News

Komentari 0

Štrajk osoblja u sedam njemačkih zračnih luka pogađa gotovo 300.000 putnika

Štrajk osoblja u sedam njemačkih zračnih luka pogađa gotovo 300.000 putnika

Njemački sindikat Verdi štrajk je najavio u srijedu, uz pojašnjenje da su pregovori o kolektivnim ugovorima za osoblje zemaljske službe

 U sedam njemačkih zračnih luka u petak se održava 24-satni štrajk koji bi mogao pogoditi gotovo 300.000 putnika, dok članovi sindikata traže povećanje plaća.

"Jutros su terminali prazni", rekao je glasnogovornik zračne luke u Hamburgu, dodavši da se ondje pojavio tek mali broj od 32.000 očekivanih putnika.

Po podacima udruge ADV airports otkazivanjem oko 2340 letova u zračnim lukama Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Muenchen i Stuttgart pogođeno je otprilike 295.000 putnika.

"Kada smo jutros vidjeli terminale zračnih luka, više su nas podsjetili na najteže dane pandemije koronavirusa, nego na štrajk upozorenja", rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za tv kuću Bayerischer Rundfunk.

Njemački sindikat Verdi štrajk je najavio u srijedu, uz pojašnjenje da su pregovori o kolektivnim ugovorima za osoblje zemaljske službe, zaposlene u javnome sektoru i radnike koji rade na sigurnosti zračnog prometa neznatno napredovali.

"Ako se po pitanju plaća sada ništa ne poduzme, sve nas čeka još jedno kaotično ljeto", rekla je u petak za Inforadio zamjenica predsjednika Verdija Christine Behle. "Ovo je prigoda za slanje jednoga doista snažnog signala."

Štrajk se poklapa s održavanjem 59. Muenchenske konferencije o sigurnosti (MSC).

Rumunjski ministar vanjskih poslova, koji je trebao doputovati jednim od otkazanih letova umjesto u Muenchen će sletjeti u austrijsku zračnu luku, a potom će se voziti više od četiri sata do Münchena da bi stigao na konferenciju, rekao je dužnosnik rumunjskog veleposlanstva.

 

Najčitaniji članci