News

Komentari 38

Suđenje Bandiću: 'Nije bilo prekrašaja u zapošljavanju'

Suđenje Bandiću: 'Nije bilo prekrašaja u zapošljavanju'

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2020.

Svjedočenjem pročelnice stručne službe gradonačelnika Andree Šulentić, koja je ustvrdila da u 26 inspekcijskih nadzora nije utvrđen ni jedan prekršaj vezan za zapošljavanje ili premještaj, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram.

Svjedočivši na okolnost navodnog nezakonitog zapošljavanja u gradskim službama, Šulentić je kazala da je zatražila izvješće o obavljenim inspekcijskim nadzorima Ministarstva uprave u razdoblju od 2012. do 2019. te da je uvidom u nalaze ustanovila da u 26 provedenih inspekcija nije utvrđen ni jedan prekršaj vezan za zapošljavanje ili premještaj u gradskim službama.

Šulentić je na zagrebačkom Županijskom sudu dodala da gradski sektor za upravljanjem ljudskim potencijalima ima središnju bazu podataka o svim kadrovskim podacima koji su zaštićeni. Prema svjedokinji, ni jedan gradski pročelnik ne može ući u tu bazu podataka, ali može zatražiti uvid u dokumentaciju zaposlenika koji radi u njegovom uredu.

Zagreb: Andrea Šulentić svjedočila na suđenju Milanu Bandiću

Iskazujući o uvjetima za premještaj pojedinog zaposlenika, svjedokinja je naglasila da u sklopu gradskog sektora za upravljanje ljudskim potencijalima postoje kontrole koje paze da zaposlenik koji se premješta zadovoljava sve uvjete za premještaj. Uz to, dodala je kako zaposlenik koji se premješta na više radno mjesto, osim stručne spreme, mora dvije godine uzastopno biti ocijenjen ocjenom vrlo dobar ili odličan.

Na upit zamjenika ravnateljice Uskoka Svena Miškovića kakve su šanse da je gradonačelnik upoznat o premještaju pojedinog zaposlenika, Šulentić je kazala da ''nije u poziciji odgovoriti na to pitanje budući da je gradonačelnik odgovoran za svoj dio posla''. Svjedokinja je pritom podsjetila da je gradonačelnik diplomirani politolog ''koji ima povjerenje za 3000 djelatnika koji rade za njega''.

Iskazujući svoja saznanja o točki optužnice kojom se zagrebačkog gradonačelnika tereti da je bivšu predsjednicu Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti Vidu Demarin poticao na lažno svjedočenje i krivotvorenja isprava, Šulentić je kazala da je na Bandićevu zamolbu koordinirala suradnjom gradskih upravnih tijela i zaklade.

''Vidu Demarin sam upoznala preko gradonačelnika koji me je zamolio da budem pravna podrška i spona između gradskih upravnih tijela i zaklade koja se, između ostalog, financirala i aukcijskom prodajom umjetnina donatora i umjetnina u privatnom vlasništvu gradonačelnika. Neprodane umjetnine su se zbog nedostatka prostora vraćale vlasnicima koji bi ih čuvali do nove dražbe'', kazala je Šulentić zaključivši da je knjigovodstvo zaklade ''vođeno vrlo površno''.

Zagreb: Andrea Šulentić svjedočila na suđenju Milanu Bandiću

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim Ante Dodiga i Dragutina Kosića koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom također sporazumno osuđen na uvjetnu kaznu.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Najčitaniji članci