Obavijesti

News

Komentari 39

Svatko je može sastaviti: Tik-tak-tik-tak... i onda BUUUM!!!!

Svatko je može sastaviti: Tik-tak-tik-tak... i onda BUUUM!!!!
1

Marko Valjavec (31) iz Ivanić Grada osmislio je društvenu hit igru deaktiviranja bombe. društvenu igru mogu igrati dva ili više igrača koji su spremni podnijeti stres dok bomba otkucava

VIDEO

Tik-tak, 10, 9, 8, 7..., odbrojava timer, a vi se mučite s Morseovom abecedom kako biste “deaktivirali bombu”. Adrenalin vam raste jer imate još dvije sekunde, inače će “bomba” eksplodirati.

Bomba ipak neće eksplodirati u društvenoj igri “Mind Blowing Box”. Napravio ju je Marko Valjavec iz Ivanić Grada.

- Završio sam srednju tehničku školu u Sesvetama. Ideju o fizičkom obliku igre deaktiviranja bombe dobio sam na temelju kompjutorske igre ‘Keep Talking and Nobody Explodes’, koja se igra virtualno - rekao je Marko.

U igri “Keep Talking and Nobody Explodes” jedan igrač govori što vidi u virtualnom koferu, dok mu drugi putem priručnika daje upute što treba učiniti kako bi bombu deaktivirao. Sličan princip je i igra koju je Marko napravio.

Igra testira sposobnosti od koncentracije do multitaskinga

- Igru mogu svi igrati. U njoj se testiraju sposobnosti od koncentracije do multitaskinga. Jedan igrač je operater kojemu je cilj deaktiviranje pojedinačnih modula, sve dok sat na zaslonu ne prestane odbrojavati vrijeme ili dok bomba ne oglasi da je eksplodirala. Drugi igrač je instruktor koji ne vidi što se nalazi s druge strane, ali ima upute s popisom svih modula i opis načina njihova deaktiviranja. Vrlo su bitni komunikacija i pozornost u igri - kaže Marko.

Moduli su Arduino pločice na kojima su LED lampice, mali zasloni, žice i raznovrsni gumbi, dok je glavni dio sustava upravljački modul sa zaslonom na kojemu se prije svake igre namjesti njezina težina, vrijeme za izvršenje zadataka i broj pogrešaka koje se u igri mogu napraviti.

Iznad upravljačkog modula nalazi se veliki zaslon s brojevima koji otkucava. On ustvari imitira timer kao na stvarnoj bombi. Njegov cilj je stvoriti paniku kod igrača kako se brojevi približavaju nuli, a zadaci još nisu riješeni. Marko kaže da njegovu igru može sastaviti i laik.

- Za sastavljanje manje varijante, u kojoj ima manje modula, trebaju do četiri sata, a za više modula i do dva dana. Svatko može sastaviti kofer s modulima, a ako ne želi, postoji varijanta u kojoj je igra već složena - kaže nam Marko.

Za sada je samo prototip

Gotova sastavljena igra (kutija) može imati 12 modula (nadogradiva je do 100 modula). Prednost modularnog sistema je da svaki korisnik može napraviti vlastiti modul/zadatak i spojiti ga na već postojeće.

Inače, ova igra je zasad prototip, a “Mind Blowing Box” prodavat će se u više inačica, od osnovne (u kojoj ćete dobiti svu elektroniku u kitu i sami je slagati u vlastito kućište) pa sve do kompletne verzije s maksimalnim brojem trenutačno dostupnih modula i koferom (12 spojenih modula + 3 dodatna), koja će vas stajati od 374 dolara ako je naručite na portalu Indiegogo, na kojemu se projekt nalazi u sustavu crowdfundinga na adresi: www.indiegogo.com/projects/ mind-blowing-box-arduino-diy-games.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke