski posao, dostupni su od 0 do 24, sedam dana u tjednu, na uštrb vlastitih privatnih života. Jer to znači baviti se transplantacijama.

Nema planiranja kada će se organi negdje pojaviti, po njih se kreće kada dođe informacija, neovisno o tomu koje je doba dana. S dolaskom pandemije smanjio se broj organa koji stiže preko Eurotransplanta, pa umnogome program ovisi o eksplantacijama u domaćim bolnicama.

Logika govori da je timovima u takvim slučajevima potrebno pouzdano prijevozno sredstvo, u koje stanu i ljudi, i oprema. No ekipa iz Kliničke bolnice Merkur već nekoliko godina po organe kreće u raspadajućem kombiju s kojim nikada ne znaju hoće li uopće stići na cilj i kada će ih ostaviti na cesti. Nije se jednom dogodilo da kombi, u kojem su preuzeti organi, stane zbog kvara u gluho doba noći, negdje na autocesti, pa ekipa na debelim minusima satima čeka drugi prijevoz. Nedavno su kombiju i kočnice otkazale, neposredno pred polazak. I tako stalno.

Već nekoliko godina Ministarstvu zdravstva rješavanje ovog problema nije došlo na listu prioriteta. Statistikama se vole hvaliti, ali nikoga nije bilo briga što timovi s ovakvim prijevozom riskiraju vlastite živote, ali i kvalitetu organa koje transportiraju. Pritom se vozni parkovi članova Vlade neprestano obnavljaju, a kombi za spašavanje života odgovornima je samo usputna gnjavaža koju opetovano križaju u budžetnim stavkama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neodgovorno, žalosno, bijedno? Sve odjednom. Prema posljednjim informacijama, aktualni ministar Vili Beroš obećao je riješiti problem u što kraćem roku. U redu. Čekamo. Ministre, vi ste na potezu, i znajte da bi taj "što kraći" rok zapravo trebao biti – odmah.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.