Obavijesti

News

Komentari 343

U četvrtak nema nastave u tri županije: Štrajkaju i fakulteti

U četvrtak nema nastave u tri županije: Štrajkaju i fakulteti
1

Prosvjed će biti obilježen nastupom sindikalnog band aid-a "Škola za život" koji će za premijera i Vladu izvoditi domaće uspješnice izmijenjenog teksta

VIDEO

Štrajk u školama se nastavlja i u srijedu. Danas štrajkaju škole u Istarskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. Sindikati su danas stigli na Markov trg i ispred Banskih dvora izveli sindikalno-prosvjedni-kulturno-umjetnički program. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec objavio je u kojim županijama sutra nema nastave. To su škole u Osječko-baranjskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Ličko-senjskoj županiji.

Sindikati, podsjetimo, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će iduće godine povećati osnovicu za plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, no sindikati smatraju da se porastom osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.  

Pratite uživo:

Sindikalisti pjevaju bećarac premijeru na Markovu trgu: S harmonikom stigli pred Banske dvore Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, 23 October 2019

 

- U štrajku sam da bih uputila poruku nekima koji ne razumiju i ne vide da učitelj ne može biti na margini društva. Mi nismo u školi da djecu čuvamo dok roditelji nemaju vremena nego zato da ih poučimo, kaže nam Zrinka Babić (54), učiteljica u zagrebačkoj osnovnoj školi Stjepana Bencekovića. Na Markov trg, gdje se u srijedu okupilo oko 50-ak sindikalista i prosvjetara, došla je u crvenoj majici na kojoj je fotografija nje s njezinim učenicima, koju su joj upravo oni poklonili te je premijeru Andreju Plenkoviću pod prozorima zapjevala bećarac.

Od malena je, kaže, znala da će biti učiteljica kad odraste i ništa drugo. I otac joj je bio učitelj, a ona je u učionici već 33 godine. 

- Dvije godine nisam mogla dobiti posao u struci pa sam radila u ugostiteljstvu. Nikad u životu nisam imala više novaca nego tada. Ali čim mi se ukazala prilika da budem u školi, otišla sam s "konja na magarca" jer ja sam učiteljica srcem i dušom. Plaća mi je sada oko 6500 kuna, a maksimalno sam u kreditima - kaže ova učiteljica dodajući da joj se plaća u 33 godine tek zanemarivo povećala.

Opisala nam je i svoj radni dan kako bi pojasnila onima koji misle da nastavnici ništa ne rade i imaju puno slobodnog vremena i praznika da to nije tako.

- Imam obitelj, ustajem ujutro prije sedam sati i najprije pripremim za njih sve što treba. Nakon toga odlazim u školu, odradim pet sati, dođem kući, zbrinem ponovno obitelj i nakon toga cijelu večer provedem radeći na planovima, programima, ishodima...papirnatim nebulozama. Najveći problem je što nama učiteljima ne dozvoljavaju da se bavimo djecom zbog prevelike papirologije. Godišnjeg odmora imam kao i svi drugi, možda malo više obzirom da imam toliko godina radnog staža. Prije 15. srpnja ne odlazim iz škole i već se 16.kolovoza svi vraćamo na posao jer treba pripremiti sve za novu školsku godinu - opisuje Zrinka.


Jasminka Cvrkalj u osnovnoj školi Kneginec Gornji u Varaždinskoj županiji radi kao učiteljica razredne nastave i, baš kao i Zrinka, skupila je već 33 godine radnog staža. Plaća joj je također 6500 kuna koja, ističe, svih ovih godina nije realno puno porasla. No, to i nije najbitnije.

- Ovdje smo jer se borimo za ono što nam pripada, za svoj status u društvu prije svega. Ovih par sto kuna oko kojih se cijela priča razvlači i zbog čega nas kritiziraju nisu u prvom planu - kaže Ljiljana ističući da se opis posla nastavnika itekako do danas promijenio.

- Otkad je krenula reforma puno je edukacija, obaveze su puno, puno veće, a plaća ostaje ista. Kad sam počela raditi i ovo sad nije nikako isto, nisu iste obaveze, odgovornost, teret, odnos društva prema nama, sve se otežalo - ističe učiteljica dodajući kako se ne zamara percepcijom ljudi da zaposleni u prosvjeti ništa ne rade.

- Moja obitelj, učenici i njihovi roditelji vrlo dobro znaju koliko radim. Ja ujutro odem u školu, odradim posao do pola jedan, ostajem u školi još oko sat i pol, upisujem bilješke. Dođem doma, ručam i nakon odmora cijelo poslijepodne do navečer posvećena sam školi. Muž mi je već rekao da će me ostaviti - opisuje kroz smijeh Ljiljana.

Sutra počinje štrajk i na Sveučilištima, Veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima, uključujući i Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, najavio je u srijedu Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Štrajk je, dodao je, jednodnevan, a u planu je štrajkati jednom tjednom, eventualno dva dana. 

- Štrajkamo zbog tri kategorije naših zaposlenika, a to su nenastavno osoblje, koji čine 40 posto zaposlenih na Sveučilištu, predavači, kojih je 700, 800 te umjetnički suradnici, kojih je jako malo, dvadesetak. Svi ostali zaposlenici, znanstveno-nastavno osoblje, pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama i prosvjetarima - poručio je.

Sindikat, dakle, zahtjeva povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto za nenastavno osoblje i izravnanje koeficijenata predavača, koji iznosi 1,358 sa asistenitima, koji iznosi 1,406. Asistent, istaknuli su iz Sindikata, ima 500-tinjak kuna veću plaću od predavača, kojemu je bruto mjesečna plaća oko 9000 kuna.

- Taj iznos je 40 milijuna kuna, a ne 200 milijuna kako premijer tvrdi. Ili najmjerno dezinformira ili ga netko krivo informira - poručio je.

Ribić je dodao kako očekuje dobar odaziv štrajku.

Izvanredna profesorica na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu te predsjednica zagrebačkog regionalnog Vijeća sindikata svih fakulteta i instituta, Vesnica Garešić, naglasila je kako štrajk nije moguće promatrati odvojeno od štrajka u prosvjeti.

- Na fakultetima smo svjesni koliko dobar nastavnik i profesor u osnovnim i srednjim školama znači za dobre studente koji dolaze nama na studij. Tako da imaju apsolutnu našu podršku. Iako je ovo štrajk za nenastavno osoblje, većina nastavnika će podržati ovaj štrajk neodržavanjem nastave. Nastavnici su svjesni rada laboranata, tehničara, teta u referadi, spremačica... Nastavni kadar je uz svoje slabije plaćene suradnike i nadam se da ćete sutra vidjeti prazne predavaone na većini fakulteta  - istaknula je.
 

Pokretanje videa...

04:27

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 343
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk