News

Komentari 13

Susreli se Merkel i Plenković uoči važnog samita u Zagrebu

Susreli se Merkel i Plenković uoči važnog samita u Zagrebu

Merkel i Plenković su o zaustavljanju proširenja Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta premijera Njemačkoj. Sumit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković nakon susreta u Berlinu izjavili su kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira Hrvatska Vijeća EU.

Europska Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu. Merkel i Plenković su o zaustavljanju proširenja Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj. Sumit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije.

Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem. Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.

Ovaj samit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako biznali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu, naglasio je Plenković u Berlinu. Dvoje državnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput Brexita i dugoročnog proračuna EU-a. Hrvatski premijer je istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose.

Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu za RH, rekao je Plenković.Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo 3 milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja. Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući sudjelovanje pedesetak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Nakon razgovora s kancelarkom Merkel premijer RH Andrej Plenković uputio se na 85. Zeleni tjedan gdje je slijedilo svečano otvorenje najvećeg svjetskog sajma poljoprivrede na kome je RH ove godine zemlja partner.

Najčitaniji članci