Obavijesti

News

Komentari 50

Zdravstveni sustav u Gazi je pred kolapsom, bolesti se šire; Izraelci upali u zasjedu Hamasa

Zdravstveni sustav u Gazi je pred kolapsom, bolesti se šire; Izraelci upali u zasjedu Hamasa

Bombardiranje Gaze opustošilo je tu enklavu, dok je 18.500 Palestinaca ubijeno u zračnim i kopnenim napadima izraelske vojske

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

bombardiranje gaze 01:14

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.00

Bidenov savjetnik sastat će se u petak s palestinskim predsjednikom Abasom

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost posjetit će u petak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Ramali, doznaje se od američkog dužnosnika.

Dužnosnik je u četvrtak rekao da će savjetnik, Jake Sullivan, razgovarati o "tekućim naporima da se obnovi i revitalizira" palestinska uprava i pozivanju "ekstremističkih" doseljenika na odgovornost za nasilje nad Palestincima. Dužnosnik je želio ostati anoniman.

Sullivan je u četvrtak rekao da se upravljanje Zapadnom obalom i Pojasom Gaze treba povezati u okviru obnovljene palestinske uprave.

Također je rekao izraelskoj televiziji Channel 12 da je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom o prelasku Izraela s vojnih operacija visokog intenziteta u Gazi na precizniju fazu.

Sullivan je odbio iznijeti detalje ili vremenski okvir, ali je razgovor nazvao konstruktivnim i rekao da postoji "širok stupanj konvergencije" o strateškim ciljevima i potrebnim koracima.

Palestinci su se u međuvremenu žalili na porast napada izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bijela kuća je priopćila da su Sullivanovi razgovori u regiji također bili usredotočeni na nastavak humanitarne pauze u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca držanih u Gazi.

19.00

Izrael napada duž Gaze dok se SAD zalažu za rat 'nižeg intenziteta'

-Izrael je u četvrtak protutnjao cijelim pojasom Gaze, ubijajući obitelji u njihovim domovima čak i dok je izaslanik Washingtona raspravljao o tome kako bi njegov saveznik mogao bolje zaštititi civile u svom ratu protiv militanata Hamasa, piše Reuters.

Rat koji traje više od dva mjeseca sada bjesni cijelom palestinskom enklavom, uzrokujući humanitarnu katastrofu, kojoj se ne nazire kraj.

"Trajat će više od nekoliko mjeseci - ali mi ćemo pobijediti i uništit ćemo ih", rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant koji je posjetio savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakea Sullivana.

17.30

Izrael tvrdi da su teroristi uhićeni u Danskoj povezani s Hamasom

Izrael je u četvrtak ustvrdio da su "teroristi" koji su uhićeni u Danskoj zbog pripreme terorističkih napada povezani s Hamasom, objavio je ured premijera.

"Danske sigurnosne službe i policija uhitili su sedam terorista koji su djelovali za Hamas, spriječivši tako atentat čiji je cilj bio ubiti nedužne civile na europskom tlu", kaže se u priopćenju.

Danske vlasti objavile su samo da su tri osobe uhićene u četvrtak u njihovoj zemlji i jedna u Nizozemskoj zbog planiranja terorističkog napada.

Meta napada nije poznata.

"Posljednjih godina, a posebno nakon napada 7. listopada, Hamas pokušava proširiti svoje operativne sposobnosti u svijetu, posebno u Europi, kako bi postigao svoj cilj da napadne Izraelce, Židove i zapadne ciljeve, pod bilo koju cijenu", nastavlja se u priopćenju.

"Čestitamo našim partnerima iz danske službe sigurnosti i policije za uspjeh njihove protuterorističke operacije" koja "pokazuje širenje Hamasove infrastrukture u Europi", dodaje ured izraelskog premijera.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu objavilo je također u četvrtak da je policija u Berlinu i u Roterdamu uhitila četvoricu pripadnika terorističke organizacije Hamas zbog pripremanja napada na židovske objekte u Europi.

17.00

Izraelu treba nekoliko mjeseci za pobjedu u Gazi

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu da će trebati nekoliko mjeseci za pobjedu nad Hamasom u Pojasu Gaze.

Gallant je rekao da je Hamas više od deset godina gradio "infrastrukturu ispod i iznad zemlje" i da uništavanje islamističke skupine "zahtjeva neko vrijeme".

"To će trajati nekoliko mjeseci, ali pobijedit ćemo i uništit ćemo ih", rekao je Gallant na sastanku.

Dvojica dužnosnika su također razgovarala o povratku Izraelaca u njihove domove uz granicu s Libanonom koje su napustili zbog sukoba s Hezbollahom, priopćio je Gallantov ured.

Izrael je u četvrtak nastavio gađati Pojas Gaze usprkos intenzivnim međunarodnim pozivima na zaštitu civila te širenju smrtonosnih bolesti među izbjeglim stanovnicima.

Ističe kako su mete napada na Gazu militanti Hamasa, skupine koja je 7. listopada upala na njegov teritorij i ubila 1,2 tisuća ljudi, većinom civila, te otela 240 talaca. 

Izrael je odgovorio uništenjem velikog dijela enklave. Najmanje 18,6 tisuća ljudi je ubijeno, a 50 tisuća ozlijeđeno u tim napadima, tvrdi ministarstvo zdravstva u Gazi. 

Istraživanje javnog mnijenja u Izraelu pokazalo je da građani ne žele da vojska prekine ofenzivu za slamanje Hamasa unatoč pozivu Opće skupštine UN-a na primirje, sve većem popisu vojnih žrtava i  rastućem broju palestinskih žrtava u Gazi.

15:49

Krenuo je sastanak...

Visoki američki diplomat Jake Sullivan stigao je u Izrael na sastanak s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Kako javlja BBC, sastanak je u ovim trenucima upravo započeo.

Navode kako se očekuje da će Sullivan od izraelskog čelnika tražiti da ulože dodatne napore u zaštiti civila u Gazi.

Komentari 50