Obavijesti

News

Komentari 31

Štitio sam imovinu građana, ne znam koje sam zakone prekršio

Štitio sam imovinu građana, ne znam koje sam zakone prekršio
1

Moja obaveza bila je zaštititi imovinu svih građana jer projekcije su išle u smjeru kako će završiti u dodatnom minusu, rekao je komentirajući raspuštanje NO Narodnih novina

VIDEO

Poskupljenje struje, raspuštanje povjerenstva za privatizaciju Badela i afera u Narodnim novinama.Tomislav Panenić zadnjih je tjedana jedan od najspominjinijih ministara u Vladi na odlasku. 

Panenić je rekao da su pronašli model prema kojem nema povećanja računa za struju i da se o njemu trenutno razgovara s HDZ-om. Tvrdi i da ima međuresorno rješenje kojim će se anulirati  nužno povećanje.

- Rekao sam se naći s opskrbljivačima električne energije, a HEP je jedan od njih. Ali ne na način da ću ja njih prisiliti da spuste cijenu, bar ne u ovom tržišnom dijelu - rekao je Panenić gostujući u Dnevniku RTL-a.

Istaknuo je kako bi htio i u novoj Vladi obnašati dužnost ministra. 

- Mislim da se još o tome nije razgovaralo. Naravno, vjerojatno kada se svakoga prekine u nečemu što je započeto, ljudski je odgovoriti da bih htio nastaviti ono što smo započeli. 

Na pitanje treba li se građaniam vratiti novac koji su uložili u gradnu razdjelnika, Panenić odgovara:

- To je jedna kompleksna stvar koju smo naslijedili od prošle vlasti. Građani pate od razdjelnika, ali to je samo dio problema.

Kazao je da je u pripremi izmjena zakona koji bi se, kako je Panenić rekao, trebao usvojiti čim se formira nova Vlada te bi se time trebao riješiti problem.

U samo tjedan dana Panenić je donio odluku u otpuštanju nadzornog odbora Narodnih novina i poništavanju natječaja za strateškog partnera Badela.

- Ovdje bih ukazao na problematiku preuzimanja tvrtke bez novca. Moje legitimno pitanje prema ponuditelju koji se smatrao najbolji bilo je da mi dokažu da mogu financirati 200 milijuna kuna. Obzirom da njihovi poslovni rezultati pokazuju da su zaduženi 106 postu u odnosu na imovinu. Prema tome, neozbiljno je da dozvolimo nekome da ide spašavati firmu u velikim dugovima, a i sam je u velikim dugovima - rekao je Panenić dodajući da su mu pokušali ukazati da treba dati prijedlog za jednog ponuditelja.

Panenić je objasnio kako ranije nije raspustio Nadzorni odbor Narodnih novina jer tek sada dobili rezultate polugodišnjeg poslovanja.

- U šestom mjesecu na skupštini dobili smo rezulate poslovanja za 2015. godinu. To je bilo tako... negdje oko nule. Ukazivalo se na probleme poslovanja tvrtke kćeri Mekko. Tražio sam da se to stavi na sjednicu Nadzornog odbora i da se raspravi o modelu rješavanja tog problema. Međutim, sada su izašli podaci kako su NN u zadnjih šest mjeseci završili u minusu 17 milijuna kuna. Podržavam apsolutno smjenu predsjednika Uprave i Nadzornog odbora - izjavio je.

Na upit je li svjetsan da ovim potezom krši Zakon o spriječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom RH, Panenić odgovara:

- Ne znam što sam prekršio, ali moja obaveza, pošto štitim imovinu svih građana, bila je zaštititi imovinu svih građana jer projekcije su išle u smjeru kako će završiti u dodatnom minusu. Neke projekcije su išle u smjeru da će dug iznosti preko 30, 40 milijuna kuna. 

Komentirajući kako je prijevio Ivana Vrdoljaka USKOK-u i DORH-u zbog sumnje na malverzacije prilikom dodjele bespovratnih sredstava, rekao je kako bi za tu situaciju trebali odgovarati tada nadležni u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu graditeljstva.

- Prijave za bespovratna sredstva su stvarno otišle, bez obzira što Vrdoljak nastoji prikazati da nisu. Sada dalje ovisi o brzini obrade u USKOK-u i DORH-a. Tu su se vjetroelektrane bile najproblematičnije jer su u 2013. dobile povlaštene cijene - rekao je Panenić.

 

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.