Obavijesti

News

Komentari 38

Što znači optužnica protiv Frane Barbarića? Gradio na području od posebnog državnog interesa

Što znači optužnica protiv Frane Barbarića? Gradio na području od posebnog državnog interesa
4

Optužnica DORH-a ostaje iako je Barbarić, koji je i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a te bliski suradnik premijera Andreja Plenkovića, sad sam odlučio srušiti vilu u Zastražišću pored Jelse

VIDEO

Poštovat ću odluku Suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove. Porezni obveznici, državni i općinski proračun neće snositi nikakvu štetu. Uložit ću i žalbu Visokom upravnom sudu i, ako presuda bude u moju korist, tražit ću naknadu za rušenje, rekao je HDZ-ov predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić o svojoj bespravnoj vili na Hvaru.

Priopćenje je poslao nakon što je Upravni sud u Splitu jučer odbio sve navode iz njegove žalbe. A popodne je i Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog bespravne gradnje. Prema stavku zakona koji navode, ako ga proglase krivim, Barbariću prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Barbarić gradio u obalnom području

Terete ga da je gradio u obalnom području od posebnog državnog interesa. Iako Barbarić cijelo vrijeme spominje rekonstrukciju stare kuće, Državno odvjetništvo pobrojilo je da je bez građevinske dozvole izgradio stambenu zgradu s prizemljem i katom, dodatnu kućicu, preljevni bazen, kameno-betonski zid sa stepenicama i potporni zid. Uz to, podsjetimo da i Uskok provodi izvide o tome je li bilo zlouporabe položaja pri ugovaranju gradnje i priključaka.

Protiv šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića podignuta optužnica zbog bespravne gradnje!
Protiv šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića podignuta optužnica zbog bespravne gradnje!

Optužnica DORH-a ostaje iako je Barbarić, koji je i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a te bliski suradnik premijera Andreja Plenkovića, sad sam odlučio srušiti vilu u Zastražišću pored Jelse.

Iz njegova priopćenja jasno je kako i dalje smatra da je u pravu on a ne Državni inspektorat, a žali se i da je medijski pritisak utjecao na pravosuđe... I dalje kaže da je samo rekonstruirao legaliziranu kuću koju je izgradio još njegov djed. Da nije odlučio sam srušiti, Državni inspektorat bi je srušio, vjerojatno već i do Božića, a Barbarić bi dobio račun.

- U drugim predmetima na rušenje objekata čekalo se do pravomoćnog dovršenja upravnog postupka, ali budući da je toliki pritisak medija izvršen na mene i moju obitelj, koja trpi posljedice ovakvog izvještavanja, odlučio sam ne čekati pravomoćnu odluku suda - kaže Barbarić.

Bespravni graditelj

24sata su u svibnju ove godine otkrila da je predsjednik uprave HEP-a bespravni graditelj. Prvi smo objavili i snimke vile na Hvaru koja je niknula na Barbarićevu naslijeđenom imanju. Na poljoprivrednom zemljištu već se nalazila stara legalizirana kuća, koju je Barbarić naslijedio. Predsjednik uprave HEP-a tvrdio je i tad i dalje tvrdi da je samo rekonstruirao tu staru kuću i da mu zato uopće nije potrebna građevinska dozvola. No to su odmah opovrgnuli iz Splitsko-dalmatinske županije, koja izdaje građevinske dozvole. Barbarićeva vila uopće ne izgleda kao rekonstrukcija stare kuće nego kao novogradnja na mjestu legaliziranog objekta. Građevinski inspektori nakon našeg teksta izašli su na teren i zaista utvrdili da se radi o bespravnoj gradnji.

Od svibnja do sada Državni inspektorat moćnom je HDZ-ovu dužnosniku izrekao i tri kazne. Posljednja je bila ovaj tjedan. Međutim, Barbarić nije plaćao te iznose. Zbog toga će Državni inspektorat pokrenuti i ovrhu, a riječ je o ukupnom iznosu većem od 29.000 eura. Afera s bespravnom gradnjom i optužnicom izuzetno je neugodna i za premijera Andreja Plenkovića, koji je cijelo vrijeme pokušavao relativizirati ozbiljnu protuzakonitost u kojoj je uhvaćen njegov bliski suradnik.

VIDEO Vilu će morati srušiti: Sud Frani Barbariću odbio žalbu...
VIDEO Vilu će morati srušiti: Sud Frani Barbariću odbio žalbu...

Premijer je prvo govorio da ima važnijeg posla i da ne zna što je Barbarić gradio, a zatim je poručivao da je cijeli slučaj između Barbarića, Državnog inspektorata i suda. Sad je i sud nepravomoćno potvrdio da je Barbarić bespravni graditelj, a odvjetništvo dignulo optužnicu.

Vilu je gradio lokalni hvarski poduzetnik Metkior Ćurin, koji je inače dobio poslove izgradnje elektroenergetske infrastrukture na Hvaru. Barbarić je podrijetlom iz Jelse na Hvaru, a vila se nalazi nekoliko kilometara od centra te općine.

Bilo je kalkulacija i da će Općina Jelsa, koju vodi SDP-ovac Nikša Peronja, omogućiti legalizaciju vile kroz izmjene prostorne dokumentacije No Peronja je to za 24sata opovrgnuo i potvrdio da zemljište na kojem je Barbarićeva vila neće postati građevinsko niti će dozvoliti "sanaciju", odnosno zadržavanje tog objekta u prostoru..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada