Obavijesti

News

Komentari 221

Imamo 52 novozaražena, među njima su i turisti iz pet zemalja

Imamo 52 novozaražena, među njima su i turisti iz pet zemalja

Krunoslav Capak je potvrdio da u Hrvatskoj ima zaraženih turista, većina ih je došla već zaražena, a riječ je o turistima iz Švedske, Makedonije, Srbije, Velike Britanije i dva američka pilota

VIDEO

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 52 novozaraženih koronom. Aktivnih slučajeva imamo 1183, što je ukupno 3827, objavio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš. 

Od dan ranije napravljena su 1824 testiranja, a nažalost, 69-godišnji muškarac s opsežnim komorbiditetom preminuo je u Klinici Fran Mihaljević, čime se ukupni broj preminulih popeo na 120.

POGLEDAJTE PRESICU NACIONALNOG STOŽERA

Na respiratoru je pet oboljelih, jedan više nego jučer. Od toga ih je četvero u Osijeku, a jedan u Klinici Fran Mihaljević. 129 oboljelih je hospitalizirano, tri manje u protekla 24 sata. 508 zdravstvenih djelatnika, sedam više nego jučer, je u samoizolaciji.

Od jučer su, podsjetimo, obavezne maske za lice u svim zatvorenim prostorima, trgovinama, javnim prijevozima te ugostiteljskim objektima kod djelatnika, a Beroš je zadovoljan kako se građani pridržavaju te mjere.

- Treba pohvaliti takvo ponašanje, a isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprječavanje širenja zaraze ove bolesti. Mislim da smo na pravom putu, moramo se i dalje ponašati odgovorno i savjesno - istaknuo je.

Ponovio je kako ne razmišljanju o penalizaciji i kažnjavanju, nego apeliraju na odgovornost. 

Ministrica Divjak u samoizolaciji, državna tajnica pozitivna

Nakon što se ispostavilo da je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Ivana Franić pozitivna na korona virus, zbog čega su ministrica Blaženka Divjak i ostali službenici od utorka poslani u samoizolaciju i na hitno testiranje, novinari su upitali trebaju li i ostali ministri sada u samoizolaciju. Kako se neslužbeno doznaje, Franić je bila na svadbi generalove kćeri u Zadru, koja je bila prije 11 dana, nakon čega je dolazila na posao u Ministarstvo i sudjelovala na kolegiju, a tek kasnije je otkrila da je pozitivna. U međuvremenu je Divjak prošlog četvrtka bila u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na sjednici Vlade, dan kasnije isto tamo na dodjeli ugovora za znanstvena istraživanja, a jučer i u Banskim dvorima na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Tek jučer su svi prisutni na tom sastanku imali maske na licima. 

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao je kako je državna tajnica bila na velikom okupljanju, ali da ne zna je li to bila spomenuta svadba u Zadru, kasnije nazvana korona svadba jer se pokazala kao žarište iz kojeg je proizašlo puno pozitivnih iz svih dijelova Hrvatske. Za taj slučaj, dodao je, saznali su tek danas. 

- Zaposlenica tog Ministarstva bila je u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju i pozitivna je. U samom Ministarstvu je ostvareno više kontakata s djelatnicima. Što se tiče jučerašnje sjednice, tamo je bila prisutna ministrica Divjak, koja je kontakt oboljele, no za čitavo vrijeme trajanja te sjednice, koja je trajala skoro sat vremena, su svi imali maske. Što znači da čak i ako postane pozitivna, sudionici tog sastanka ne moraju u samoizolaciju. Sama Divjak i drugi kontakti u ministarstvu moraju u samoizolaciju - pojasnio je Capak dodavši kako su se već neki djelatnici testirali jer su ostvarili u međuvremenu brojne kontakte te da će kasnije predvečer biti poznati rezultati tih testiranja.

Na pitanje je li trebala državna tajnica biti u samoizolaciji nakon svadbe, Capak je poručio kako su epidemiolozi sa zadarskog područja javno komunicirao da sve osobe koje su bile na tom vjenčanju trebaju biti u samoizolaciji. 

- Zatražen je spis i po njemu su zadarski epidemiolozi njih zvali. Da li se ovdje radi o kršenju toga, ja to ne mogu reći jer sam tek danas saznao za taj slučaj iz Ministarstva - dodao je.

'Nismo primijetili nakon izbora povećanje broja zaraženih'

Na pitanje je li nakon izbora došlo do povećanja broja zaraženih, obzirom da su tri djelatnice zagrebačkog Doma za starije zaražene, a radile su u biračkim odborima, Capak je istaknuo da u detaljnom praćenju epidemiološkom praćenju situacije nakon izbora nisu primijetili porast. 

- Niti imamo od svih anketiranih novooboljelih i pozitivnih podatke da su se mogli zaraziti na izborima, bilo kao članovi izbornih povjerenstava, bilo kao građani koji su glasali na izborima. Što se tiče događaja u Domu za starije u Klaićevoj, ta situacija se još ispituje, radi se o troje zaposlenika tog Doma koji su bili članovi povjerenstva i nosili glasove na brojanje, ali mi još uvijek nemamo potvrdu da je to vezano uz sam izborni dan - poručio je dodavši da ako to bude tako, da će Stožer vrlo transparentno to i komunicirati s javnošću.

Turisti

Na pitanje ima li kod nas zaraženih turista i jesu li se Česi kod nas zarazili, kako tvrde, Capak je poručio kako se za njih ispituju okolnosti.

- Od turista jedan je turist iz Srbije i odmah je obavljena repatrijacija. Iz Švedske je bilo troje, jedna obitelj, zaraženi su u Švedskoj, u Puli su izolaciji. Zatim imamo dva američka pilota privatnog zrakoplova, prvi dan dolaska u Hrvatsku se ustanovilo da su zaraženi. Jedna obitelj iz Makedonije, u zadarskoj županiji su u izolaciji u apartmanu. U Splitu jedan Britanac, ne znamo je li se zarazio kod nas. Što se tiče češke obitelji, za njih se još ispituju okolnosti - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca