Obavijesti

News

Komentari 93

EU razmatra ukidanje viza Rusima: SAD: Rusija priprema više referenduma u Ukrajini

EU razmatra ukidanje viza Rusima: SAD: Rusija priprema više referenduma u Ukrajini

Danas je 170. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina i dužnosnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu

Najvažniji događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.28

SAD: Rusija priprema više referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine

Moskva je započela konkretne planove o održavanju referenduma u nekoliko gradova na okupiranim područjima istočne Ukrajine, tvrde u petak dužnosnici iz Washingtona. 

Član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je kako Rusija planira održati takva glasanja u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Doneck te u područjima oko Harkiva, prenosi agencija dpa. 

„Rusko vodstvo uputilo je službenike da počnu provoditi te referendume“, rekao je neimenovani dužnosnik. 

„Imamo informacije da Rusija, dok se priprema za referendume, provjerava kandidate za administrativne funkcije na tim područjima, kao i da bi se to moglo dogoditi u narednim tjednima“. 

Američki dužnosnik kazao je kako Washington vjeruje da će Rusija manipulirati rezultatima glasanja da bi lažno tvrdila kako se Ukrajinci žele pridružiti njezinom teritoriju. 

Dodao je da će biti ključno boriti se protiv takvih dezinformacija ako će Kremlj iznositi tvrdnje o želji ukrajinskog naroda za pripajanje Rusiji. 

Američki obavještajci smatraju kako i sami ruski dužnosnici očekuju malu izlaznost. 

Proruski čelnici u regijama Luhansk i Doneck ranije su odbacili mogućnost referenduma dok Rusija ne zauzme cijeli Donbas. 

17.08

Nove sankcije za Rusiju? Češka predlaže ukidanje viza svim Rusima na razini EU

Češka, koja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u petak da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

16.30

"Zabrana ulaska ruskim turistima Ahilova je peta Moskve"

Zabrana ulaska ruskim turistima na schengensko područje Ahilova je peta Moskve, rekla je u petak estonska premijerka Kaja Kallas, dan nakon što je njezina zemlja zabranila ulazak Rusima.  

Oštra reakcija pripadnika ruske elite na pozive unutar Europske unije na zabranu ulaska ruskim državljanima pokazuje da bi to bila učinkovita sankcija, rekla je Kallas u petak za estonski radio. 

Vlada u Tallinnu u četvrtak je odlučila da ruski državljani od 18. kolovoza više ne mogu ući u Estoniju s vizama za schengen. Zabrana se odnosi samo na vize koje je izdao Tallinn, no ne i druge članice područja slobode kretanja.

„Morate razumjeti da samo 10 posto ruske populacije putuje u inozemstvo, a upravo su ti stanovnici, većinom iz Moskve i Sankt Peterburga, oni čije mišljenje vrijedi“, kazala je estonska premijerka. 

Kao dokaz je navela osobni napad na nju bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. 

„To pokazuje da je riječ o Ahilovoj peti. To je nešto od čega oni doista strahuju, što znači da je učinkovito“, naglasila je Kallas. 

U raspravi o izdavanju viza za schengen Rusima Kallas je istaknula nepravednu podjelu tereta. 

„Europa je zabranila zračni promet iz Rusije u Europu. To znači da oni mogu doći u Europu samo kroz tri države – Finsku, Estoniju i Latviju. Stoga nije baš pravedno da druge članica schengena izdaju vize, a mi smo oni koji nose sav teret“, rekla je. 

Prijedlog da zapadne zemlje zabrane ulazak ruskim državljanima prvi je iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, a uskoro su mu se u tom pozivu pridružile Kallas i finska premijerka Sanna Marin.

„Posjet Europi je privilegij, a ne pravo“, naglasila je estonska čelnica u pozivu na zabranu, dodavši kako je vrijeme „da turizam iz Rusije prestane“. 

Marin je pak rekla da „nije ispravno da, dok Rusija vodi agresivan i brutalan rat u Europi Rusi žive normalan život i putuju okolo kao turisti“. 

Predložena zabrana ne bi se odnosila na poslovne kontakte, zaposlene, studente i humanitarne kontakte, a ostao bi otvoren kanal i za Ruse koji traže politički azil u EU-u. 
Kritičari prijedloga ističu da posljednja skupina upravo najviše koristi „turističke razloge“ za bijeg iz Rusije. 

13.32

Ovotjedne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi Saki na zapadnom Krimu, koje su prouzročile gubitak osam mlažnjaka, degradirale su zrakoplovstvo ruske Crnomorske flote, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

Dok su oštećeni mlažnjaci samo djelić cijelog ruskog zrakoplovstva, London poručuje da će to utjecati na sposobnost ruskog djelovanja u crnomorskom području jer se Saki koristi kao primarna operativna baza.

Zračna luka je vjerojatno ostala operativna, ali je njeno disperzivno područje pretrpjelo ozbiljnu štetu, dodalo je britansko ministarstvo obrane u redovitom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Ministarstvo obrane ističe i da će ruska vojska zbog eksplozije, u kojoj je poginuo jedan, a ranjeno pet vojnika, revidirati svoju procjenu prijetnje u regiji.

13.31

Nuklearna elektrana Zaporižja trenutno ne predstavlja sigurnosni rizik usprkos kontinuiranom ruskom granatiranju, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Stručnjaci IAEA-e dali su preliminarnu procjenu da nema "neposredne prijetnje" sigurnosti elektrane zbog granatiranja ili drugog vojnog djelovanja, rekao je členik IAEA-e Rafael Grossi na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak u New Yorku.

"Međutim, to bi se moglo promijeniti u bilo kojem trenutku", rekao je Grossi.

Grossi je pozvao Moskvu i Kijev da međunarodnim stručnjacima omoguće pristup postrojenju što je prije moguće.

"Ja sam osobno spreman voditi takvu misiju", kazao je.

Samo nekoliko sati prije sjednice sazvane na zahtjev Rusije, elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini - najveća u Europi i među najvećima u svijetu - napadnuta je teškim topništvom, rekao je dužnosnik ruske okupacijske uprave u Ukrajini.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju.

Komentari 93