Obavijesti

News

Komentari 1

Studenti nisu vegetarijanci, radije jedu u studentskoj menzi i platit će više za zdraviji ručak

Studenti nisu vegetarijanci, radije jedu u studentskoj menzi i platit će više za zdraviji ručak
2

Chef Mate Janković i Ministarstvo znanosti i obrazovanja proveli su anketu među studentima o prehrambenim navikama. Studenti najviše jedu maso, a najmanje ribu, te žele raznovrsniju ponudu u menzama

VIDEO

Studenti u Hrvatskoj žele zdraviju prehranu i spremni su platiti više za zdraviji obrak u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa chefom Matom Jankovićem. Upitnik je tijekom deset dana lipnja u potpunosti popunio 8.291 student, a pristupilo mu je 14.626 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako 77% studenata jede u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće, dok samo 7% tu uslugu ne koristi gotovo nikad.
Više od 80% studenata u anketi navodi kako mogu izdvojiti do 50 kuna dnevno na prehranu, a njih 76% spremno je platiti više za zdraviji meni.
Navodi se kako je studentima u prehrani najvažniji okus, zatim slijedi okruženje i kontrola tjelesne težine, a cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Isto tako, 67% ih smatra kako se njihove studentske prehrambene navike razlikuju od toga kako jedu kod kuće, te radije biraju jesi u studentskim restoranima nego u pekarnicama.

Većina studenata, 86%, jede meso, potom voće i povrće, 78%, slijede salate, 59%, tjestenina, 56%, žitarice, 32% i riba, 24%, navodi se u istraživanju.
Samo polovica (49%) ih je zadovoljna cijenom i osobljem u studentskim restoranima, a najviše im nedostaje raznovrsnost ponude, kvaliteta jela i dostupnost povrća. 

- Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti - navodi se u priopćenju izjava ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. 

Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70% su studenti preddiplomskog, a 30% diplomskog studija. 64% ispitanika su studentice, a 36% studenti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa