News

Komentari 312

Što je bivšem policajcu ubojici Georgea Floyda pisalo na ruci kad su ga odvodili iz sudnice?

Što je bivšem policajcu ubojici Georgea Floyda pisalo na ruci kad su ga odvodili iz sudnice?

Dereku Chauvinu prijeti maksimalnih 40 godina zatvora. Na ruku je, nakon presude, na brzinu napisao broj svog odvjetnika. Kaznu će saznati unutar osam tjedana. Neće ići u običan zatvor

Bivši policajac Derek Chauvin kriv je po svim točkama optužnice za ubojstvo crnca Georgea Floyda u Minneapolisu prošle godine. Dok se čekalo da sudac pročita odluku porote, Washington su nadlijetali helikopteri.

Pogledajte video: Nakon ubojstva Floyda izbili su neredi

Strahovalo se da će, ako presuda bude oslobađajuća, biti novih nereda.

Dok su osuđenog bivšeg policajca ubojicu odvodili iz sudnice, mnogi su vidjeli da ima nešto napisano na lijevom dlanu. Eric Nelson, Chauvinov odvjetnik, potvrdio je da je to broj telefona.

Chauvin ga je naškrabao nabrzaka, nakon što mu je sudac odbio jamčevinu i pročitao da je kriv po svim točkama optužnice za ubojstvo Georga Floyda, kojem je tijekom policijske intervencije gnječio vrat više od 9 minuta, iako ga je ovaj molio da ga ne ubije.

Derek Chauvin hladno je slušao presudu za ubojstvo

Chauvinu prijeti maksimalnih 40 godina zatvora. Koliko će točno dobiti bit će poznato unutar osam tjedana.

Neće u običan zatvor već u 'protective custody'

Neće biti u običnom zatvoru jer je bivši policajac.

Amerikanci to zovu protective custody, tip zatvora namijenjen zaštiti onoga tko služi kaznu, od vanjskih utjecaja ili od ostalih zatvorenika. 

Murder trial of former Minneapolis police officer Derek Chauvin

Ubojstvo Georgea Floyda i 'Black lives matter'

Nakon ubojstva Georgea Floyda prošle godine počeli su veliki prosvjedi i neredi iz čega je nastao pokret 'Black lives matter', koji su podržali mnogi iz svijeta sporta, politike i showbizza. 

Chauvinovi kolege J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao osuđeni su za pomaganje i poticaj na ubojstvo. I njima će uskoro početi suđenje.

Kako je porota proglasila krivim Dereka Chauvina

Porota je vijećala nešto više od 10 sati. Dvanaest porotnika odlučivalo je o tri točke optužnice:

- ubojstvo drugog stupnja - maksimalna kazna 40 godina
- ubojstvo trećeg stupnja - maksimalna kazna 25 godina
- ubojstvo iz nehaja - maksimalna kazna 10 godina

Koliko godina zatvora prijeti Chauvinu?

Proglasili su ga krivim po svim točkama optužnice, ali ne može dobiti više od 40 godina zatvora, rekao je za New York Post Samuel McCloud, koji je u Minnesoti kao odvjetnik u procesima kriminalnog prava radio 44 godine.

Može dobiti najviše 40 godina jer je takav zakon u saveznoj državi u kojoj mu sude. No malo je vjerojatno, kažu stručnjaci, da će dobiti maksimalnu kaznu. Predviđaju da će dobiti 12 godina. Odluku će saznati za malo manje od dva mjeseca. 

Biden zvao obitelj Floyd

Svima nam je laknulo, rekao je američki predsjednik Joe Biden obitelji Floyd u telefonskom pozivu. 

"Vi ste nevjerojatna obitelj. Volio bih biti tamo da vas zagrlim", dodao je predsjednik nakon što je objavljeno da je porota Dereka Chauvina proglasila krivim po svim točkama optužnice.

- Danas je u Ameirici dan pravde - dodala je potpredsjednica Kamala Harris.

I bivši predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu

- Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo obitelji Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani jamčiti svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena - rekao je Barack Obama.

Najčitaniji članci