Obavijesti

News

Komentari 24

Strugao zlato turpijom s nakita pa lažirao nalazište na Borneu

Strugao zlato turpijom s nakita pa lažirao nalazište na Borneu
9

Filipinac Michael de Guzman je tvrdio da je na Borneu pronašao velike količine zlata. Uzorke zemlje je lažirao te je prevario brojne kompanije koje su uložile novac

VIDEO

Vješti prevarant može "preveslati" bilo koga - običnog malog čovjeka, pohlepnog biznismena, pa čak i multinacionalnu kompaniju. Kroz povijest je bilo bezbroj hohštaplera koji su iskorištavali ljudsku naivnost i živjeli od varanja, a neki su čak prikazivani kao "heroji" koji uzimaju novac od bogatih i glupih te su o njima pisane knjige i snimani filmovi. U najnovijem specijalu izdvojili smo neke od najzanimljivijih slučajeva prevara - u svijetu showbiznisa, sporta, bankarskog sektora, umjetnosti... Svaki drugi dan pročitajte novi članak iz specijala Najpoznatiji svjetski prevaranti.

Michael de Guzman izveo je najveću prijevaru u povijesti rudarsta . Tvrdio je da je na otoku Borneo pronašao zlato . No, nalaze je zapravo lažirao . Kada je prevara otkrivena, ubio se. Neki pak tvrde da je i smrt lažirao te da je još živ. Tome u prilog idu i tvrdnje jedne od njegovih žena da joj on i dalje šalje novac.

VIDEO

Imao je četiri žene, a novac tvrtke je koristio za hranu i namještaj

Michael de Guzman rođen je 1956. godine na Valentinovo u Manili i bio je peto od ukupno 12 djece. Kao najstariji sin u obitelji trebao se financijski brinuti za svoje najbliže. Zbog toga je vrlo rano počeo prodavati novine i cvijeće na ulici. Njegov otac Simplicio je bio inženjer i dobro je zarađivao, no obitelj je bila mnogobrojna i moralo se nahraniti puno gladnih usta. De Guzman je kao i njegov otac studirao geologiju . Godine 1977. dobio je posao u tvrtki Benguet Corp. koja se bavila istraživanjima i iskopavanjem zlatnih rudnika . U deset godina je znatno napredovao, a njegov bivši šef je rekao da je Michael de Guzman bio vrlo dobar radnik i inteligentan čovjek. U to se vrijeme oženio prvom ženom Tess i dobili su šestero djece. Poslije će se oženiti još tri puta, no od niti jedne žene se neće rastati.

Kasnije je radio u tvrtki Pelsart Resources u kojoj je otkaz dobio 1990. godine jer je novac kompanije trošio na hranu i kupovanje namještaja za ženu. No i dalje je ostao ugledan geolog koji je uživao u putovanjima, istraživanju i potrazi za zlatom.

VIDEO

Tvrdio da je na Borneu pronašao zlato

Nakon što je, kako je tvrdio, na Borneu pronašao zlato, počeo je raditi za tvrtku Bre-X Minerals koju je vlasnik Kanađanin David Walsh u početku vodio iz svojeg podruma u Calgaryju. Tvrtka Bre-X Minerals osnovana je 1989. godine, no znatniji profit je ostvarila tek 1993. godine kada je Walsh slijedio savjet John Felderhofa , Guzmanovog kolege, te je kupio zemljište usred džungle u blizini rijeke Busang na Borneu .

VIDEO

Vrijednost kompanije je strahovito rasla

Guzman je tada procijenio da se na tom području nalazi oko dva milijuna finih unca zlata . Do 1997. godine procjene su narasle na čak 70 milijuna unci . Vrijednost  tvrtke Bre-X Minerals je na burzi strahovito rasla. Vrijednost kompanije dosegla je 4,4 milijarde dolara . Felderhof, Guzman i Walsh su svoje dionice prodali za 100 milijuna dolara. Područje oko Busanga postalo je poznato kao najveće nalazište zlata na svijetu.

VIDEO

Uspjeh kompanije je privukao pažnju velikih rudarskih kompanija i vlade Indonezije koja je natjerala Bre-X da prihvati partnerstvo s tvrtkom Freeport-McMoRan . Predsjednik Indonezije je u ugovor čak uključio svoju djecu kao savjetnike. U veljači 1997. godine postignut je dogovor između vlade Indonezije i tvrtke Bre-X i tvrtka je dobila pravo da sljedećih 30 godina eksploatira 45 posto rudnika . A onda je otkriveno da je sve zapravo bila velika prijevara.

VIDEO

Turpijom strugao zlato s nakita u uzorke zemlje

Prve nalaze Guzman je lažirao "soljenjem" zemlje. Turpijom je strugao zlato s nakita u uzorke zemlje koji su kasnije išli na analizu. Kasnije je pak kupovao zlato od Indonežana koji su ga ispirali iz rijeke i predočavao je lažirane uzorke. Na to je potrošio 60.000 dolara.

VIDEO

Nakon što su Guzmana prozvali i pozvali ga da sve objasni, on je počinio samoubojstvo . 19. ožujka 1997. godine Guzman skočio je iz helikoptera u Indoneziji . Tijelo su mu našli četiri dana kasnije u džungli. Veći dio tijela su pojele životinje, a identificirali su ga po zubima i otisku prstiju .

Tjedan dana kasnije američka tvrtka Freeport-McMoRan je objavila kako je njihov geolog Colin Jones napravio istraživanje koje je pokazalo da na području Busangu zlata nema. Investitori su izgubili milijarde. Među onima koji su izgubili najviše bili su mirovinski fond Quebeca , organizacija iz Ontarija koja planira i ulaže novac za mirovine učitelja te Ontario mirovinski fond.

Nakon što je otkrivena prevara, Walsh se preselio na Bahame 1998. godine gdje je i dalje inzistirao na tome da je nevin. Jedne večeri u njegov  dom su provalila dva maskirana napadača s oružjem. Zavezali su ga i prijetili mu da će ga ubiti ako im ne preda novac. Na kraju su ga pustili, ali tri tjedna kasnije 4. lipnja 1998. Walsh je umro od aneurizme mozga.

Felderhof je otišao na Kajmansko otočje . Godine 1999. kanadska je policija objavila da nikoga neće teretiti za prijevaru. Tvrtka Bre-X je bankrotirala 2002. godine.

Guzman je lažirao smrt?

Iako je prema službenoj verziji Guzman počinio samoubojstvo, počela su nagađanja da je možda ubijen. Također, pojavile su se i priče da je Guzman smrt lažirao . U ožujku 2005. godine Nacional Post je objavio članak u kojem se tvrdi da je Guzman živ. Naime, njegovoj obitelji nije bilo dozvoljeno da vidi tijelo niti ga je obitelj identificirala . Osim toga u Indoneziji nije teško nabaviti leš, a sumnje je povećala i jedna Guzmanova žena koja je rekla da joj on i dalje šalje novac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)