Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Sutkinja: Trump nema pravo blokirati kritičare na Twitteru

Sutkinja Naomi Reice Buchwald rekla je kako očekuje da će Trump ili njegov direktor za društvene mreže Dan Scavino, deblokirati korisnike nakon njezine odluke

Trump hosts hosts a California Sanctuary State Roundtable at the White House in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Savezna sutkinja u New Yorku odlučila je u srijedu da predsjednik Donald Trump nema pravo blokirati korisnike Twittera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, zajamčeno Prvim amandmanom američkog ustava. 

Sutkinja Naomi Reice Buchwald rekla je kako očekuje da će Trump ili njegov direktor za društvene mreže Dan Scavino, deblokirati korisnike nakon njezine odluke.

Ova je presuda uslijedila kao odgovor na tužbu koju su protiv Trumpa u srpnju podnijeli Institut sa Sveučilišta Columbia koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana i nekoliko korisnika Twittera. Twitter je odbio komentirati presudu dok se Bijela kuća i američko ministarstvo pravosuđa još uvijek nisu oglasili.

Trump koristi Twitter kako bi promovirao svoju agendu, objavljivao političke smjernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom. Tužitelji su u tužbi tvrdili da blokirajući korisnike Twittera Trump onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.

Sutkinja se usuglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kojem mogu sudjelovati svi američki građani.

"Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo smije li javni dužnosnik, a da ne krši Prvi amandman, blokirati osobu sa svog Twitter računa kao odgovor na političko stajalište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni dužnosnik predsjednik SAD-a", kazala je sutkinja. "Odgovor na oba pitanja je 'ne'".

Trump ima preko 52 milijuna pratitelja na Twitteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo koristiti u ožujku 2009.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message