Obavijesti

News

Komentari 106

Štrajk u školama: U petak neće biti nastave u dvije županije...

Štrajk u školama: U petak neće biti nastave u dvije županije...
8

Osnovne i srednje škole i dalje su u štrajku, a danas su im se pridružili i fakulteti. U podne su sindikati objavili u kojim školama u petak neće biti nastave...

VIDEO

U petak nastave nema u Šibensko-kninskoj te Zadarskoj županiji, objavili su u četvrtak iz Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tijekom današnjeg dana odaziv štrajku u četiri županije je 89,23 posto zaposlenih u srednjim školama.

Što se tiče osnovnih škola, iznijeli su podatke za Bjelovarsko-bilogorsku, gdje štrajka 97,48 posto zaposlenih te za Osječko-baranjsku županiju, gdje ih je 96,77 posto u štrajku.

Dossier štrajk: Prosvjetari ne odustaju, uz njih su i fakulteti
Dossier štrajk: Prosvjetari ne odustaju, uz njih su i fakulteti

Najavili su i kako će se u ponedjeljak odazvati na sastanak s ministrom rada Josipom Aladrovićem na kojem će tema biti podizanje osnovice plaće za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima.

- Obzirom da je tema osnovica, a ne povećanje koeficijenta, sigurno neće dugo trajati - istaknuo je Branimir Mihalinec.

Pokretanje videa...

01:45

Pozvali su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru, koje smatraju ozbiljnijim kandidatima za predsjednika države, da do 31. listopada objave njihov stav o zaostajanju plaća svih zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Mi smo održali sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović na kojem je ona jasno podržala naše zahtjeve i jasno iskazala stav prema učiteljima i mi očekujemo da to javno objavi. Od Zorana Milanovića ne očekujemo ni ne tražimo da iskaže svoj stav, on ga je kazao 2012. kad je jedino u sustavu odgoja i obrazovanja smanjio plaće, a i 2015. kad se u štrajku nije ni obratio zaposlenima - istaknuo je Mihalinec.

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

Prozvao je i "nadobudne ravnatelje koji već sutra objavljuju nadoknade", bez ikakve upute Ministarstva obrazovanja, da to ne čine.

- Do 1. studenog nijedan učenik neće biti peti dan u štrajku. Tada će svi biti tek u četvrtom danu štrajka. Svaki dan ne povećava u nijednoj školi više dana koje su izgubili za nastavu. Nadoknadu koju je neki ravnatelj zakazao za ovu subotu morat će platiti prekovremeni rad, uvećan za rad subotom za 25 posto i nanijet će štetu proračunu da neće ni dobiti isplatu prekovremenih, pa neka si računa da će platiti iz svog džepa. Neka se ne igraju s takvim stvarima jer neće dobiti pohvalu iz Ministarstva ni Plenkovića, nego samo prijavu za nanošenje štete - poručio je.

Sutra će ispred Muzeja iluzija objaviti detalje daljnjih aktivnosti.

U štrajku je danas i nenastavno osoblje na fakultetima, Sveučilištima, Veleučilištima, institutima diljem Hrvatske, a iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja su zadovoljni odazivom i podrškom koju su neodržavanjem nastave iskazali i nastavnici kako bi se solidarizirali s kolegama s puno nižim primanjima.

Igor Radeka iz Sindikata istaknuo je kako je štrajk ispunio sva njihova očekivanja. 

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

- U štrajku su računovođe, tajnici, referade su zatvorene, knjižnice su u velikom odazivu, u NSK je odaziv od 87 posto. Mnogi profesori su podržali štrajk. Na RGNF-u je odaziv od 97 posto, samo tri nastavnika su održala nastavu jer su morala jer se radi o međunarodnim projektima. Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu odaziv je 98 posto, u Rektoratu u Rijeci je stopostotni odaziv, Sveučilište u Zadru je prazno, diljem Hrvatske nema studenata, Botanički vrt u Zagrebu je zatvoren... Svi su udružili, i nenastavno u nastavno osoblje i smatraju da je štrajk opravdan - nabrojali su iz Sindikata neke podatke dodajući kako su na nekim fakultetima dekani postavili studente da rade jer su zaposlenici porte u štrajku.

Najavili su za idući tjedan, u srijedu, još jedan dan štrajka, a o daljnjim aktivnostima će odlučivati u skladu s razvojem situacije s Vladom.

- Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva u cijelom sustavu i izuzetnu podršku kolegama iz osnovnih u srednjih škola - istaknuo je dodavši kako ih iz Vlade nitko još nije kontaktirao, ali će se odazvati sastanku u ponedjeljak.

Dodao je kako su prošle godine potpisali Kolektivni ugovor i tražili svoja prava, no da ni tada nisu uspjeli riješiti ove probleme.

Podsjetio je kako je ova Vlada mijenjala veće koeficijente mnogim drugima, poput službenika u Ministarstvu vanjskih poslova te u sustavu socijalne skrbi, a da jedino za sustav obrazovanja nema razumijevanja.

- Građani trebaju razumjeti da je sustav obrazovanja u teškom stanju i da su nužne promjene. To je u interesu građana jer država se mjeri kvalitetom znanja, obrazovanja, socijalne zaštite... - dodao je.

Zagreb: Konferencija Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim Å¡kolama

Vilim Ribić istaknuo je kako se na prste jedne ruke mogu nabrojati ustanove koje se nisu odazvale štrajku, a naveo je i slučaj u Osijeku gdje njihov povjerenik nije podijelio materijale te tamošnji zaposlenici nisu dobili informacije.

- Taj neće biti dugo povjerenik - istaknuo je dodavši kako se odaziv diljem Hrvatske kreće od 50 do 90-95 posto svih zaposlenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.