Obavijesti

News

Komentari 207

Stazić: Imam 7 amandmana, ali sam ih prepisao od Reinera

Stazić: Imam 7 amandmana, ali sam ih prepisao od Reinera
1

Na prijedlog proračuna stigla su 94 amandmana zastupnika. Odnose se na novac za obrazovanje i prijevoz učenika, nacionalne manjine, branitelje...

VIDEO

Na prijedlog proračuna stigla su 94 amandmana. Most, HSLS, BUZ i nezavisna zastupnica Gordana Rusak predlažu amandman koji bi se gotovo 15 milijuna kuna uzelo sa proračunske stavke namijenjene političkim strankama te preusmjerilo prema Hrvatskoj zakladi za znanost kako bi se povećale potpore razvoju znanosti u Hrvatskoj kao trajnog opredjeljenja za unaprjeđenje znanstveno- istraživačkih radova.

Most ima dva amandmana: Mesić i Sveučilište u Splitu

Most je, pak, podnio dva amandmana. Prvim traže da se 600.000 kuna uzme uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića preusmjeri civilnim invalidima Domovinskog rata dok drugim amandmanom traže da se za sedam milijuna uvećaju sredstva za redovnu djelatnost Sveučilišta u Splitu, a predlažu da se novac namakne za tri stavke Ministarstva znanosti i obrazovanja i to: za poticaj udruga za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih, pomoći BiH u sustavu znanosti i obrazovanja te nabave inozemnih znanstvenih časopisa.

Miroslav Šimić (Most) pojasio je Sabor što su tražili smanjenje sredstava za Ured bivšeg predsjednika za 600.000 kuna koji bi se trebao usmjeriti civilnim žrtvama rata.
- Mislimo da Ured bivšeg predsjednika nije zaslužio taj iznos odnosno nismo vidjeli rezultat na temelju kojeg bi za taj ured trebalo potrošiti 777.000 kuna - rekao je.
Vjeruje da će amandman proći, a na pitanje zašto nisu izašli s prijedlogom u vrijeme izrade proračuna odgovorio je:
- Prilikom izrade proračuna nismo imali završen prijedlog, jer je bilo dvojbi može li se to napraviti s obzirom na stečena prava. Kako smo naknadno dobili informacije da je moguće ipak smo s tim uspjeli izaći prije izglasavanja samog proračuna - izjavio je Šimić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Klub Milana Bandića traži novac za branitelje i nacionalne manjine

Dva amandmana podnijeli su i zastupnici kluba Milana Bandića iako će kažu proračun podržati. Miodrag Demo se osvrnuo na Vladin amandman kojim je se do kraja školske godine osigurava novac za prijevoz učenika, Napomenuo je da Grad Zagreb sudjeluje u sufinanciranju i subvencioniranju djece i nada se da bi se kroz zakonske izmjene takav model mogao primijeniti i na razini države.  

- Prema odluci Grada Zagreba pravo na besplatnu godišnju i mjesečnu pokaznu kartu ZET-a imaju učenici i 
studenti čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od 2.000 kuna. U 2015. godini je na 
ime besplatnog prijevoza učenika i studenata Zagreb osigurao sredstva u iznosu od 16 milijuna kuna. Isto tako daje subvencije prema prihodovnom cenzusu u predškolskom odgoju i obrazovanju te u vjerskim i privatnim dječjim 
vrtićima, financira i produženi boravak u osnovnim školama te sufinancira prehranu - naveo je. 

Kada je riječ o amandmanima na proračun prvim amandmanom traže da se za 55 milijuna kuna povećaju sredstva za trajna prava branitelja te predlažu da se navedeni novac namakne smanjivanjem proračunskih davanja političkim strankama i stavke za materijal i energiju KBC-a Zagreb.

- Branitelji su tema koja je osjetljiva i mi ćemo se aktivno uključiti. Pozivam sve na solidarnost, i javnost i 
zastupnike, i da podržimo svi amandman i vraćanje 55 milijuna kuna. Uz to, nakon što potvrdimo ministra, propitat 
ćemo zašto lani ta prava nisu izvršena. Očekujem od novog ministra Tome Medveda da sjedne za stol i detaljno pristupi toj problematici, kako ne bi bili oštećeni hrvatski ratni vojni invalidi - rekao je Demo.  

Drugim amandmanom traži se novac u korist nacionalnih manjina, koji su i sastavni dio njihovog kluba. Manjinski zastupnici Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj upozorili su da je Savjetu za nacionalne manjine u proračunu ostao bez 10 posto novca što bi, kažu, moglo ugroziti funkcioniranje manjinskih udruga i umanjiti im mogućnost za povlačenje fondova EU, za što im je nužan vlastiti udio. Amandmanom traže da se Savjetu sredstva povećaju za 4 milijuna kuna, a predlaže da se novac nadoknadi sa stavke za SOA-u. Manjinski zastupnici se nadaju da će imati sastanak s premijerom te da će s njim razgovarati o amandmanu. 

Stazić: Imam 7 amandmana, ali sam ih prepisao od Reinera 

Na prijedlog proračuna sedam amandmana podnio je i Nenad Stazić (SDP) no napominje da oni nisu njegovi nego ih je prepisao od predsjednika Sabora Željka Reinera koje je on podnio na proračun za prošlu godinu. Podsjetio je kako je Reiner tražio da se novac uzme iz Ureda predsjednika te da se rasporedi po proračunskim stavkama.

- Prepisao sam te njegove amandmane i zanima me kako će Reiner u ponedjeljak glasati o tim svojim amandmanima, ali i kako će glasati cijeli HDZ.  

- Ja sam glasao protiv jer mislim da je to glupost. Bila onda glupost je i sada. Podnio sam ih da vidim kako će Reiner i HDZ glasati i da vidim koliko su principijelni, samo zbog toga. Ja ću kod svakog amandmana reći da je on glup i da on nije moj nego od predsjednika Reinera - rekao je Stazić. 

SDP-ovac je naveo da postoji puno stavaka u podračunu koje je potrebno promijeniti. Naveo je kako je u prijedlogu predviđeno 100 milijuna kuna manje za socijalu, što je skandalozno, ali i 48 milijuna kuna je manje za branitelje. 
- Bojim se što će Glogoški kad shvati da je 48 milijuna kuna manje. Koliko će plinskih boca sada iznijeti na Savsku kad dođe ta vijest do njih. To je ipak značajno uskraćivanje novca braniteljima. I hoće li novi ministar, on koji je vodio prosvjede protiv države za koju se borio, hoće li sada povesti prosvjede protiv ove Vlade zbog toga što su uskraćeno novci za ministarstvo koje će voditi - rekao je Stazić. 

I dok dio zastupnika predlaže da se uzme proračunski novac namijenjen političkim strankama i preraspodjeli na druge stavke Stazić se s takvom idejom ne slaže.  

- Ne mislim da je dobro uzimati novac političkim strankama. Političke stranke najbolje da se financiraju transparentno tj. iz proračuna. Svako drugo financiranje političkih stranaka je meni sumnjivo. Znate, nema besplatnog ručka - rekao je.
Smatra da bi sve drugo izuzev amandmana Vlade kojim se namaknuo novac za prijevoz učenika, sve ostao bila svinjarija. 
- Uzeti učenicima za prijevoz, znate što to znači? To znači za neke od djece uskratu školovanja. Siromašni roditelji koji žive u manjem mjestu i škola im je udaljena nekoliko kilometara i nek imaju troje djece to znači da ne mogu školovati djecu. To bi bilo uistinu skandalozno - poručio je Stazić. 

HNS podnio niz amandmana: Imovinski ili dohodovni cenzus

Niz amandmana podnio je i HNS koji traži da se namakne novac za znanost, tretman lokalne i regionalne samouprave pa do socijalnih pitanja. Na pitanje treba li smanjiti novac iz proračuna namijenjen za stranke Goran Beus Richembergh (HNS) je kazao da je i to jedna od stavki koje se mogu drugačije tretirati u korist onoga što će stvoriti novu vrijednost i omogućiti znanstveni razvoj i nastavak obrazovanja. Prokomentirao je i amandman Vlade za prijevoz učenika koji je rezultat pritiska javnosti. 
- Nas brine je što je najavljeno da se sredstva osiguravaju samo do kraja godine, još uvijek ne znamo što znači uvođenje imovinskog ili dohodovnog cenzusa, da posjedovanje bilo koje nekretnine od strane roditelja znači automatsko isključivanje iz ovoga sustava ili će se ipak uvesti pravedniji model. Dok god ne budemo vidjeli kriterije i prijedlog modela, sumnjamo da će se zapravo drastično rezati - upozorio je.

Na najavu da Most želi uzeti novac Mesićevom uredu HNS-ova je kazao da ima osta državnih ureda i agencija koje bi se mogle stisnuti. Podsjetio je da je Most obećao da će se zalagati za redukciju broja državnih agencija i institucija takvog tipa, pogotovo onih koji se u svom djelokrugu preklapaju.  

- Evo im sada prilike da ovo proljeće pokažu što to točno u praksi znači - rekao je. 

Najavio je da su HNS-u prihvatljivi amandmani koji će voditi redukciji javnog sektora, a o Mesićevom uredu kaže: 
- Ako se želi skinuti novac da taj ured prestane funkcionirati onda to treba odmah reći, da imaju nešto protiv Mesića i onoga što on radi, a ne govoriti ezopovskim jezikom - ustvrdio je.

SDP-ovci traže novac za prijevoz srednjoškolaca

SDP-ovi zastupnici Željko Jovanović, Domagoj Hajduković, Damir Tomić te Sabina Glasovac amandmanom traže da se novac za prijevoz srednjoškolaca vrati na razinu iz 2015. godine odnosno da se nastavi sufinanciranje prijevoza od strane države u visi od 75 posto. Novac planiraju namaknuti sa brojnih proračunskih stavki među kojima je i ona za rad političkim stankama i to u visini od 5,8 milijuna kuna te da se za pola smanji novac namijenjen za Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, ali i brojnih drugih stavki.

Amandmani dijaspore, Sinčića i HDSSB-a

Među brojnim amandmanima su i oni HDZ-ovih zastupnika iz dijaspore koji traže da se poveća novac namijenjen za potporu povratka u BiH i to za četiri milijuna kuna, a traže da se novac nadoknadi preraspodijelom unutar Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Napominju da je u BiH gotovo 4.000 neriješenih zahtjeva za obnovu kuća.
Ivan Vilbor Sinčić (Živ zid) traži 400.000 kuna više za opremanje školskih knjižnica obveznom lektirom i stručnom literaturom, a traži da se novac namakne iz stavke voznog parka Ministarstva pravosuđa. Također, drugim amandmanom Sinčić traži smanjivanje novca za političke stranke te da se na 35 milijuna kuna povećaju sredstva za ekološku poljoprivrednu proizvodnju. HDSSB asvojim amandmanima teškim 187 milijuna kuna traže povećanje sredstava za projekte u Slavoniji i Baranji poput navodnjavanja, borbe protiv komaraca u Osijeku, koridora VC, Podravske ceste. Predlažu da se novac namakne na pozicijama Ministarstva poljoprivrede, uprave, pravosuđa, zaštite okoliša i prirode te od sredstva namijenjenih za restrukturiranje proračuna.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!