News

Komentari 17

Superliga je simbol današnjice. Zato što produbljuje jaz između najbogatijih i ostatka društva

Superliga je simbol današnjice. Zato što produbljuje jaz između najbogatijih i ostatka društva

Novac je odavno uništio nogomet, a sada ga uništavaju pohlepni vlasnici klubova koji osnivaju Europsku Superligu. No ovo je simbol trenda koji obilježava današnji svijet gdje su bogati sve bogatiji i udaljeniji od društva.

I Andrej Plenković protivi se Europskoj Superligi. 

"Takva ekskluzivna liga imala bi negativne reperkusije za one koji nisu o tome", kazao je jučer. "To se smatra ozbiljnim problemom. Mi smo na tragu stava da tako nešto nije ni korisno ni dobro".

Cinici bi zaključili, ako je HDZ protiv toga, onda to mora da je najbolja ideja na svijetu.

No ta ideja, protiv koje su se digli UEFA i FIFA, a evo i hrvatski premijer, o kojoj bruje svi svjetski mediji i kreiraju se apokaliptični scenariji, ideja protiv koje su ustali nogometni navijači u zemljama čiji klubovi sudjeluju u tom elitnom natjecanju, izbacila je na vidjelo još jedan od simptoma bolesti koja godinama raste i buja na svim razinama.

A to je odvajanje bogatih od ostatka društva. 

Zaštita bogatih

Najvećih 12 klubova ubacit će se u elitno natjecanje u kojem će biti zaštićeni od konkurencije i eventualnog ispadanja, u kojem će biti prikopčani na nepresušne financijske slavine, u kojem će zgrtati još više novca, producirati još veću gledanost i prodavati još više reklama, nauštrb ostatka nogometnog svijeta koji će ostati doslovno na pustopoljini.

Zajedno sa svojim navijačima i svim ljubiteljima nogometa.

I to je pojava koja prati zapadni svijet posljednjih nekoliko desetljeća. Nakon financijskog sloma 2008. godine, opet su se najbrže oporavili oni najbogatiji. I na globalnoj pandemiji najviše su opet zaradili oni najbogatiji.

Oteli nogomet ljudima

No tek kad su ti najbogatiji sada odlučili oteti ljudima nešto sa čime su se  oni mogli identificirati i ono što je u ovim kriznim vremenima ljudima preostalo kao možda jedina utjeha, javnost se žestoko pobunila, a navijači izašli na ulice.

Nogomet je nekad bio najvažnija sporedna stvar na svijetu. To više nije istina: ni za one najbogatije koji se na njemu žele još više obogatiti, koristeći nogometne institucije kao generatore svoje pohlepe, kao ni za navijače koji nogomet još uvijek žele smatrati dijelovima svojih života.

Iako je nogomet odavno postao taocem financijske pohlepe.

Nova pohlepa

Nekad je ta pohlepa bila institucionalna - FIFA i UEFA tu imaju što reći - nekad je išla prema menadžerima, sponzorima i nekim zvijezdama, a sada je kulminirala na pohlepi grupe vlasnika koji nogometne institucije pretvaraju u generatore svoje pohlepe.

I zato se to može smatrati mračnim simbolom današnjice. 

Nema više meritokracije, gdje najbolji pobjeđuju, a najgori ispadaju. Nema više prijetnje najbogatijima, da neki manji klubovi, poput "uljeza", ugrožavaju ulazak najbogatijih u elitna europska natjecanja. Nema više navijača, oni su samo potrošači, konzumeri, gledatelji koji bildaju TV rejtinge, prodaju reklame i kupuju dresove. A nisu bitni ni igrači: oni su ionako u vlasništvu agenata i vlasnika, i oni su zadnji doznali za potpisivanje ugovora o Superligi.

Bitni su samo vlasnici i njihova pohlepa.

Izvlačenje novca

Još važnije, ti isti vlasnici odveli su najveće klubove u dugove od ukupno nekoliko milijardi eura, neki i kroz izvlačenje novca, izbjegavanje poreza, financijske malverzacije, pa sada kroz elitno, uvelike zatvoreno natjecanje žele vratiti taj novac i zaraditi još više.

Upravo zbog toga ovaj potez ima širu društvenu simboliku.

Jer kreira još veći jaz između najbogatijih i onih ostalih, dodatno smanjuje šanse manjim klubovima, poništava ono što je nogomet dosad značio običnim ljudima, kreira balon u kojem se bogati skrivaju od ostatka svijeta.

Novac je odavno ugrozio nogomet. A jako puno novca uništava nogomet. 

Moć bogatih

I dok je dosad svatko s novcem mogao podići svoj klub i odvesti ga do nekih rezultata, odsad će dvanaest odabranih štititi svoj novac i braniti svoje interese.

Kao što najbogatiji to i čine u svim aspektima društva, kontrolirajući zakone i institucije, uzurpirajući moć i utjecaj, grabeći povlastice i resurse. Nauštrb običnih ljudi, građana, pa i navijača. 

U doba pandemije govorilo se o solidarnosti. Toga više nema nigdje, pa ni u sportu.

Bogataši su oteli najveće nogometne klubove i pretvorili ih u financijske mašine, njihove navijače u potrošače, nogometne lige u obične kulise, a nogomet odveo u distopijsku budućnost. 

U modernom nogometu odavno je nestala jednakost, kao što nestaje i u modernom svijetu. A ovime se poništava šansa da se do te jednakosti ikada više dođe. 

Najčitaniji članci