News

Komentari 3

Sud je zabranio registarske pločice s oznakom "HH 1933"

„HH 1933“ asocira na nacionalsocijalistički pozdrav „Heil Hitler“, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj

Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom „HH 1933“ zbog toga jer previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja, priopćeno je u petak.

„Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja“, stoji u obrazloženju Višeg upravnog suda u zapadnonjemačkom Muensteru.

„HH 1933“ asocira na nacionalsocijalistički pozdrav „Heil Hitler“, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Duesseldorfu, koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Muensteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda. 

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj je zabranjeno Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona su predviđene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

 

Najčitaniji članci