Obavijesti

News

Komentari 34

Sve su zaboravili: Iz programa nestale reforme i bolni rezovi

Sve su zaboravili: Iz programa nestale reforme i bolni rezovi
1

Nužne reforme, štednja, imovinski cenzusi, bolni rezovi... Sve što su političari govorili dok su na vlasti je netragom nestalo iz predizbornih programa

VIDEO

U analizi pet programa blokova koji su izgledni za ulazak u vlast, te riječi su zamjenili silni poticija, smanjivanje poreza, jeftiniji krediti. Ne spominje se nužnost smanjenja rashoda, a puno se očekuje od EU fondova i rasta. Uglavnom, kada se pročitaju, čini se da bi Hrvatskom tekao med i mlijeko. Kod nekog malo manje, primjerice kod SDP-ove koalcije i Mosta, kod nekog više, poput HDZ-a, dok je blok Milana Bandića i Živog zida obećao ponajviše.
Zanimljivo je da je HDZ uporno govorio da su svoj program radili sa stručnjacima iz njemačkog IFO instituta, ali ono što su prezentirali u srijedu pokazuju da su maknuli sve “bolne” preporuke tog Instituta.
Slabljenje kune, smanjenje plaća u javnom setoru, omogućavanje lakšeg otpuštanja radnika, povišenje dobne granice za umirovljenje, sve te preporuke je HDZ ignorirao ili zakamuflirao do neprepoznatljivosti.
Most i HDZ se u većem dijelu nisu pridržavali u svojim programima niti programa reformi koje su poslali u EU prije samo četiri mjeseca dok su bili na vlasti.

Povećana doza populizma

Koja god koalcija pobjedila, ispada tako da ćemo imati veće plaće, niži PDV općenito ili makar na hranu, zaštitu ako izgubimo posao, novac za svako dijete, a gospodarstvo će bit zaliveno novcima kako bi zapošljavalo i izvozilo. Ako se i zadužimo i na možemo plaćati, država će opraštitati dugove ili pomoći. Zvuči nerelano?
- Ovogodišnji izborni programi imaju više nego uobičajenu dozu populizma. Izostala u tragovima razgovor o reformama i rashodnoj strani. Nema gubitnika, samo dobitnici, a to jednostavno ne drži vodu. Riječ reforma je potpuno potrošena do posljednjih izbora. Naglasak je na smanjenju poreza, otpisima dugova. To je zato što su programi kod nas nužno zlo, a ne stožerna točka za privlačenje birača - kaže ekonomski analitičar Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.
Većina programa ozbiljnijih stranka uključuje i ono nužno. Informatizaciju javne uprave, spajanje katastra i gruntovnice, učinkovitije pravosuđe, ali tu je puno manje konkretnih mjera kako će se to ostvariti.

Iznenadna briga za znanost

Osim primjerice stranke Pametno, više nitko ne stavlja u fokus nužnost teritorijalnog preustroja zemlje i manjeg broja gradova i općina. Podsjetimo, Most je na tome dobio veliki dio glasova. Smanjenje plaća političarima, eventualni otkazi u javnoj upravi, štednja i na čemu, sve je to nestalo.
I SDP i HDZ koji su rezali znanosti, sada obećavaju to povećati.
No, ono što najviše zanima građane je provedivost obećanja o rastu plaća. Oba velika bloka, SDP-ov i HDZ-ov su naznačili značajno povećanje neoporezivog dijela plaće. Dosad je tek 2600 kuna bilo neoporezivo. Po prijedlozima koje donosimo u tablicama, Večernji list je izračunao da bi kod SDP-ovaca prosječna plaća od 5650 kuna narasla za 112 kuna, a kod HDZ-a 322 kune. Plaća od skoro 17.000 kuna bi kod SDP-a narasla za 1490 kuna, a kod HDZ-a za 2143 kune.

Teško da će plaće rasti..

I ta obećanja o rastu plaća Lovrinčević ne smatra realnim. U programima, kaže, nema mjera koje bi kompezirale gubitke od 800 do 900 milijuna kuna gradovima i općinama čiji je prihod porez na dohodak. Da bi se to provelo, potrebni su i neki neugodne izmjene u sustavu koje mnogi neće prihvatiti. Zato ih vjerojatno i nema u programima.

Lovrinčević ističe da bi smanjenje poreznih stopa bilo provedivo samo ako se ukine niz olakšica koje sad postoje. Sad na svako dijete raste neoporezivi dio plaće, postoje izuzeci za različita područja nekadašnje državne skrbi, ali i Vukovar. Također, onima koji imaju dva dohotka on će se morati zbrojiti i kumulativno oporezivati, kontrolama će se morati stati na kraj tome da se isplaćuju terenski dodaci kako bi se izbjegao porez. I na kraju, najvažnije, kaže Lovrinčević, teško će moći biti rasterećenja plaća bez punog poreza na nekretnine. Taj porez bi ostajao gradovima i općinama. I njihov broj bi trebao smanjiti, ali o teritorijalnom preustroju nitko više ne govori.

- Ti procesi moraju ići paralelno i morate prvo počepiti sve te silne rupe. No idu lokalni izbori, pa porez na nekretnine nije popularan za razgovor, ali porez na dohodak jest - kaže Lovrinčević.

Podsjetimo, za porez na nekretnine u SDP-u je svojedobno bio Slavko Linić, ali njega su izbacili, a porez nije uveden. HDZ najavljuje da će ga uvesti tek u idućim godinama mandata, a ove godine planira pokriti to nekom vrstom više komunalne naknade. No to nije dovoljno, kao niti dio od poreza na promet nekretnina.

Prevelika politička ambicija

Slično je i s PDV-om i drugim porezima. Ako se smanjuje PDV s 25 posto, morat će se ukinuti dio poput toga da svi ugostitelji plaćaju 13 posto PDV-a, a ostaviti ga samo za turistički smještaj.

- Ako se smanjuje porezna stopa, onda se mora proširiti broj obveznika, a to znači ukidanje izuzetaka. Inače imate ogromne gubitke u proračunu. S ovogodišnjim prijedlozima iz programa takve proračunske rupe dosežu i do pet milijardi kuna godišnje ako se ne proširi osnovica onih koji plaćaju porez. Dio stranaka to uopće ne razumije, dio razumije, ali namjerno prešućuje. Stručni i politički integritet je stradao u odnosu na političku ambiciju - zaključuje Lovrinčević.

Ali u kampanji svi uvjeravaju da će tih silnih milijardi kuna za sve prijedloge biti u proračunu...

NARODNA KOALICIJA:

Porez na plaće -Neoporezivo 3000 umjesto 2600 kuna, a samo oni iznad 19.000 kuna mjesečno plaćat će 40 posto poreza.

PDV - Niži PDV samo na košaricu hrvatskog voća i povrća. Smanjit će ga i na repromaterijal prehrambrenoj industriji.  

Mirovine - Socijalna mirovina za starije od 65 koji je nisu zaradili. Neodređena najava povećanja u drugi stup. Mirovine će biti iznad 60 posto plaće.     

Zapošljavanje - Povećat će neodređeno minimalnu plaću. Naknada za stručno osposobljavanje na 3000 kuna. Olakšice za zapošljavanje starijih.

Natalitet - Umjesto šest mjeseci, sad će punu plaću rodilja imati osam mjeseci. Dopust radnicima kad im djeca kreću u vrtić ili u prvi razred.

Investicije - Osam velikih infrastrukturnih projekata. Podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna umjesto 230.000.     

HDZ

Porez na plaće - Neoporezivo 3750 kuna umjesto 2600 kuna. Na plaće iznad 20.000 kuna (umjesto 13.200) porez 36 posto. Svi dohoci se zbrajaju.  

PDV - Smanjivanje na 24 posto 2018., a na 23 posto do kraja mandata. Niži za struju, poljoprivredu, dječju hranu i pogrebne usluge.

Mirovine - Povećanje za drugi stup na 6 posto, a smanjivanja za prvi stup na 14 posto. Zajamčena mirovina za starije od 65 bez drugih prihoda.

Zapošljavanje - 180.000 radnih mjesta. Krediti za pokretanje posla 350.000 kuna mladima. Naknade za nezaposelne ako i nešto zarađuju.

Natalitet - Za svako novorođeno dijete 7500 kuna, rodiljama puna plaća godinu dana umjesto pola godine. Olakšice za one s četvero i više djece.

Investicije - Sniziti stopu poreza na dobit na 18 posto umjesto 20 posto. Poticaji za ključne industrije i jače korištenje novca iz EU fondova.

MOST

Porez na plaće - Svake godine povećavati neoporezivi dio plaće od 2600 kuna za 100 kuna. Tko zaradi više od 100.000 kuna mjesečno - porez 50 posto.         

PDV - Ne planiraju ga smanjivati, ali će razmotriti da se dio ostavi gradovima i općinama. Manji PDV na repromaterijal u poljoprivredi.

Mirovine - Narodna mirovina za starije od 65, povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup na 6 posto plaće, niže naknade za rad fondova.     

Zapošljavanje - Lakše zapošljavanje, ali i otkazi. Ako nema plaće dva mjeseca, daje je država. Razni poticaji tvrtkama za zapošljavanje.     

Natalitet -  Odredit će maksimalne cijene vrtića, iznos od 4257 kuna za drugih šest mjeseci rodiljskog, dopust zbog njege djeteta na 120 dana.  

Investicije - Ukidanje poreza na dividendu te poreza na ime tvrtke. Plaćanje PDV-a po naplati fakture, ukidanje parafiskalnih nameta.     

Živi zid

Porez na plaće - Umjesto 2600 kuna, svatko s plaćom do 5000 kuna ne bi plaćao porez. Minimalnu plaću dižu s 3120 kn na 5000 u četiri godine.

PDV -  Ne planiraju smanjiti stopu od 25 posto. Poduzetnici će taj porez plaćati tek po naplati odrađenoga, a ne unaprijed. Pet posto PDV-a na repromaterijal u poljoprivredi.     

Mirovine -  Iako je ekonomski strateg Ivan Lovrinović bio za ukidanje drugog stupa, sad više to ne spominju. Kažu tek da će mirovine pratiti rast plaća.     

Zapošljavanje - Univerzalni program zapošljavanja u kojem će svaka nezaposlena osoba moći raditi za plaću od 3500 kuna. Nisu otkrili kako bi to zapošljavanje izgledalo.  

Natalitet - Rodiljske naknade bi iznosile puni iznos plaće godinu dana. Oni smatraju da će rast standarda donijeti jeftiniji krediti, a obitelji štite kroz oprost dugova i zabrane ovrha.  

Investicije - Poduzetnici neplatiše neće moći osnivati tvrtke. Prvo kroz devalvaciju kune, a zatim zamjenom kredita kunskim, s nižim kamatama, žele potaknuti investicije i izvoz. I građani će imati niže kamate.     

Bandić - Čačić

Porez na plaće - Minimalna plaća na 3500 kuna. Za sve plaće ispod prosjeka zemlje smanjenje poreza i doprinosa, one više od dvije prosječne, veći porez.

PDV -  Uopće ne spominju PDV u programu, što znači da sve ostaje po starom. Ali zato oni, kao i koalicija predvođena Živim zidom, najavljuju novi porez bankama na imovinu.     

Mirovine - Pravo na mirovinu socijalno ugroženim iako je nisu zaradili, ali i pomoć onima s nižom od 1500 kuna. Rast minimalne mirovine za 10 posto i usklađivanje s troškovima života.

Zapošljavanje - Fond za pomoć osobama koje su ostale bez posla. Ograničavanje zapošljavanja na određeno, poticaji kako bi se što više mladih zaposlilo, ali ih nisu do kraja definirali.

Natalitet - Rodiljska naknada 12 mjeseci, novčana pomoć za rođenje djeteta, besplatni udžbnici, a besplatan prijevoz za sve srednjoškolce. Olakšice za stambene kredite.     

Investicije - Jamstveni fond od 1 milijardu eura, u koji bi ulazio prihod od državne imovine. On bi služio za podršku investicijama, a također bi preko HBOR-a osigurali povoljnije uvjete za gospodarstvo.     

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora