Obavijesti

News

Komentari 3

Super prilika za sve malene chefove, kuhare i gurmane: Čekamo vaše zdrave recepte!

Super prilika za sve malene chefove, kuhare i gurmane: Čekamo vaše zdrave recepte!
4

Djeca su vrlo zaigrana i kreativna bića, koja nas svakodnevno u mnogočemu iznenađuju. Baš se zato radujemo vidjeti koje ćemo sve recepte za zdrave i ukusne školske obroke dobiti ove godine! Trk u kuhinju jer prijave traju do 17. rujna!

VIDEO

Djeca ili odrasli, mladi ili stari, žene ili muškarci - svi odreda uživamo u prilikama u kojima možemo nešto ukusno pojesti. Vjerujemo zato da većina nas ne bi sad mogla odoljeti nekom sočnom burgeru, krumpirićima prženima u dubokom ulju i čokoladnoj torti s tri sloja kreme. Lista je to hrane koja bi se vrlo vjerojatno mogla nastaviti u nedogled, ali ako želimo dugo i kvalitetno živjeti, uz nešto ukusno vrlo je važno jesti i nešto zdravo - za što će pak oni najmlađi često reći: "To mi nije fino".

I fino i zdravo! 

Međutim, zašto biste vi ili vaša djeca morali "mučiti" svoje okusne pupoljke? Zašto to nešto zdravo ne bi moglo biti istodobno i fino? Upravo su nas to pitali kuharica Jadranka Pribanić i kuhar Dario Čavlina iz Osnovne škole Ivana Filipovića Zagreb, koji svakodnevno svojim školarcima kuhaju i fine i nutricionistički uravnotežene obroke.

- Oni paze da u školskoj prehrani dominira voće i povrće. Glavni obroci tijekom tjedna sadrže kuhano i pečeno meso, mediteransku i vegansku kuhinju te petkom obavezno ribu. Umjesto kupnje industrijski gotovih proizvoda, kuhari pripremaju domaće kolače prema recepturi hrvatskih kuharica. Djeca s alergijama i zdravstvenim tegobama imaju posebnu prehranu. Potiču djecu da probaju različite namirnice, pogotovo one koje ne preferiraju, te ih educiraju o korisnosti njihove konzumacije. Uz voćni smoothie u planu je uvođenje smoothieja od povrća - objašnjava nam nastavnica matematike Maja Colussi Šupljika.

'Interes djece za zdravlje sve je veći'

Osim što će ovaj kuharski dvojac u školski jelovnik uskoro uklopiti smoothieje od povrća, ove će godine dobiti priliku pripremiti jedan fini i zdravi obrok prema receptu malenog chefa škole, odnosno pobjednika natječaja "Budi chef škole"!

Riječ je o projektu u organizaciji 24sata - čiji je ovogodišnji partner upravo zagrebačka OŠ Ivana Filipovića - kroz koji se želi istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti osnovnoškolce da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. 

U natječaju mogu sudjelovati svi polaznici osnovnih škola u Hrvatskoj - sami ili sa školskim prijateljem, ali u tom slučaju svaki sudionik mora izvršiti pojedinačnu prijavu. Zato ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane školarce da pošalju recept i fotografiju ili video jela putem obrasca za prijavu. Rok za slanje recepata je 17. rujna!

Children,Helping,Mother,To,Make,School,Lunches,In,Kitchen,At

- Mislim da se djeca rado uključuju u ovakve projekte jer mogu pokazati znanje o zdravim namirnicama, ali i prenijeti ga vršnjacima. Vole kad mogu preuzeti ulogu učitelja. Iako primjećujem da je interes djece za zdravlje sve veći, još je kod pojedinaca nedovoljan i zato ih je važno konstantno osvještavati o tome. A što je bolje od nečeg ovakvoga - kaže nasmijana nastavnica, koja je OŠ Ivana Filipovića prijavila u projekt "Budi chef škole" uz poticaj i punu potporu ravnateljice Mirjam Vinković Rangel

I dok će se nastavnica Maja početkom školske godine potruditi ohrabriti što više svojih učenika da se prijave na natječaj, stručni će žiri, sastavljen od nutricionista, ravnatelja škole partnera i poznatog chefa, 22. rujna donijeti odluku o tome tko ulazi finale natječaja.

Pobjednika čekaju super nagrade! 

Odabrani će finalisti uz podršku prijatelja i obitelji potom dobiti priliku pripremiti svoje jelo na završnom eventu 30. rujna, u Rougemarin parku. Nakon što ga pripreme, posebno sastavljen dječji žiri odabrat će konačnog pobjednika i dodijeliti autoru jela titulu chefa škole. Pobjednik također osvaja party za svoj razred te šansu da mu obrok uđe u školsku kuhinju. Čak smo i za finaliste pripremili vrijedne nagrade!

Izuzev toga što će Osnovna škola Ivana Filipovića, kao ponosni partner projekta, ove školske godine uklopiti pobjedničko jelo u svoj meni, to može učiniti i svaka druga osnovna škola čiji su se učenici prijavili na ovaj natječaj. Naravno, ako za takav pothvat postoje uvjeti. 

- Drago nam je što ćemo moći implementirati pobjedničko jelo u meni školske kuhinje, neovisno o tome iz koje škole dijete dolazi, jer smatramo da je svijest o zdravoj prehrani dugoročno važna za svu djecu, a pogotovo u današnjem užurbanom načinu života, u kojem se vrlo često njihova prehrana sastoji od brze hrane i nutritivno siromašnih namirnica - ističe za kraj naša sugovornica, koja uz nas, ravnateljicu škole te kuhare Jadranku i Darija, s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnje prijave.

Sve detalje natječaja i pravila možete proučiti ovdje.

Organizator projekta su 24sata, a partneri Lidl Hrvatska i BRITA. Partnerske škole projekta su OŠ Ivana Filipovića Zagreb te OŠ Franjo Hanaman Drenovci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja