Obavijesti

News

Komentari 56

Stigle ankete iz SAD-a: Biden je ispred Trumpa, i to za 12 posto!

Stigle ankete iz SAD-a: Biden je ispred Trumpa, i to za 12 posto!

No Trump i dalje može pobijediti na izborima, čak i ako dobije manje glasova od svog protukandidata, kao na prošlim izborima gdje je njegova protukandidatkinja Hillary Clinton odnijela više glasova

VIDEO

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden vodi pred republikancem Donaldom Trumpom za 12 postotnih bodova, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa u srijedu.

Anketa provedena između 3. i 8. rujna pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerojatno izaći na izbore podržati Bidena, dok će 40 posto podržati aktualnog predsjednika.

Anketa je provedena na internetu diljem SAD-a, na 823 izglednih glasača – 390 onih koji se identificiraju kao demokrati i 351 koji se identificiraju kao republikanci. Tri posto ispitanika podržat će trećeg kandidata, a samo 5 posto još nije donijelo odluku, dva mjeseca uoči izbora 3. studenog koje su obojica kandidata proglasili „najvažnijima u američkoj povijesti”.

Anketa je pokazala da je broj glasača koji se još nisu odlučili za kandidata dviju velikih stranaka dvostruko manji nego na prošlim izborima 2016. godine.

Čak i ako stanu iza Trumpa, republikanac će i dalje dobiti manje glasova od Bidena, pokazalo je istraživanje.

No Trump i dalje može pobijediti na izborima, čak i ako dobije manje glasova od svog protukandidata, kao na prošlim izborima gdje je njegova protukandidatkinja Hillary Clinton odnijela više glasova.

Pobjednika američkih izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na razini cijelog SAD-a, nego izborni koledž koji se temelji na broju glasova po saveznim državama.

Clinton je dobila tri milijuna glasova više od Trumpa

Clinton je na izborima 2016. na razini cijele zemlje dobila 3 milijuna glasova više od Trumpa, no on je ipak odnio pobjedu.

Anketa, prva koju su Reuters i Ipsos ove godine proveli među izglednim glasačima, pokazala je da je glavni motiv za izlazak na birališta pandemija koronavirusa koja je u SAD-u odnijela više od 186 tisuća života i izbrisala nekoliko milijuna radnih mjesta, kao i povjerenje u vlast.

Oko 28 posto birača reklo je da je na njihovu odluku utjecalo mišljenje o sposobnosti kandidata za upravljanje pandemijom, a 23 posto vraćanje povjerenja u vlast.

Njih 19 posto važnost stavlja na sposobnost vraćanja ekonomije na noge, a 14 posto želi kandidata koji je se može bolje suprotstaviti kriminalu.

Oko 51 posto ispitanika smatra da bi Biden bolje vodio odgovor na virus u odnosu na Trumpovih 38 posto, no republikanac je viđen kao kandidat koji je snažniji po pitanju „kriminala i građanskih nemira”, s 45 posto u odnosu na Bidenovih 40 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.