News

Komentari 99

Što su usuglasili na sastanku? DORH: Bila je bomba i upaljač. Izvori 24sata: Nema eksploziva

Što su usuglasili na sastanku? DORH: Bila je bomba i upaljač. Izvori 24sata: Nema eksploziva

DORH u svom priopćenju spominje metalne fragmente koji potvrđuju da se radilo o avio bombi s upaljačem. Ne spominju eksploziv. Naši izvori, pak, govore kako vještačenje nije pokazalo tragove eksploziva

Bespilotna letjelica koja se 10. ožujka srušila na zagrebačkom Jarunu nije nosila eksploziv, potvrđeno nam je iz dva neovisna izvora iz opsežne istrage koju vode DORH i Vojna policija.

Pogledajte video: Ima bombe, nema eksploziva?

Na sastanku usuglasili stavove?

Nikakvi tragovi eksploziva na olupini nisu pronađeni, neslužbeno doznajemo.

Ove informacije poklapaju se s jučerašnjim otkrićem Dnevnika Nove TV koji je, na temelju izvora bliskih istrazi, objavio kako uzorci vještačeni u Centru za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' nisu pokazali tragove eksploziva.

Naši izvori su, dakle, ne podudaraju s dosadašnjim tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića i ministra Marija Banožića koji su decidirano tvrdili da je letjelica bila naoružana i nosila bombu.

Ne podudaraju se ni s današnjim priopćenjem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je objavilo kako su, na temelju rezultata balističkog vještačenja utvrdili da je letjelica imala aviobombu s pripadajućim upaljačem.

Ipak, dodali su da rezultati dosadašnjeg istraživanja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka. Međutim, doznajemo kako je u ponedjeljak održan sastanak na kojem su, između ostalih, sudjelovali Andrej Plenković, predstavnici DORH-a, SOA-e i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Iz Vlade su nam potvrdili da je na sastanku zaključeno da je na letjelici bila bomba te da se ostali detalji trebaju utvrditi. Kako kažu, službeni stav svih sudionika je isti, a isti taj stav sumirala je Vlada, kao i DORH u službenom priopćenju.

- Istraga traje, važno je da vještačenja budu dovršena, precizna. Ono što je u ovom trenutku potvrđeno je da je na besposadnoj letjelici, bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je letjelica bila naoružana. Ostale detalje čut ćemo u sljedećim danima kada se kompletira istraga - rekao je Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Najčitaniji članci