Obavijesti

News

Komentari 240

Novo ograničenje kretanja, više od polovice EU-a u crvenoj zoni

Novo ograničenje kretanja, više od polovice EU-a u crvenoj zoni
8

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 793 nova slučaja zaraze. U Karlovačkoj županiji je 56, u Splitsko dalmatinskoj 80 dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji 49 novozaraženih što je novi rekord te županije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.05

Na novoj karti ograničenja kretanja više od polovice EU-a u crvenoj zoni

Sedamnaest od 27 zemalja Europske unije, kao i Velika Britanija su u crvenoj zoni na novoj europskoj karti ograničenja kretanja koju je u četvrtak objavio Europski centar za prevenciju  i kontrolu bolesti (ECDC). 

Na toj karti obećanoj u utorak u Luxembourgu kako bi se bolje uskladile preporuke, samo tri zemlje EU ili Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Finska i Grčka) su većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Cipar, Estonija Litva i Latvija) većinom obilježeno narančastom bojom. 

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga. ECDC to za sada nije komentirao. 

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narančaste, crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja. 

Ukupno 16 zemalja EU među kojima su Francuska, Španjolska, Poljska ili Velika Britanija su obilježene crvenom bojom. 

Svrha te karte je definiranje opasnih područja, ali ona nije obvezujuća. Ona kombinira dva kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, tj. je li veća ili manja od 4 posto. 

Prema kompromisu postignutom u utorak u Luxembourgu kartu treba ažurirati svakog tjedna.

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna i manje od 4 posto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dva tjedna viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150. 

U narančastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od 4 posto. Ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4 posto.

Broj novih slučajeva zaraze covidom-19 raste na gotovo cijelom europskom kontinentu a u četvrtak je više europskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, među ostalima, uvrstilo Bugarsku, Italiju i Poljsku na popis zemalja koje treba izbjegavati. Popisu je pridodano 11 pokrajina iz susjedne Švedske, zatim Liechtenstein, Litva, Poljska, San Marino i Vatikan. Ranije je danska vlada savjetovala stanovnicima da izbjegavaju  putovanja u Veliku Britaniju, Francusku,, Hrvatsku, Mađarsku, Nizozemsku, Španjolsku i Švicarsku.

Broj zaraženih pacijenata covidom u Finskoj je više nego udvostručen od kraja rujna. Danska i Finska imaju relativno nisku stopu zaraze, no obje su suočene s porastom. Danska, država od 5,8 milijuna stanovnika ima 34.000 zaraženih i 677 umrlih, a Finska s 5,5 milijuna gotovo 13.000 zaraženih i 350 umrlih. Finska je preporučila zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru da što više rade od kuće. 

Italija je potvrdila 8804 novozaraženih u zadnja 24 sata što je najviši dnevni broj od početka epidemije. U četvrtak su potvrđene 83 umrle osobe od posljedica covida, što je velik skok u odnosu na 43 od srijede, no još daleko ispod rekorda u ožujku i travnju kada je dnevni rekord dosegnuo više od 900 umrlih.

Belgija je zabilježila rekordan broj novih slučajeva, njih 7481, objavile su vlasti.

U protekla dva tjedna Belgija prosječno ima 494 slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika. Broj zaraženih brzo raste pa je prošlotjedni broj zaraženih, njih 5421, dvostruko veći od broja zaraženih tjedan ranije.

U Nizozemskoj je zabilježen 7791 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, pokazuju službeni podaci objavljeni u četvrtak.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, a još je jedna osoba oboljela od covida-19 umrla, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Broj novih zaraza danas je drugi dan zaredom veći od 700, nakon što je jučerašnji rekord iznosio 707, a povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata.

U Češkoj, državi od 10,7 milijuna stanovnika, potvrđeno je novih 9554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija koronavirusa najbrže širi.

Njemačka je prijavila rekordan dnevni porast od 6638 novozaraženih.

Slovačka je pak zabilježila 1929 novih slučajeva zaraze u četvrtak, što je najveći dnevni porast od početka pandemije.

Slovačka je imala malo zaraženih, u usporedbi s drugim europskim zemljama, u prvom valu pandemije, ali posljednjih mjeseci brže raste broj zaraženih, kao i u većini drugih europskih zemalja.

U Poljskoj je broj novozaraženih u četvrtak po prvi puta bio veći od osam tisuća, čime je drugi dan za redom zabilježen rekordan broj novozaraženih.

Predstojnik ureda premijera Michal Dworczyk kazao je za televiziju TVN 24 kako se može očekivati "značajan" rast broja zaraženih još "određeno vrijeme".

Poljska je najavila nova ograničenja rada ugostiteljskih objekata, sportskih događaja i škola. "Pozivam sve starije osobe da ne napuštaju domove... dobit ćemo ovu bitku, ali samo ako budemo jedinstveni i odgovorni", rekao je poljski premije Mateusz Morawiecki. Sportska natjecanja održavat će se bez publike, gimnastičke dvorane i bazeni bit će zatvoreni, kao i škole u crvenim zonama, dakle onima najteže pogođenima pandemijom.

Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdilo je 18.980 novozaraženih covidom-19 te 138 umrlih koji su bili pozitivni na koronavirus u 8 dana, pokazuju vladini podaci.  Četvrtak je donio pad broja novozaraženih u odnosi na srijedu s 19.724, a broj umrlih je stabilan.

Francuske zdravstvene vlasti su u četvrtak izvijestile da je u posljednja 24 u toj zemlji registrirano 30.621 novih slučajeva covida-19, oko osam tisuća više nego prethodnog dana, te da je u poratsu i broj smrtnih slučajeva i hospitaliziranih pacijenata.

 Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na covid, objavio je u četvrtak  Beč, a priopćilo veleposlanstvo u Zagrebu.

"Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji", rekao je, prema priopćenju ministar vanjskih poslova i europskih poslova Alexander Schallenberg.

Sedam županija koja čine iznimku su Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska tei Zadarske županije, navodi se u priopćenju za medije.

19.35

Pretraga doma i ureda bivšeg francuskog premijera zbog upravljanja koronakrizom

Istražitelji su u četvrtak pretražili dom i ured bivšeg francuskog premijera Edouarda Philippea u sklopu istrage o upravljanju epidemijom koronavirusa koja obuhvaća i neke ministre. 

Mreža BFMTV i drugi francuski mediji izvijestili su da su pretraženi i domovi ministra zdravstva Oliviera Verana te njegove prethodnice Agnes Buzyn.

Sadašnji premijer Jean Castex izrazio je "potpunu" potporu Veranu.

"Ujutro, u podne, navečer (...) uvijek je bio na prvoj crti, uvijek na prvoj crti, nije štedio ni svoje vrijeme niti svoje veliko znanje", rekao je Castex. 

Suci su otvorili istragu u kolovozu nakon više od 90 tužbi podnesenih protiv ministara i premijera zbog navodno lošeg upravljanja zdravstvenom krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

U Francuskoj je covid-19 uzeo više od 33.000 života. 

Predsjednik Emmanuel Macron smijenio je premijera Philippea (desni centar) u srpnju nakon tri godine na dužnosti. Philippe, koji sada obnaša dužnost gradonačelnika Le Havrea, i danas je po anketama najpopularniji političar.

Pretraga je slijedila dan pošto je Macron najavio policijski sat u Parizu i osam većih gradova u trajanju šest tjedana u pokušaju da suzbije širenje epidemije.

Građani koji se zateknu vani kada navečer stupi na snagu policijski sat morat će imati potvrdu da su izašli radi posla ili iz nekog bitno razloga, kako je bilo na snazi tijekom prvog lockdowna ranije ove godine koji je trajao 55 dana.

Oko 12.000 policajaca i žandara nadzirat će provedbu policijskog sata, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin.

Neka ograničenja koja su sada na snazi za Parizu proširit će se diljem zemlje, primjerice zabrana okupljanja i proslava, rekao je Castex. Restorani neće moći ugostiti više od šest ljudi za stolom. 

19.23

U SAD-u najveći dnevni broj novozaraženih od početka kolovoza

Sjedinjene Države u u četvrtak su zabilježile gotovo 60.000 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, što je najveći dnevni broj novozaraženih od početka kolovoza.

Po podacima sveučilišta Johns Hopkins, od srijede je na testovima na novi koronavirus pozitivno bilo 59.500 osoba.

SAD je također zabilježio 985 smrtnih slučjeva povezanih s koronavirusom, no dnevni broj novih smrtnih slučajeva ostao je razmjerno stabilan.

Države američkog Srednjeg zapada, među kojima su Sjeverna Dakota, Južna Dakota i Missouri, u posljednje vrijeme bilježe posebice velik rast novih slučajeva zaraze. Širenje bolesti se premjestilo u ruralne sredine, za razliku od prve faze epidemije kada je zahvatilo gradove na sjeveroistoku zemlje, poput New Yorka koji je bio žarište covida-19, a potom na jugu.

Tijekom ljeta posebice snažno su zahvaćene savezne države na jugu i zapadu. Rast broja novih slučajeva usporio se krajem ljeta no sredinom rujna broj novozaraženih ponovno je počeo snažnije rasti.

Od početak pandemije koronavirusom je u SAD-u zaraženo više od 7,9 milijuna ljudi uz oko 217.000 smrtnih slučajeva, po baltimorskom sveučilištu.

Stručnjaci vjeruju da je broj slučajeva znatno viši od službenih podataka.

18.50

WHO: Odlučne mjere "apsolutno nužne" da bi se spasili životi

Odlučne mjere su "apsolutno nužne" kako bi se spasili životi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dok se Europa bori s drugim valom epidemije covida-19.

Koronavirus je peti po redu uzročnik smrti u Europi, gdje odnosi više od 1000 života na dan, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

"Vrijeme je da pojačamo napore. Poruka vladama je: Ne oklijevajte poduzeti blaže mjere kako bi se spriječilo donošenje bolnih i štetnih mjera kakve smo vidjeli u prvom valu", rekao je.

Izjava dolazi u času kada milijuni ljudi u europskim prijestolnicama i u drugim gradovima moraju živjeti pod novim strogim mjerama.

No situacija nije tako loša kao što je bila u ožujku i u travnju, dodaje WHO.

Broj smrtnih slučajeva zbog covida-19 sad je pet puta manji nego u ožujku i u travnju, kada je prvi val pogodio kontinent, rekao je Kluge.

Jedan od razloga za porast broja zaraženih zadnjih tjedana jest što je više mladih na testiranju pozitivno na virus, rekao je, dodajući da je stopa smrtnosti niža zbog toga što manje mladih umire od covida-19 nego starijih.

Od subote u Londonu će biti zabranjeno okupljanje na otvorenom, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski sat. U srijedu je djelomična četverotjedna karantena uvedena u Nizozemskoj, a Češka gradi prvu poljsku bolnicu za pacijente oboljele od koronavirusa.

Njemačka, Češka i Katalonija u Španjolskoj također su uvele restrikcije zbog širenja infekcije, a dužnosnici upozoravaju da bolnicama prijeti opasnost od prevelikog broja pacijenata.

U međuvremenu, europska povjerenica za zdravstvo pozvala je čelnike EU-a koji u četvrtak sudjeluju na samitu u Bruxellesu da "učine sve što je potrebno" kako bi se "spriječila sveopća karantena" a čelnica EK Ursula von der Leyen pozvala ih je da dogovore pravila o izolaciji i testiranju.

"Moja prva poruka zemljama članicama danas je poruka o potrebi žurnog djelovanja. Nemamo vremena. Svi moramo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječile razorne posljedice sveopće karantene s društvenog, gospodarskog i zdravstvenog gledišta", rekla je europska povjerenica Stella Kyriakides na tiskovnoj konferenciji, u trenutku kada Europa zbog širenja pandemije pooštrava zdravstvene mjere.

Izrazila je "veliku zabrinutost" zbog "sve bržeg rasta stope zaraženosti diljem EU-a", napose porasta broja hospitalizacija, težih oblika bolesti i broja smrtnih slučajeva.

"Moramo se pripremiti za sljedeće korake", dodala je dužnosnica, iznoseći prijedlog Komisije o koordiniranju strategije cijepljenja.

"Trend nećemo moći preokrenuti od danas do sutra, čak ni s cjepivom, ali svi moramo biti spremni", istaknula je.

Na zajednička pravila o karanteni i testiranju kako bi se prekinula konfuzija pozvala je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Stanje u Europi postaje zabrinjavajuće, ali zemlje EU-a barem su se dogovorile o zajedničkom sustavu "semafora" koji im kazuje dolaze li putnici iz sigurnih ili rizičnih regija.

"Mislim da je također potrebno da se postigne dogovor o vremenu izolacije ili potrebi testiranja. I tu pozivam sve uključene da se pronađe dogovor. To je važno", kazala je Von der Leyen novinarima prije početka dvodnevnom samita EU čelnika.

18.41

Kamala Harris otkazala putovanja zbog covida-19 u njezinoj pratnji

Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu Sjedinjenih Država Kamala Harris otkazala je svoja putovanja do nedjelje zbog slučajeva covida-19 u njezinom okruženju, objavila je u četvrtak ekipa kampanje Joea Bidena.

Dvoje članova ekipe kampanje Kamale Harris, među kojima i predstavnica za komunikacije, testirani su i pozitivni na covid-19.

"Zbog krajnjeg opreza i sukladno obvezi naše ekipe za kampanju na najvišoj razini opreza, otkazujemo putovanja senatorice Harris do nedjelje 18. listopada", navela je u priopćenju Jen O'Malley Dillon, zadužena za kampanju demokratskog kandidata za Bijelu kuću. 

Te dvije osobe su zrakoplovom putovale sa demokratskom senatoricom 8. listopada.

Prema njezinom timu, Kamala Harris je napravila dva PCR testa od tada i oba su bila negativna. Ona nije bila u kontaktu s te dvije osobe "tijekom 48 sati uoči njihovog pozitivnog testa", precizirala je.

Ta objava je posljednji zaokret u predsjedničkoj kampanji koju je uzdrmala pandemija covida-19, točno dva tjedna nakon pozitivnog testa američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari 240