Obavijesti

News

Komentari 4

Stefančuk u Saboru: Hvala vam na pomoći, čekamo hrvatske stručnjake u obnovi Ukrajine

Stefančuk u Saboru: Hvala vam na pomoći, čekamo hrvatske stručnjake u obnovi Ukrajine

Ruslan Stefančuk, predsjednik ukrajinskog parlamenta, prije odlaska nazad u Ukrajinu stigao je u Sabor. Na početku sjednice obratio se našim zastupnicima

VIDEO

Nakon jučerašnjeg prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme, predsjednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk stigao je jutros na Markov trg. U Saboru će se na početku sjednice obratiti zastupnicima, koji su ga dočekali pljeskom.

Na samitu, koji se održao kod nas na zamolbu ukrajinskih čelnika, sudjelovalo je preko 50 delegacija parlamenata i međunarodnih organizacija, koje je rezultiralo donošenjem zajedničke izjave u kojoj se dala potpora Ukrajina i osudila Rusija zbog aneksije Krima te pokretanja invazije na susjednu zemlju u veljači ove godine.

Čelnici su pozvali Vladimira Putina da napusti ukrajinski teritorij i prekine rat.

- Velik događaj u povijesti u Sabora, najveći međunarodni događaj koji smo ikad organizirali. Pokazali smo svijetu zajedništvu i solidarnost. Hrvatska je to organizirala kao zemlja koja jako dobro razumije ukrajinski narod - istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice.

Uz Stefančuka je i potpredsjednica ukrajinskog Parlamenta Olena Kondratiuk te veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič.

- U Ukrajini nikad nećemo zaboraviti da se Hrvatska među prvima odazvala u osudi Ruske federacije. Kroz 30 godina vaša država je postala utjecajan čimbenik međunarodnih odnosa i pravi regionalni lider. Zahvaljujem što se primili skoro 25.000 Ukrajinaca koji su bili primorani otići u Hrvatsku, zahvaljujem i na oružju, diplomatskoj potpori, humanitarnoj pomoći, liječenju naših vojnika, što primate našu djecu na more. Želim nakloniti u ovoj povijesnoj zgradi glavu žrtvama vašeg Domovinskog rata, Hrvatima i Ukrajincima s jednakom boli zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića, Harkova i Dubrovnika, Irpina i Lipika, Volnovakhe i Pakraca i predlažem da se minutom šutnje prisjetimo svih koji su postali žrtve agresora - poručio je. 

Ukrajinu i Hrvatsku ujedinjuju prošlost i sadašnjost, dodao je, ali i budućnost u ujedinjenoj europskoj obitelji.

- Želim zahvaliti za vaše razumijevanje za potrebe ukrajinske manjine. Pred Ukrajinom i Hrvatskom je puno posla, danas naši tajnici pripremaju Memorandum o suradnji između dva parlamenata - rekao je dodavši kako Ukrajina očekuje nastavak isporuke oružja i da se Rusiju proglasi terorističkom zemljom. 

- Rusija je postala globalna prijetnja i vrijeme je da ju se nazove terorističkom zemljom. Molimo pojačanje sankcija, još jači režim tih sankcija, treba napraviti još više, pozivamo Hrvatsku da slijedi primjer Latvije, Estonije, Litve i Poljske koje su donijele odluku da je ulazak državljana Rusije u njihove zemlje pitanje nacionalne sigurnosti - rekao je Stefančuk istaknuvši kako čekaju hrvatske stručnjake u obnovi Ukrajine.

- Trebat će nam hrvatsko iskustvo u izgradnji visokokvalitetne cestovne infrastrukture, upoznat sam kakva je vaša snaga u projektiranju takvih radova. Želim svima puno uspjeha, neka naše prijateljstvo bude čvrsto, a suradnja uspješna - rekao je, a zastupnici mu još jednom gromoglasno zapljeskali.

- Ostat ćemo uz vas, slava Ukrajini - poručio je Jandroković, a gostovanje Ukrajinaca zaključio zbor tradicionalnim pjesmama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192