Obavijesti

News

Komentari 10

Stradao u Afganistanu: Vojarni su dali ime po Josipu Briškom

Stradao u Afganistanu: Vojarni su dali ime po Josipu Briškom
6

Svečanosti preimenovanja su, uz obitelj Briški, nazočili izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade

VIDEO

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju u utorak, 1. listopada 2019. održana je svečanost preimenovanja Središta za međunarodne vojne operacije u Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“.

Od danas će Središte nositi ime u čast Josipu Briškom, pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora (Resolute support) u Afganistanu. 

Svečanosti preimenovanja su, uz obitelj Briški, nazočili izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade 

i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika  Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“ brigadir Ivan Miloš, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u RH te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Amblem s imenom "Središta za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ svečano su otkrili supruga pokojnog  skupnika Josipa Briškog, Stella Briški te zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija. 

Pokretanje videa...

01:17

Krstičević: Naziv Središta dokaz poštovanja prema Josipu

Potpredsjednik  Vlade  i ministar obrane Damir Krstičević u prigodnom obraćanju rekao je da “na ovaj način, odajući počast, kako poginulim hrvatskim braniteljima tako i poginulim hrvatskim vojnicima u miru, čuvamo istinske vrijednosti i ideale". 

Ministar Krstičević je istaknuo kako je Josip Briški živio i radio prema tim idealima i vrijednostima za koje je u konačnici dao najviše što je mogao - svoj život.

“Josip je dao svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da ovo središte, u kojemu se vojnici pripremaju za sudjelovanje u operacijama čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime!”, poručio je ministar Krstičević, dodavši kako se novim nazivom Središta želi dodatno potaknuti pripadnike Hrvatske vojske da teže izvrsnosti prilikom provedbe obuke i izvršenja zadaća te da kao što je Josip, tijekom svoje službe kao profesionalan i uzoran vojnik, pokažu beskompromisnu vjernost domovini Hrvatskoj i odanost Hrvatskoj vojsci.

Istaknuo je da su pred pripadnicima Hrvatske vojske sve složenije i zahtjevnije zadaće, posebice prilikom sudjelovanja u međunarodnim vojnim   operacijama gdje su svakodnevno izloženi raznim izazovima.

Pokopali Josipa Briškog: 'Na nas si ostavio neizbrisiv trag'
Pokopali Josipa Briškog: 'Na nas si ostavio neizbrisiv trag'

Ministar je naglasio: ”Iako se u takvom okruženju sigurnosne ugroze nikada ne mogu u potpunosti eliminirati, kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja. Stoga je velika odgovornost na svim obučnim središtima Hrvatske vojske, a među njima i Središta za međunarodne vojne operacije.”

“Isto tako, novi naziv Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ dokaz je poštovanja za zasluge i žrtvu svih hrvatskih vojnika, kako u Domovinskom ratu tako i danas, koji su za stvaranje Republike Hrvatske, izgradnju i promicanje vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske položili svoje živote na oltar domovine”, rekao je ministar Krstičević.

General Matanović: Središte Josip Briški bit će simbol svih stradalih hrvatskih vojnika

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović u govoru je polaznicima i djelatnicima Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ poručio da ponosno služe domovini kao što je to činio Josip.

“Nositi ime slavnih pripadnika Hrvatske vojske je velika čast, ali i velika odgovornost. Ovo središte će od danas nositi ime Josipa Briškog, ali bit će to i simbol svih stradalih hrvatskih vojnika”, rekao je general Matanović.

Komemoracija za heroja Josipa Briškog: 'Sad si postao vječan!'
Komemoracija za heroja Josipa Briškog: 'Sad si postao vječan!'

 'Svaki djelatnik Središta časno će pronositi ime Josipa Briškog'

Brigadir Ivan Miloš zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“, rekao je kako jamči da će svaki djelatnik Središta časno i dostojanstveno pronositi ime Josipa Briškog gdje god se nalazio. “Kao što njegujemo sjećanje na poginule žrtve Domovinskog rata, cijenimo i poštujemo žrtvu pripadnika Hrvatske vojske u novom vremenu”, naglasio je brigadir Miloš.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u spomen i sjećanje na tragično preminulog pripadnika OSRH-a donio je odluku o promjeni imena Središta u Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški“.

Središte za međunarodne vojne operacije osnovano je 1. ožujka 2001., a u njemu je do danas razvijeno 13 tečajeva prema standardima UN-a, NATO-a i EU-a. Misija središta je osposobljavanje pripadnika OSRH-a, državnih institucija i stranih oružanih snaga za stožerne i druge dužnosti u NATO/EU/UN vođenim operacijama te nadziranje procesa obuke postrojbi i namjenski organiziranih snaga za sudjelovanje u NATO/EU/UN operacijama u tijeku.

U Središtu je dosad više od 5000 polaznika osposobljeno za djelovanje u međunarodnom okruženju, od kojih je preko 450 stranih državljana iz više od 50 zemalja svijeta.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.