Obavijesti

News

Komentari 18

Studentski zbor: Zgroženi smo, ovime žele zastrašiti studente

Studentski zbor: Zgroženi smo, ovime žele zastrašiti studente
1

Da je, kojim slučajem, i povrijedio ugled Sveučilišta, trebalo ga je ukoriti, a ne tužiti, kaže član Studentskog zbora Hrvatskih studija. Ističe da je tužba tim gora što Hrvatski studiji obrazuju buduće filozofe i komunikologe

VIDEO

Svi smo zgroženi takvim događajem, radi se o tužbi zbog isticanja vlastitog mišljenja, rekao nam je Duje Kovačević, član Studentskog zbora Hrvatskih studija. 

Sveučilište u Zagrebu tužilo je Luku Kovača, studenta Hrvatskih studija, zbog "povrede ugleda". Od Kovača traže da im plati 20.000 kuna jer je Hini 2. studenog, komentirajući provalu u prostorije studentskih udruga,  izjavio "kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali kako postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge".

- Da je, kojim slučajem, i povrijedio ugled Sveučilišta, trebalo ga je ukoriti, a ne tužiti - kaže Kovačević. Ističe da je tužba tim gora što Hrvatski studiji obrazuju buduće filozofe i komunikologe, čija zanimanja i traže analiziranje i isticanje vlastitog mišljenja.

- Radi se o metodi zastrašivanja te će se studenti ubuduće bojati izraziti vlastito mišljenje - smatra Kovačević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Luka Kovač nije želio komentirati slučaj, a samo je tužbu komentirala i ministrica Blaženka Divjak.

- Kao dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Zagrebu tužna sam kada čitam najave o tužbi protiv studenata - mislim da je to doista neprimjereno. Studente ne tužimo kada iznose svoje mišljenje, već ih kao učitelji, profesori i mentori poučavamo za život, a nerijetko i učimo upravo od njih - poručila je ministrica. Mario Grčević, pročelnik Hrvatskih studija misli drugačije.

- To što je netko student, ne znači da se može ponašati izvan zakonskih okvira i da za njega ne vrijede ona pravila koja vrijede i za druge - rekao nam je Grčević te dodao kako je rektor Damir Boras najavio povlačenje tužbe, ako Kovač povuče insinuaciju da Uprava Hrvatskih studija stoji iza provale u bivše studentske prostorije. Istaknuo je kako su te su prostorije u vlasništvu Hidrometeorološkoga zavoda, a ne Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studenata i nastavnika Hrvatskih studija sastavio je zajedničku izjavu za javnost.

- Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj - poručili su u izjavi.

Rektor Damir Boras tvrdi da su tužili građanina, a ne studenta, te da će povući tužbu, ako javno povuče izjavu.

- To nije pitanje stegovnog postupka jer je Kovač izjavu dao kao građanin, izvan okvira Sveučilišta - tvrdi Boras. Dodaje kako ne može ni zamisliti da bi Uprava Hrvatskih studija organizira provalu.

- Kad govore protiv mene, prijeđem preko toga, ali nitko ne može blatiti Sveučilište. Radi se o izjavi jednog mladog zavedenog studenta kojeg je netko izmanipulirao - rekao nam je Boras. Poručio je i kako mu je jako žao što mediji prenose, kako kaže, neistine o najboljem sveučilištu u regiji.

- Gdje je granica slobode iznošenja neistina? - zaključio je Boras s pitanjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)