Sve što trebaju za spašavanje: 'Imamo pile, pumpe, sjekire...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Sve što trebaju za spašavanje: 'Imamo pile, pumpe, sjekire...'

Sve što trebaju za spašavanje: 'Imamo pile, pumpe, sjekire...'
1

Zagrebačkim vatrogascima trebalo je dva sata da slože opremu s kamiona Grič 352. Njih osmero se posvetilo izazovu, a kreatori su voditelj grupe Josip Vađić i zapovjednik postaje Jankomir Zoran Gorički

VIDEO

Prezentacija, slaganje opreme i pranje kamiona zagrebačkim vatrogascima bili su idealna prilika da se malo zabave, educiraju ljude, ali i da izazovu policajce da pokažu čime svaki dan barataju. Sve je stalo u dvije riječi - Tetris izazov!

- Iskoristili smo priliku da vam prikažemo opremu jednog našeg vozila. Radi se o vozilu s opremom za spašavanje Grič 352, koje se nalazi u službi Vatrogasne postaje Jankomir. Tetris Challenge pokrenut je početkom rujna u Zürichu, kad je lokalna policija objavila prvu fotografiju opreme jednog policijskog vozila.

Sve složeno po špagi 

Ubrzo su se priključile i vatrogasne postrojbe i druge hitne službe koje postavljaju fotografije svojih vozila u ovom Lego stilu - kazao nam je zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih. Plato na kojem su rasprostrli opremu nalazi se u Vatrogasnoj postaji Centar na početku Savske ceste. Kako su nam rekli, da bi sve složili po špagi, iskoristili su najmanje osam vatrogasaca. Šestorica su kasnije statirala kraj kamiona, a kreatori prikaza bili su vatrogasac voditelj grupe Josip Vađić i zapovjednik postaje Jankomir Zoran Gorički. Vađića su odabrali zbog dokazane preciznosti i urednosti zbog koje u šali kažu da ima opsesiju.

- Njemu je ormar uvijek savršeno složen. Znaju to i kolege, pa su ga jednom iznenadili. Uspjeli su kroz rupu provući držak metle pa su mu pomaknuli neke stvari - kazao je kroz smijeh jedan vatrogasac.

Pile za drvo i beton 

Tu nije bilo ljutnje, a humor i pošalice pokazali su se dobrima za rješavanje stresa, napetosti i nervoze nakon zahtjevnih intervencija. Prikazani Mercedesov kamion projektiran je, dograđen i opremljen za najteže tehničke intervencije. Na njemu će se tako naći nekoliko vrsta motornih pila i rezača za drvo i beton. Kraj njih su hidraulične škare i razupore za prometne nesreće.

S obzirom na to da je Zagreb na trusnom području i prijeti opasnost od urušavanja zgrada, grad je vatrogasce opremio brojnim hidrauličkim i drvenim potpornjima, tronošcima, ljestvama, pa čak i onim mornarskim, koje se sastoje od užadi i drvenih prečki. Sastavni dio opreme su i zračni jastuci za podizanje teških tereta, ali i kamiona, autobusa i tramvaja.

Na fotografiji su prikazani i brojni manji dijelovi opreme, kao što su pumpe, električni kabeli, rasvjeta, pijuci, sjekire, pa čak i metle.

Ide na najteže intervencije 

Među najvrednijom opremom na kamionu su vibraskop i vibrafon koji pomažu pri lociranju zatrpanih ljudi kao i aparat Wasp, koji će dojaviti i najmanju vibraciju i koristan je za otkrivanje mogućih urušavanja.

- Ovo vozilo rijetko ide samo na intervenciju. Prema planu uzbunjivanja, uz njega uvijek idu i druga vozila. No kad ga vidite na cesti pod rotirkama, nekome je zaista loše i stradao je ili u radu ili u nekoj teškoj prometnoj nesreći - pojasnio je zapovjednik Jembrih.

Kao jednu od značajnijih intervencija posade Griča 352 izdvojio je spašavanje montera klima-uređaja koji je pao tijekom montaže u Kurelčevoj ulici u Zagrebu. Pao je u unutarnji uski prostor zgrade širok i dugačak tri metra i dubok oko šest metara. Hitna nije mogla do njega, a da bi ga izvukli, morali su se provući kroz prozor od 40-ak centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident
TEŠKA PROMETNA NESREĆA

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident

Na mjestu nesreće došlo je i do narušavanja javnog reda i mira te je čovjek doveden u prostorije policije

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću
NAŠLI MASOVNU GROBNICU

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću

Tomo Medved posjetio je u ponedjeljak lokaciju gdje se provode terenska istraživanja u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu
Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'
POTRAGA ZA NESTALIMA

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'

Na smetlištu Petrovačka dola našli posmrtne ostatke najmanje desetero ljudi. Ministar: 'Možda ih je i više'. Obitelji se nadaju da će pronaći svoje najmilije. Među njima i Mate koji 33 godine traga za sinom...