Obavijesti

News

Komentari 73

Sud mu odbio zahtjev: Kapetan Dragan ne izlazi na slobodu

Sud mu odbio zahtjev: Kapetan Dragan ne izlazi na slobodu
1

Vasiljković je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu proglašen krivim zbog ratnog zločina i kažnjen zatvorom od trinaest godina i šest mjeseci. Kaznu služi u Kaznionici u Lepoglavi...

VIDEO

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetana Dragana, da uvjetno izađe na slobodu.

Vasiljković je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu proglašen krivim zbog ratnog zločina i kažnjen zatvorom od trinaest godina i šest mjeseci. Kaznu služi u Lepoglavi. 

Zamjenik županijske državne odvjetnice na ročištu je iznio argumente iz kojih slijedi da nema mjesta odobravanju uvjetnog otpusta zatvoreniku i predložio da se prijedlog odbije.

Sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je "zatvorenik urednog ponašanja", ali da treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se "ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela, zaključio je sud.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je video vezom dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati. Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrio uvjetni otpust te da je izdržao više od devet desetina kazne. Vasiljkovićev odvjetnik navodio je također da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o "kapetanu Draganu".

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu naveo je pak da su u sudskoj praksi mnogobrojni primjeri odbijanja uvjetnog otpusta zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu Republike Hrvatske.

Smatra da zbog toga nema nikakvih razloga da se odobri uvjetni otpust, ali da će vijeće donositi odluku isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima ili na bilo koji drugi način.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a