Obavijesti

News

Komentari 41

Friščić o Ini: Vjerovali smo da Vlada štiti nacionalne interese

Friščić o Ini: Vjerovali smo da Vlada štiti nacionalne interese
4

Rekli su nam da su angažirali energetske i pravne stručnjake da se vodi računa o maksimalnoj zaštiti hrvatskih interesa, rekao je bivši predsjednik HSS-a

VIDEO

Josip Friščić, bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i bivši potpredsjednik Sabora danas je svjedočio na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-MOL.

Friščić je rekao da je 2008. i 2009. bio saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i predsjednik HSS-a, te da je HSS nakon izbora 2007. bio jedan od koalicijskih partnera u Vladi.

Polančec je vodio sastanak

- Sjećam se da je krajem 2008. na jednom zajedničkom sastanku bila prezentirana problematika oko isteka ugovora između Ine i MOL-a. Govorilo se o osiguravanju energetske stabilnosti,  sastanak je bio popodne, a trajao je oko dva-tri sata. Prezentaciju je držao Damir Polančec, a od ministara su na sastanku bili Ivan Šuker, Marina Matulović - Dropulić, Đurđa Adlešič, Božidar Pankretić i drugi. Polančec je tada rekao da Ina ima određenih financijskih teškoća koje u većem dijelu uzrokuje plinski biznis - rekao je Friščić. 

Dodao je da je u to vrijeme bila rusko-ukrajinska kriza i da je bilo bitno kako osigurati stalnu nabavu plina. 

- Pričalo se o izgradnji skladišta, i hoćemo li izdvojiti plinski biznis iz Ine kojeg bi ili preuzeo Plinacro ili neka novoosnovana firma. Mi smo tada postavili pitanje može li se povećati rudarska renta sa 2,5 na 10 posto kao u nekim zemljama i  rekli su nam da to nije moguće napraviti odjednom jer bi to dovelo do poskupljenja, te da će se to učiniti postepeno. Pričalo se da je cijena našeg plina ispod europske, što će se morati regulirati ulaskom u EU.  Rekli su nam da su angažirali energetske i pravne stručnjake da se vodi računa o maksimalnoj zaštiti hrvatskih interesa - rekao je Friščić.

Promjena vlasništva nad Inom nije bila tema rasprave

Na pitanje Jadranke Sloković jesu li pričali o otkupu skladišta Okoli, Friščić je rekao da se govorilo o tome da se ili moraju dići cijene plina na razinu europskih ili izdvojiti plinski biznis i onda otkupiti jedno skladište, a napraviti još najmanje dva kako bi se osigurala energetska sigurnost. 

- Promjena vlasničke strukture i upravljačkih prava nije bila glavna tema rasprave. Uvodno je bilo rečeno da je došlo do promjena u vlasničkoj strukturi, te da MOL više nema 25+1 posto dionica, već oko 48 posto. Nije se išlo u detalje - rekao je Friščić. 

- Način funkcioniranja koalicije nije bio da donosimo neke decidirane zaključke. Informaciju o promjeni vlasničke strukture primili smo na znanje. S vjerom da se štite hrvatski interesi dali smo suglasnost za nastavak pregovora. Sanader na tom sastanku nije bio i s njim o tome ni prije ni poslije nismo razgovarali - rekao je Friščić.

Sanader je potom pitao Friščića je li bio i zna li što su zaključili na sjednici vlade u siječnju 2009. 

- Ja na toj sjednici nisam bio. Bila su dva ministra HSS-a i glasovali su za te prijedloge. Koliko znam odluka je bila jednoglasna. Da je netko na njih vršio pritisak vjerujem da bi mi oni to rekli. Pošto nisu, pretpostavljam da nitko na njih nije vršio pritisak - rekao je Friščić. 

Tužiteljica je pitala jesu li još na kojem sastanku pričali o tome, a on je rekao da nisu.

-  Tu temu smo imali samo na jednom, drugih sastanaka na tu temu nije bilo - odgovorio je i dodao da nije vidio ugovore i da mu ni na tom jednom sastanku nisu podijelili materijale.

- Uvijek sam nastojao da Vlada bude Vlada i da svaki svaki ministar radi svoj posao - rekao je Friščić.

Ročište se nastavlja u četvrtak

Ročište je završilo već oko 10 sati. Nastavlja se idući četvrtak kada bi videolinkom trebali svjedočiti Zlata Vrdoljak i Jörg Schuster iz Hypo banke.

Friščićev HSS bio je član bivše vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, koja je donijela odluku o prepuštanju upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a za što je, prema optužnici, Sanader dobio 10 milijuna eura mita od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija.

Inače, danas je trebao svjedočiti i Rade Petrović, ali on nije došao na sud. Navodno je bolestan, a obrana je priložila medicinsku dokumentaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.