Obavijesti

News

Komentari 252

Xi Jinping: Naš glavni prioritet je okončanje rata u Ukrajini. Sedmero poginulih u Donjecku

Xi Jinping: Naš glavni prioritet je okončanje rata u Ukrajini. Sedmero poginulih u Donjecku

Ruska agresija na Ukrajinu traje više od godinu dana i ne nazire joj se konačni kraj. Vladimir Putin u srijedu je na sastanku rekao da vjeruje kako su zapadne obavještajne agencije umiješane u, kako je rekao, sabotaže i terorističke akcije koje je izvela Ukrajina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.06

Ruski ministar vanjskih poslova doputovao u Tursku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u četvrtak u posjet Turskoj, doznaje se iz službenih turskih izvora, kako bi razgovarao o ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem iz srpnja 2022.

Lavrov se s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom sastao u Ankari na večeri koja označava završetak ramazanskog posta. Zajedno s Cavusogluom održat će tiskovnu konferenciju a zatim se sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska, članica NATO-a, pokušava uvjeriti Rusiju i Ukrajinu da nastave mirovne pregovore, nadajući se da će izvući korist iz diplomatskih napora koje je ulagala prošle godine.

PROČITAJTE VIŠE

21.23

UN: Više od 8,1 milijuna Ukrajinaca postali su izbjeglice od početka rata

Više od 8,1 milijuna Ukrajinaca postalo je izbjeglicama i preselilo se u susjedne zemlje otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače prošle godine, procjenjuje Agencija UN-a za izbjeglice.

Više od 5 milijuna tih ljudi zatražilo je status privremenog boravka u susjednim zapadnoeuropskim zemljama, prema podacima koje je prikupila agencija.

- Eskalacija međunarodnog oružanog sukoba u Ukrajini uzrokovala je civilne žrtve i uništenje civilne infrastrukture, prisiljavajući ljude da napuste svoje domove tražeći sigurnost, zaštitu i pomoć- napisala je Agencija UN-a za izbjeglice.

20.32

Sedam ubijenih na području istočne Ukrajine pod kontrolom Rusije

Vlasti u područjima istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom priopćile su da je ukupno sedam civila ubijeno u četvrtak u dva odvojena ukrajinska topnička napada, javljaju ruske novinske agencije.

Četiri civila su poginula u Donjecku kada su granate pogodile parkiralište, a još šest osoba je ranjeno, piše je Tass. RIA je kasnije objavila da su tri osobe poginule u eksplozijama na autobusnom stajalištu u Lisičansku, nekih 120 km sjeveroistočno od Donjecka.

Donjeck, glavni grad istoimene ukrajinske pokrajine, kontroliraju ruske posredničke snage od 2014., ali ostaje blizu prve crte ruskog rata s Ukrajinom i redovito dolazi pod vatru ukrajinskih snaga.

20.09

Maša Moskaljova, 13-godišnja Ruskinja, koja je odvedena iz svog doma i smještena u sirotište nakon što su ona i njen otac izrazili antiratne osjećaje, napustila je državni pritvor, objavio je visoki ruski dužnosnik na Telegramu.

Iz sirotišta ju je odvela njezina majka Olga Sitchikhina, izvijestila je ruska povjerenica za dječja prava Maria Lvova-Belova, koju trenutno traži Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog navodne otmice ukrajinske djece i njihovog smještaja u ruske obitelji.

Moskaljova je bila smještena u sklonište za maloljetnike nakon što su njezinog oca Alekseja Moskaljova, koji je sam odgajao Mašu, optužili za 'diskreditiranje ruske vojske' te stavili u kućni pritvor. Prošlog je utorka osuđen na dvije godine zatvora.

Moskaljov, koji se izjasnio da nije kriv, pritvoren je u Bjelorusiji nakon što se nije pojavio na saslušanju u gradu Jefremovu, rekao je njegov odvjetnik za CNN u srijedu. Od četvrtka, njegova lokacija nije poznata, rekao je njegov odvjetnik Vladimir Bilienko.

18.39

Kremlj: Putin i Lukašenko nisu razgovarali o postavljanju nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije govorio o postavljanju ruskoga strateškoga nuklearnog oružja u Bjelorusiji u razgovoru s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je prošli mjesec najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritorij svog susjeda. Moskva kaže da je na taj potez bila prisiljena širenjem vojnog saveza NATO-a prema ruskim granicama.

Bilo je to prvi put da je Rusija rekla da će stacionirati nuklearno oružje na teritoriju druge zemlje od kraja hladnog rata prije tri desetljeća i čini se da podiže uloge, barem simbolično, u sve intenzivnijoj krizi u odnosima sa zapadom oko rata u Ukrajini.

VIŠE O TEMI

Komentari 252