Obavijesti

News

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

VIDEO

Hrvatska je prije šest mjeseci ušla u eurozonu i upravo po tome je bilo posebno ovogodišnje izdanje Kvake 24. Brojni stručnjaci iz raznih područja rekli su što to zapravo znači i što će u budućnosti značiti, kako za brojne građane, tako i za male i velike poduzetnike. Jesu li se ostvarila sva očekivanja u domaćem gospodarstvu, kakve su prognoze za dalje? Što je s energetskom sigurnosti i perspektivom Hrvatske? Kakvo je stanje s konkurentnosti na tržištu rada i deficitom radne snage u eurozoni? 
Na ova pitanja, ali i mnoga druga, naši stručnjaci odgovorili su na Trećoj biznis konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni". Konferenciju su organizirali 24sata i Kvaka24. 
Na panelu "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze" govorilo se o tome kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, odnosno o presjeku trenutačne ekonomske situacije u Hrvatskoj u odnosu na Europu i na globalne trendove, s posebnim osvrtom na utjecaj nove valute. Pozabavili smo se i globalnim zbivanjima na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka". U situaciji globalne krize zbog ratnih događanja u Ukrajini kompanije se susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti. Na koje bi sve načine potencijalna eskalacija sukoba na globalnoj razini, uz već prisutne poremećaje u dobavnim lancima sirovina, mogla utjecati na poslovanje? Koje su implikacije na IT sektor, što u svemu tome predstavlja hrvatski "know -how" u rješenjima cloud tehnologije te koje su mogućnosti i prednosti "lokalnoga" clouda teme su o kojima se govorilo. 

VIDEO


S druge strane, na panelu "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni" stručnjaci su pokušali odgovoriti na pitanja hoće li deficit radne snage u sljedećim godinama biti ključni problem hrvatske i europske ekonomije, ali i hoće li inflacija, epidemije ili ratovi i sankcije ugrožavati gospodarstva Hrvatske i EU jednako kao deficit radne snage. Od ugostiteljstva do građevine, turizma, trgovine, obrazovanja, zdravstva, hi-tech kompanija, svi će očajnički trebati radnu snagu, koje će nedostajati. 

VIDEO

Pozitivne primjere održivosti u domaćem gospodarstvu u kojima smo bolji i spremniji od drugih europskih zemalja donijeli smo na panelu  "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija". Govorilo se o energetici, samodostatnosti, utjecaju nove valute i vlastitoj proizvodnji temeljenoj na obnovljivim izvorima energije, kojima Hrvatska obiluje, s posebnim osvrtom na proizvodnju solarne energije te drugim održivim izvorima. 

VIDEO

A na zadnjem panelu - "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu" govorilo se o 
umjetnoj inteligenciji, koja je otvorila vrata tektonskim promjenama u poslovanju: kako se na njih pripremiti, što očekivati i tko su predvodnici implementacije AI rješenja u hrvatskom biznisu? Hoće li nas umjetna inteligencija uskoro zamijeniti na radnim mjestima? Koja nas tehnološka rješenja uskoro očekuju i koje su promjene u zakonodavstvu nužne kako bi sve funkcioniralo?

VIDEO

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva