Obavijesti

News

Komentari 33

Organizirat će prvo bilateralne sastanke, onda summit Vijeća

Organizirat će prvo bilateralne sastanke, onda summit Vijeća
1

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi  Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke

VIDEO

Glasnogovornik Europskog vijeća objavio je da je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, suspendirao summit. Sad će se organizirati bilateralni susreti s liderima, a summit Vijeća nastavit će se kad oni završe. Kad će to bit, nije poznato, javlja Jutarnji list. 

Čelnici zemalja članica Europske unije, koji su se u nedjelju okupili na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi u drugom pokušaju dogovorili novo vodstvo u europskim institucijama, započeli su sastanak skoro tri sata kasnije od predviđenog zbog konzultacija koje su se vodile u različitim formatima.

Početak summita bio je predviđen za 18 sati, a počeo tek oko 21.30 sati. Umjesto da odmah sjednu za stol i započnu sastanak, vodile su se bilateralne i multilateralne konzultacije, što samo po sebi govori koliko će teško biti da doći do dogovora.

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebala su tri mjeseca i tri summita. 

Timmermans bez potpore EPP-a 

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi  Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Prijedlog koji je jutros cirkulirao u medijima nema potporu na razini šefova država Ili vlada i cijeloga predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore", rekao je Plenković nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog summita EU-a na kojem su okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih  institucija.

To onda znači da je otpao navodni dogovor iz Osake, ako ga je uopće bilo, prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Komisije, liberalna skupina mjesto predsjednika Europskog vijeća, a pučani poziciju predsjednika Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Bez čelnika koji dolaze iz EPP-a ne može se postići potrebna kvalificirana većina u Europskom vijeću.

Summit EU-a počeo je sa zakašnjenjem, dok je sastanak EPP-a trajao dulje od predviđenog. Njemačka kancelarka prva je izišla sa sastanka EPP-a.

U Osaki su krajem ovoga tjedna na summitu G20 osim predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Komisije Jean-Claudea Junckera sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te španjolski i talijanski premijeri Pedro Sanchez i Guiseppe Conte.

Ako je postojao takav dogovor, to bi značilo da Merkel nije dobila potporu u EPP-u.

'Razgovori neće biti laki' 

Razgovori o podjeli vodećih mjesta u EU-a bit će dugi i složeni, po izjavama europskih čelnika uoči summmita u Bruxellesu koje pokazuju i kako će Frans Timmermans, kandidat kojemu su se davali veliki izgledi da postane budući čelnik Komisije, naići na čvrsto protivljenje nekih novijih članica bloka.

Talijanski premijer Gisueppe Conte je rekao kako očekuje "dugi maraton" te da će čelnici "ocjenjivati Timmermansovu kandidaturu".

Sadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio kako "dobrog predsjednika Komisije čini sposobnost slušanja". "Frans je jedan od onih čiju kandidaturu treba uzeti ozbiljno u obzir".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla: "Iznijeti ćemo svoje prijedloge za mjesto predsjednika Komisije i raspravljat ćemo i o drugim čelnim mjestima. Čini se da razgovori neće biti laki".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je je rekao da je Timmermans nije odgovarajući kandidat jer dijeli EU. "Frans Timmermans nije kandidat kompromisa. Frans Timmermans je očito kandidat koji dijeli Europu i zasigurno ne razumije središnju Europu, ne razumije Europu koja dolazi iz post-komunističkog sloma", rekao je.

(tob) 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag