Obavijesti

News

Komentari 18

Štrajk Uberovaca: 'Dobili smo novac, ali i nastavili akciju koja je uspjela. Stanje nije održivo'

Štrajk Uberovaca: 'Dobili smo novac, ali i nastavili akciju koja je uspjela. Stanje nije održivo'

Uberovci upozoravaju i da će čekati što će biti s isplatama koje trebaju sjesti u utorak. Današnji prosvjed su nastavili, iako im je sjeo novac, jer su htjeli poslati poruku Uberu. Kažu da blokada ceste nije opcija

VIDEO

Velik dio zagrebačkih vozača Ubera jutros je od 7 do 10 sati bio u štrajku zbog kašnjenja isplata vozačima, što je za rezultat imalo i skok u cijenama jutrošnjih vožnji. U 10 sati novinarima su se obratili predstavnici vozača i Sindikata radnika digitalnih platformi.

POGLEDAJTE VIDEO


- Akcija je urodila plodom, vozači su prepoznali snagu udruživanja, tri sata smo bojkotirali Uberovu aplikaciju. Žao nam je zbog ovoga, ali mi smo u takvom položaju da se osjećamo kao digitalni robovi. Oni stalno peru ruke od bilo kakve odgovornosti, a s druge strane naglašavaju da su socijalno osviješteni. Pa ako smo partneri, kako je moguće da ne možemo stupiti u nikakav kontakt s predstavnicima Ubera - rekla je Iva Filipović, tajnica sindikata i dodala da samo dobivaju automatizirane odgovore preko aplikacije. 

- Mi smo dobili novce, ali smo nastavili prosvjed jer smo željeli poslati poruku Uberu. Ova današnja situacija je jasna da oni ne žele biti partneri. Ovdje nema danas nikoga, mi ne možemo s nikim razgovarati - rekla je Filipović ispred Uberova sjedišta čija su vrata bila zatvorena. Navela je da su dobili podršku inozemnih sindikata, ali i da joj je žao što se nitko iz Ubera nije pojavio.

- I dalje ćemo vršiti pritisak na platformu i zahtijevati sastanak s njima - rekla je Filipović.

Komentirala je i više cijene vožnji te rekla da je to znak daje prosvjed uspio. Kaže i kako je teško znati koliko je ljudi sudjelovalo u prosvjedu, ali da je na cesti bilo manje vozača nego inače. 

Vozači Ubera u štrajku: 'Što je ovo? Vožnju koju inače plaćam 23, jutros sam platio 46 kuna!'
Vozači Ubera u štrajku: 'Što je ovo? Vožnju koju inače plaćam 23, jutros sam platio 46 kuna!'

- Sindikat će i dalje ukazivati koliko je udruživanje važno. Danas se dogodilo s Uberom, za mjesec dana bi se moglo dogoditi s drugim aplikacijom - kazala. Kaže da kao i svaki poduzetnik mora plaćati sva davanja. Rekla je kako je Uberov partner, a da je u očima države samostalni poduzetnik te poziva državu da regulira taj odnos.

- Želimo na miran način ostvariti dijalog s Uberom. Želimo sjesti s njima i razgovarati. Ne želimo potjerati niti jednu digitalnu platformu iz Hrvatske. Ali ovo stanje nije održivo - kaže i dodaje da prate prijedlog EU zakona vezano za radnike digitalnih platformi i da prate što se događa i u drugim državama. 

- Digitalne platforme su novo tržište koje je eksplodiralo u posljednjih par godina. Ako se sad sve pusti, onda će za 15 godina biti kaos - kaže.

Vozačima Ubera tjedna isplata kasnila je dva tjedna, a stigla je u ponedjeljak ujutro. Tjedne isplate sjedaju utorkom, a već se događalo da povremeno kasne, eventualno do petka, ali nikad kao što je to bio slučaj sada zbog čeka su bili prisiljeni na bojkot. Nada se da do kašnjenja neće doći ponovno u utorak, jer je sutra novi dan za isplatu. Ne dobiju li vozači svoju naknadu održat će sindikalni sastanak i dogovoriti daljnje poteze.

Poručila je i da blokada cesta nije opcija kako bi se izborili za svoja prava te napominje kako to nije poruka koju žele poslati niti im je namjera građanima otežavati kretanje gradom. Još nisu tražili sastanak s predstavnicima resornog ministarstva, ali navodi kako je situacija pokazala daće to biti potrebno. 

- Definitivno ćemo ići u tom smjeru da se razgovara s nadležnim ministarstvima, s Ministarstvom prometa prvenstveno zato što postoji i puno drugih problema. Što hitnije napraviti taj sastanak - rekla je Filipović.

Ogluše li se iz Ubera na njihov apel za dijalogom navodi kako će se u tom slučaju, ako se članovi sindikata odnosno vozači slože, nastaviti s bojkotom aplikacije. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa