Obavijesti

News

Komentari 9

Sv. Nedjelja na net stavlja i sve račune gradske tvrtke, vrtića...

Sv. Nedjelja na net stavlja i sve račune gradske tvrtke, vrtića...
1

Grad Sv. Nedjelja je tako izbio na prvo mjesto po transparentnosti trošenja, a odgovorili su i što čine na apel 24sata političarima da trebaju provesti reforme u javnoj upravi, rezanju poreza, digitalizaciji...

VIDEO

Grad Sveta Nedjelja prvi u Hrvatksoj je odlučio javno i lako pretraživo na internetu objaviti i račune i narudžbenice gradske tvrtke i ustanova. Već od ranije imaju čitav niz digitalnih usluga, poput svih troškova proračuna, javne nabave, aplikaciju za praćenje potrošnje u sportskim udrugama i klubovima. 

Lokalno komunalno poduzeće Svekom, dječji vrtić i kulturni centar su tako posljednji u nizu koji će javno objavljivati svoje račune.

-  Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost kako u Svetoj Nedelji, tako i u cijeloj Hrvatskoj  - rekao je gradonačlenik Dario Zurovec koji se na izborima natječe na listi koalicije Fokus-Pametno-Stranka s imenom i prezimenom.

Zurovec se pohvalio da je u posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje i uvela najbolje softvere za transparentnost, čime je postala najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Dvije godine za redom proglašena je najboljim gradom za gospodarstvo, te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grad Sv. Nedjelja se inače i samoinicijativno odazvao na kampanju "Reforme odmah!" koju su pokrenuli 24sata kako bi političare podsjetili koje koji su stvarni problemi u zemlji koji se guraju pod tepih. U nastavku donosimo njihove odgovore cijelosti.

1. Ubrzajte i uredite neučinkovito pravosuđe
Iako nemamo utjecaj na pravosuđe, radimo na prevenciji da se što manje sporova događa. Grad Sveta Nedelja je možda i jedini grad u RH koji je o svom trošku proveo usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra. Dakle cijelo područje grada je usklađeno stanje u zemljišnim knjigama i katastru, a uz to smo i za slučajeve gdje je bilo više suvlasnika na jednoj čestici rješavali i imovinsko-pravne odnose gdje je u većini slučajeva ostao upisan samo jedan (stvarni) vlasnik. Time se ubrzavaju investicije, ali i izbjegavaju imovinsko-pravni sporovi u budućnosti.


2. Pokrenite digitalizaciju i transparentnost
Grad Sveta Nedelja je najtransparentniji grad u RH. Dok grad Bjelovar ima tražilicu faktura, mi smo prvi u Hrvatskoj uveli online registar javne nabave u kojem se, osim svih faktura, mogu vidjeti i svi ugovori i narudžbenice bez obzira na iznos. Također je moguća i pretraga po ključnim riječima te izvoz podataka u excel za daljnju obradu. Digitalizirali smo i praćenje trošenja novca sportske i vatrogasne zajednice.
Pored toga, digitalizirali smo kroz GIS sve prostorne planove i komunalnu infrastrukturu, a kroz taj softver se može vidjeti i vlasništvo čestica te prijaviti komunalne probleme nakon čega se i prati njihovo rješavanje. Online prostorni planovi u kombinaciji s pregledom vlasništva čestica i usklađenih zemljišnih knjiga i katastra daju odličnu podlogu za ubrzanje investicija. 
Nadalje, uveli smo i prvi u Hrvatskoj online praćenje razina elektromagnetskog zračenja u stvarnom vremenu, a prošli tjedan smo predstavili i početak implementacije novog načina plaćanja komunalne naknade kriptovalutama po čemu smo među prvim gradovima u svijetu! Uveli smo i online ocjenjivanje gradskih službenika i namještenika.
Online izdavanje e-propusnica smo uveli samo 3 dana nakon uvođenja propusnica što je bilo znatno prije središnje države, a imamo i e-tržnicu, online pripreme za maturu i sl. 

3. Smanjite broj općina, gradova i županija
S obzirom da ovo nije pod ingerencijom grada, na ovo nismo mogli utjecati, no svakako tu inicijativu podržavamo.

4. Smanjite poreze i parafiskalne namete
U Svetoj Nedelji smo proveli najveće porezno rasterećenje u Hrvatskoj. Nismo se vodili politikom smanjenja poreza, nego potpunim ukidanjem. Cilj je bio da poslovni subjekti i građani, ne samo da plaćaju manje poreze, nego da uopće više o njima ne moraju misliti jer ih više nema. 
Ukinuli smo sljedeće poreze:
Prirez
Porez na potrošnju
Komunalni doprinos za stanogradnju 3 i više stana
Komunalni doprinos za kreativne industrije (npr. automobilska, IT, audiovizualne, savjetovanje, izdavaštvo,…), financijski sektor, obrazovanje, zdravstvo, …
Komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja
Komunalnu naknadu u prvoj godini poslovanja
Naknadu za taksi dozvole
Pored toga, smanjili smo sljedeće poreze:
Komunalnu naknadu za oko 90% građana
Paušalni porez za iznajmljivače sveli na zakonski minimum

5. Javno upravljanje mora služiti građanima
Do sada smo jedini u Hrvatskoj uveli ocjenjivanje gradskih službenika i namještenika od strane građana, ali i njih međusobno, te temeljem toga fiksni i varijabilni dio plaće. Tako će oni najlošiji na kvartalnoj razini imati 10% manju plaću, a oni najbolji 10% veću plaću od dosadašnje. Te postotke bi stavili i veće, ali nismo mogli zbog zakonskih ograničenja. No dokazali smo da je vrednovanje rada u javnoj upravi moguće, a tko je pozvaniji ocijeniti kvalitetu usluge od onih koji tu uslugu plaćaju i koriste?
6. Smanjite javni sektor i privatizirajte imovinu
Grad Sveta Nedelja na plaće troši do 4% proračuna po čemu je među najefikasnijima u državi. Čak i ako se u to uključe gradske poduzeća, dolazi se do otprilike 9% što je neusporedivo manje od države koja na plaće troši preko 20% proračuna. Iako gradske imovine imamo malo, jedan od prvih poteza u mandatu je bila prodaja većine automobila u vlasništvu grada, a dio parcela u gradskom vlasništvu smo prodali putem javnog natječaja privatnim investitorima kako bi se iste stavile u funkciju.

7. Osigurajte bolje i modernije obrazovanje 
Kroz gradske vrtiće osiguravamo dodatne programe obrazovanja za djecu predškolske dobi poput stranih jezika, STEM programa i slično. Što se tiče osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, tu kao grad nemamo nadležnosti jer je to pod MZO i Zagrebačkom županijom. No svejedno radimo koliko možemo pa smo tako na našu inicijativu i sufinanciranjem te vođenjem projekta od strane grada Svete Nedelje, a u suradnji sa Zagrebačkom županijom, obnovili dvije osnovne škole dok ove godine krećemo u gradnju još jedne nove osnovne škole s dvoranom. Svake godine osiguravamo besplatne udžbenike i radne materijale, sufinanciramo školu u prirodi, nagrađujemo darovite učenike i njihove mentore, te imamo izdašan program stipendiranja po kriterijima izvrsnosti, deficitarnosti te socijalnom statusu. Srednjoškolcima sufinanciramo i autobusni prijevoz kako bi im bio u potpunosti besplatan. Uveli smo i besplatne online pripreme za državnu maturu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina