News

Komentari 0

Štrajk u Grčkoj zbog željezničke nesreće zaustavit će transport

Štrajk u Grčkoj zbog željezničke nesreće zaustavit će transport

To je posljednji u nizu prosvjeda nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj grčkoj regiji Tempi

Odlazni i dolazni letovi u Grčkoj će biti obustavljeni u četvrtak, a brodovi će ostati usidreni u lukama za vrijeme štrajka kada će grčki radnici napustiti radna mjesta prosvjedujući zbog najsmrtonosnije željezničke nesreće u zemlji u kojoj je 28. veljače poginulo 57 osoba.

Očekuje se da će 24-satni štrajk najvećih grčkih sindikata privatnog i javnog sektora također zatvoriti javne službe i državne škole te poremetiti gradski prijevoz.

To je posljednji u nizu prosvjeda nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj grčkoj regiji Tempi. U putničkom vlaku bilo je više od 350 ljudi, većinom studenata. Željeznički radnici također su organizirali kontinuirane štrajkove.

Prosvjednici, koji optužuju konzervativnu vladu i politički sustav zemlje da ignoriraju opetovane prozivke sindikata zbog manjkavih sigurnosnih sustava na željeznicama, počet će okupljanje ispred parlamenta u 9 sati po GMT-u.

"Želimo zajednički izraziti svoje razočarenje zbog onoga što se nije dogodilo tijekom godina, ali prije svega želimo izraziti bijes zbog onoga što se dogodilo u Tempi", stoji u priopćenju sindikata GSEE.

"Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, odricanje od odgovornosti i bilo kakva odgađanja dovedu do zaborava", istaknuto je.

Sindikat je također pozvao vladu da poduzme mjere kako bi spriječila još jednu katastrofu te zahtijeva temeljitu istragu uzroka sudara vlakova.

Pokrenuta je sudska istraga nesreće.

Svi će letovi 16. ožujka biti zaustavljeni između 00:01 sati ujutro i ponoći po lokalnom vremenu, a dopušteni će biti samo preleti, hitni letovi i letovi za potragu i spašavanje.

Nesreća je izazvala bijes javnosti. Prošli tjedan deseci tisuća okupili su se u Ateni i drugim gradovima diljem Grčke u najvećim uličnim prosvjedima s kojima se vlada suočila od izbora 2019.

Premijer Kyriakos Mitsotakis, čiji mandat završava u srpnju i očekuje se da će raspisati izbore do svibnja, ispričao se zbog nesreće i obećao da će zaposliti više osoblja i popraviti posrnuli željeznički sektor uz potporu Europske unije.

Također je pozvao prosvjednike da ne dopuste da gnjev podijeli društvo.

"Moramo dobiti ovaj rat", rekao je Mitsotakis ovog tjedna, dodajući kako je odlučan eliminirati faktore koji su doveli do katastrofe.

Najčitaniji članci