Obavijesti

News

Komentari 87

Stiže 'Lex Šerif': HDZ i SDP spašavat će lokalne čelnike...

Stiže 'Lex Šerif': HDZ i SDP spašavat će lokalne čelnike...
1

Postizborna križaljka: Gordan Jandroković je poručio da treba naći novi model u kojem lokalni čelnik ne bi gubio fotelju ako mu padne godišnji proračun

VIDEO

Tek što su završili lokalni izbori, a izbjegnuti parlamentarni, građani se mogu u brojnim mjestima spremati za novi izlazak na birališta.

Kao nikad dosad nakon lokalnih izbora, izravno izabrani gradonačelnici, načelnici i župani muku muče sa sastavljanjem većine u lokalnim parlamentima. Koliko ih od 556 neće u tome uspjeti bit će poznato ovaj i sljedeći tjedan, kad ističu posljednji rokovi za konstituiranje skupština. Ali dovoljno je pogledati četiri najveća grada, neke županije, od Primorsko-goranske do Međimurske, pa da se vidi da su političke karte potpuno drugačije promiješane.

- Nisam ja jedini, ovo će se događati i u drugim gradovima - pomalo rezignirano je rekao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP).

Njegova moć je presedanski oslabljena iako je uvjerljivo pobijedio u drugom krugu. Lista SDP-a i partnera je također i relativni pobjednik u gradskom vijeću, ali im to nije bilo dovoljno. HDZ, Živi zid, Akcija mladih, HNS, Most i Nezavisne liste za Rijeku ušli su u pakt te izabrali svojeg predsjednika vijeća. Oni u toj koaliciji nemaju puno dodirnih točaka, osim što stoji nasuprot Obersnela. I svojim partnerstvom su uhvatili dugogodišnjeg SDP-ova vladara Rijeke u škripac.

Bez većine u lokalnom vijeću ni jedan čelnik ne može odlučivati o otuđivanju imovine vrednije od milijun kuna, ne može donositi glavne dokumente, poput prostornih planova, ali bez nje mu je osiguran i brzi pad. Naime, ako u prosincu gradska vijeća ne izglasaju proračun koji predlaže čelnik, građani će opet na izbore.

Do 2012. godine su u slučaju neizglasavanja proračuna na izbore morali ići samo vijećnici. SDP je onda izmijenio zakon, kaže tadašnji ministar uprave Arsen Bauk, kako bi napravili ravnotežu između moći gradonačelnika i vijeća. Oružje neizglasavanja proračuna je korišteno, ali ne u previše slučajeva. Sad se tri najveća grada, Zagreb, Split i Rijeka, suočavaju s novim izborima. A i u Osijeku još nije sve dogovoreno.

Kako je do toga došlo? U političku arenu su ušle nove stranke i nezavisni, osvojili su određeni broj mandata i zagorčali život velikima.

- Oni ne žele ići ni s jednima ni s drugima, imaju drugačije principe. Svakako je nakon ovih izbora porastao broj nezavisnih - kaže Ivica Relković, analitičar lokalnih izbora.     

U Zagrebu Milan Bandić, iako je pobijedio u drugom krugu, a i njegova lista je relativni pobjednik za gradsku Skupštinu, nema većinu. Ovisi o sedam zastupnika HDZ-a i pet Brune Esih.

Samo s njima može imati potrebnu većinu od 26 ruku jer s druge strane nitko ne želi u pakt s njim. No Esih i Zlatko Hasanbegović zahtijevaju promjenu Trga maršala Tita, dok Bandić gura referendum. U teoriji, da se barem dvoje s liste HDZ-a ili Brune Esih priključe “ljevici”, mogao bi se dogoditi isti scenarij kao u Rijeci. Ako se to ne dogodi, opet će Zagrepčani na izbore, ali samo za Skupštinu. Koja opet može rušiti gradonačelnika na proračunu. U Splitu Andro Krstulović Opara (HDZ) ovisi o svojem žestokom protivniku Željku Kerumu. Bez njegove podrške pada i on. Iz izbora u izbore...

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, već je ekskluzivno za 24sata najavio da zakon treba promijeniti. Jandroković je već s terena dobio informacije da će u nizu mjesta u Hrvatskoj biti teško doći do nove većine te da će se rušiti gradonačelnici i načelnici.

- To nije dobro jer i u lokalnim sredinama je potrebna stabilnost kao i na državnoj razini. Loše je da se izravno izabrani čelnik koji ima najveći legitimitet može srušiti neizglasavanjem proračuna. To je i novi trošak, izaziva nestabilnost, a kod građana dolazi do zasićenja. Trebalo bi promijeniti zakon koji omogućuje nove izbore i za vijeće i čelnika nakon što padne proračun – rekao je Jandroković.

Kako uhvatiti novu ravnotežu, Jandroković nije detaljno obrazložio. U svakom slučaju, HDZ bi išao u pravcu da su lokalni čelnici teže smjenjivi.

I SDP-ovac Bauk, koji je bio ministar uprave i predložio zakon, shvaća da se situacija promijenila. On kaže da nisu mogli intervenirati u sam princip izbora jer su lokalni izbori bili u roku godine dana. Ima, međutim, zanimljivi prijedlog intervencije u izborni sustav.

- Veći dio vijećnika birao bi se na izborima, ali bi ostao i svojevrsni bonus u vijećnicima za izabranog čelnika - kaže Bauk.

Arsen Bauk

Primjerice, u Zagrebu bi možda značilo da od 51 zastupnika, 41 izaberu građani, a 10 ih ima pravo imenovati onaj tko na kraju pobijedi za gradonačelnika. I tako dalje, zavisno od broja mjesta u nekoj općini, županiji ili gradu.

Bauk dodaje da su prije 2012. izabrani gradonačelnici imali preveliku moć u odnosu na vijeća. Oni su to probali ispraviti, ali sad ispada da su vijeća premoćna i to treba mijenjati.

Analitičar Ivica Relković kaže kako je jasno da je zakon u sadašnjem obliku svoje odradio i da ga treba mijenjati.

On je protiv Baukova modela o “bonusima” jer bi time ponovno dvije najjače stranke bile na dobiti. Smatra da bi trebalo ukinuti predizborne koalicije, ali i sniziti prag za ulazak u vijeća.

- Tad bismo imali čišću situaciju - smatra Relković.

Hrvatsku očito čeka nova promjena izbornog sustava, a pitanje je koliko će do nje popadati gradonačelnika i biti održano novih izbora.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.