Obavijesti

News

Komentari 11

Stiže nova promjena vremena! Rast će vodostaji rijeka, DHMZ je izdao posebno upozorenje

Stiže nova promjena vremena! Rast će vodostaji rijeka, DHMZ je izdao posebno upozorenje
3

Od petka stiže novo jako pogoršanje i nestabilno vrijeme. Uz prolazno jače naoblačenje glavnina kiše očekuje se u petak i nedjelju, ponegdje i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom

VIDEO

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Sinoptička situacija

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Sedam gradova koje trebate posjetiti baš u zimi: Najljepši su u vrijeme adventa i blagdana
Sedam gradova koje trebate posjetiti baš u zimi: Najljepši su u vrijeme adventa i blagdana

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke.

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj, a rast vodostaja bilježi i Sava.

Vrijeme sutra

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, kiša mjestimice na Jadranu i uz njega. Ujutro na kopnu ponegdje magla. U drugome dijelu dana sa zapada postupno naoblačenje, a prema večeri i u noći na petak na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru češća i lokalno obilna kiša. Na kopnu će zapuhati i jačati jugozapadni i južni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri ponegdje i olujno. Najniža temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 17, a najviša dnevna uglavnom između 17 i 22 °C.

Nakon utorka, još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija onoj od utorka očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja rijeka s mogućim ekstremima. Molimo Vas da razvoj meteorološke i hidrološke situacije pratite na mrežnim stranicama DHMZ-a", stoji u posebnom upozorenju DHMZ-a.

Od petka stiže novo jako pogoršanje i nestabilno vrijeme. Uz prolazno jače naoblačenje glavnina kiše očekuje se u petak i nedjelju, ponegdje i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom. Lokalno će pasti obilna oborina, osobito na Jadranu i uz njega. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju i na moru s olujnim udarima. Vjetar će u subotu prolazno oslabjeti. Temperatura zraka malo niža.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe