Obavijesti

News

Komentari 121

Sud BiH oslobodio jednog od privedenih Hrvata iz Orašja

Sud BiH oslobodio jednog od privedenih Hrvata iz Orašja
1

Sinovi Marka Boatića iz Donje Mahale požurili su u Bosovaču nakon što su dobili informaciju da je Sud BiH oslobodio njihovog oca koji je uhićen s ostalim pripadnicima HVO-a

VIDEO

Žurimo prema Busovači, na putu smo za slobodu, napisali su na Facebooku sinovi Marka Baotića iz Donje Mahale, nedaleko Orašja, jer su dobili informaciju da je Sud BiH oslobodio njihovog oca. Vijest je stigla neposredno prije početka Izvanredne sjednice Skupštine Županije Posavske koja je bila zakazana za srijedu u 12 sati. Na sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda uhićenje pripadnika 106. brigade HVO Orašje na koju su bili pozvani svi predstavnici braniteljskih udruga i obitelji uhićenih.

Na samom početku jedan od Baotićevih sinova je uletio na sjednicu i glasno viknuo da im je otac pušten iz pritvora, te da odmah kreću po njega u Busovaču. Među nazočnim zavladalo je oduševljenje, posebno među obiteljima ostalih zatočenika, na licima im se mogla vidjeti nada da bi i njihovi očevi, supruzi, braća mogli biti pušteni kući.

Marko Baotić uhićen je u ponedjeljak 31. listopada u jutarnjim satima u koordiniranoj akciji SIPA-e koju je naložilo Tužiteljstvo BiH. Njega se teretilo za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za to nema nikakvih dokaza, jer tata i nije bio zapovjednik već dozapovjednik 3. bojne Donja Mahala 106. brigade. Terete ga da je potpisao zapovijed da srpski zarobljenici idu kopati rovove. Na tom je dokumentu potpis Marka B. Ali ne radi se uopće o njemu već o također uhićenom Marku Blažanoviću koji je dopis potpisao jer je bio službujući, umjesto zapovjednika - rekli su Markovi sinovi Damir i Željko te njegova supruga Manda.

- Sve ove godine oca nitko nikada nije zvao, ni na telefon, a kamoli gdje drugo, da bi ga pitao o bilo kakvim zločinima, a sad su dan prije Svih svetih došli po njega. Tata je u ratu bio obavještajac i njegovim su hapšenjem jednako iznenađeni i Hrvati i Srbi. Jer otkako je u mirovini, bavi se poljoprivredom, prodaje stoku i odlazi na sajmove u mjesta u kojima je većinsko srpsko stanovništvo. Pa zar bi išao među njih da je išta kriv? – pitali su se Baotićevi sinovi, što se na kraju ispostavilo da su bili u pravu.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH reagiralo zbog pritisaka 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) smatra da raniji istupi domaćih i zvaničnika iz susjednih zemalja u vezi sa uhićenjem osumnjičenih za ratne zločine, između ostalog u Orašju, predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa i njegovih institucija, posebno Državnog tužiteljstva i suda. - VSTV BiH vjeruje da pravosudne institucije u BiH neće podleći bilo kakvoj vrsti pritisaka i očekuje od svih naštelaj pravosudnih funkcija da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa europskim i međunarodnim standardima, osiguravajući jednak kvantum i kvalitet prava svim osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske, spolne ili bilo kakve druge pripadnosti, kao i satisfakciju svim žrtvama -zaključeno je na sjednici VSTV-a.

VSTV podsjeća da je jedan od ciljeva procesuiranja predmeta ratnih zločina osiguranje pravde i poštovanja za sve žrtve proteklog rata i osuda za sve zločine i njihove počinitelje. - Kako bismo realizirali ovaj cilj očekujemo podršku svih međunarodnih institucija, prije svih Europske unije i njenih članica - navode iz VSTV-a.

Članovi Vijeća su pozvali političare, javnost i nevladine organizacije da prije ocjene tekućih kaznenih postupaka pažljivo razmotre sve implikacije koje takve reakcije mogu da imaju na percepciju žrtava ratnih zločina, integritet i nezavisnost pravosuđa u BiH i povjerenje građana u pravosudni sustav.

Prije izdavanja priopćenja, Ružica Jukić, članica VSTV BiH, je na sjednici ocijenila da na dnevni red nije trebala biti uvrštena rasprava o istupima zvaničnika Hrvatske povodom uhićenja u Orašju. Njen prijedlog nije usvojen.

Ona je kazala da su istupi političara vezani za politiku i da nisu sfera pravosuđa, te da VSTV nikada ranije nije reagiralo u sličnim situacijama, kada su se „događali napadi na pravosuđe iz Srbije, na primjer”. - Ne vidim razlog za reakciju samo kada su u pitanju Hrvatska i hrvatski narod. (…) Nešto nije u redu u radu naših institucija, uhićuje se režirano, pred izbore i selektivno se podižu optužnice - navela je Jukić, dodajući da nikada nijedan političar nije mogao utjecati na sudce i tužitelje.

Iako su se mnogi članovi VSTV-a složili da ovo tijelo nije reagiralo ranije, zaključeno je da se greške ne trebaju ponavljati i da same greške u radu pravosuđa i propusti nisu tema ove sjednice. - Kada je u pitanju ovih deset ljudi iz Orašja, jedan od njih je moj školski kolega i ja ne želim da ih osudim jer vjerujem u presumpciju nevinosti, ali za mene su istupi zvaničnika neprimjereni i to smatram pritiscima - rekao je član VSTV-a Goran Nezirović.

Član VSTV-a Goran Radević je kazao da istupe zvaničnika vidi kao ugrožavanje pravosuđa, ali da predmete ratnih zločina treba brže procesuirati.

Predsjedavajući Vijeća, Milan Tegeltija je na upit nekih članova VSTV-a da li se uopće treba reagirati i da li je to u njihovoj nadležnosti, rekao da smatra da je njihova dužnost kao regulatornog tijela zaštititi pravosuđe od pritisaka. - Ovo Vijeće ne može da ostane nijemo na ovo, jer bruji regija. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak - istakao je Tegeltija.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Orašja 31. listopada uhićeno je deset osumnjičenih zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. i 1993. godine nad žrtvama srpske nacionalnosti. Uhićeni su, od nekadašnjih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Orašja, do bivših policajaca i stražara u logorima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.