News

Komentari 25

Sud proglasio bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja krivim, dobio je tri godine zatvora

Sud proglasio bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja krivim, dobio je tri godine zatvora

Sarkozy je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine, a sud je ustanovio da je tijekom svog mandata bio upleten u niz koruptivnih poslova koji uključuju i potkupljivanje sudaca

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora, prenosi nytimes.

Sarkozy je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine, a sud je ustanovio da je tijekom svog mandata bio upleten u niz koruptivnih poslova koji uključuju i potkupljivanje sudaca.

U slučaju poznatom kao 'afera prisluškivanja', tužiteljstvo je navelo da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Gilberta Aziberta da im preda tajne informacije iz odvojene istrage o navodnim ilegalnim isplatama koje je Sarkozy primio od vlasnice L'Oreala Liliane Bettencourt za svoju predsjedničku kampanju 2007. godine

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu unosan posao u Monaku. To je izašlo na vidjelo kada su 2014. godine prisluškivani razgovori između Sarkozyja i njegovog odvjetnika Thierryja Herzoga.

Godine 2012., Sarkozy se ponovno kandidirao za predsjednika te je za tu kampanju optužen za ilegalno financiranje. 

Sve do ovog ponedjeljka, u nedavnoj je povijesti samo jedan francuski predsjednik bio proglašen krivim za neki zločin. Riječ je o Jacquesu Chiracu, koji je 2011. optužen za pronevjeru i zloupotrebu javnih sredstava kada je obnašao funkciju gradonačelnika Pariza. 

 

Najčitaniji članci