News

Komentari 48

Stravična sudbina orangutana: Upucali ga iz zračnice 74 puta

Stravična sudbina orangutana: Upucali ga iz zračnice 74 puta

Sudbina orangutana Hope je najstrašnija od svih ozlijeđenih životinja na koje smo ikad naišli. Nezamislivo je da ovakvo nešto može napraviti čovjek, kažu u Organizaciji za očuvanje orangutana na Sumatri

Dva metka u desnom oku i još četiri u lijevom. Polomljene kosti i napuknuta rebra od udaraca nanesenih tvrdim predmetom, strašne rane na intimnim dijelovima... Stravične su to ozljede orangutana nazvanog "Hope", kojeg je u zadnji čas na Sumatri spasila udruga za zaštitu životinja.

Nepoznati neljudi čak 74 puta pogodili su sirotu ženku iz zračne puške i potpuno je oslijepili. Spasitelji su je našli u groznom stanju, praktički na samrti, na plantaži palmi. U naručju je držala također ozlijeđeno mladunče, ali njega, na žalost, nisu uspjeli spasiti. Preminulo je na putu do veterinara.

- Zaista smo ostali šokirani kad smo je našli. No unatoč svim razderotinama, mecima u tijelu, unatoč tome što je oslijepila od ozljeda, Hope nije odustala. Bori se za život - rekli su spasitelji. 

Iz Švicarske doletio je ugledni dr. Andreas Messikommer i četiri sata je operirao Hope da bi izvadio sve zračne metke te se pobrinuo za slomljene kosti. 

- Nadamo se i vjerujemo da će Hope izdržati i da će rane zacijeliti, ali ona više nikad neće smjeti natrag u prirodu - rekao je veterinar Yenny Saraswati.

Orangutani inače žive i na Sumatri i Borneu, otoku kojeg dijele Malezija i Indonezija. Prema prošle godine objavljenoj studiji, polovica njihove populacije, njih 150.000, ubijena je od 1999. do 2015. godine.

Životinje, inače, dijele 97 posto sastava njihove DNA s ljudskom vrstom i mogu doživjeti i 60 godina. Na Sumatri ih živi još oko 13.000. 

Najčitaniji članci