Obavijesti

News

Komentari 131

Svećenik pedofil iz Bibinja se žali na smještaj od 1000 eura

Svećenik pedofil iz Bibinja se žali na smještaj od 1000 eura
2

Ivanov je prebačen u privatni starački dom u kojima smještaj mjesečno stoji oko 1000 eura. Ivanov se požalio zbog preseljenja jer ga, kaže, više ne mogu tako lako posjećivati prijatelji, obitelji i drugi svećenici

VIDEO

Svećenik don Nedjeljko Ivanov, široj javnosti poznat kao pedofil koji je 2014. godine osuđen prema crkvenom kanoniku, zadarskim medijima požalio se kako ga vrh zadarske biskupije ne tretira primjereno zbog njegovog zdravstvenog stanja. 

Podsjetimo, Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike. Protiv njega nije pokrenut ni kazneni postupak jer su se tri njegove žrtve oglasile nakon mnogo godina pa su svećenikova zlodjela pala pod zastaru. 

Prije nekoliko dana Ivanov je prebačen u privatni starački dom u Biljanima Donjim u kojima smještaj mjesečno stoji oko 1000 eura. Razliku u cijeni, piše Zadarski.hr, nadoknađuje njegova mirovina i Zadarska nadbiskupija. Ivanov se požalio zbog preseljenja jer ga, kaže, više ne mogu tako lako posjećivati prijatelji i drugi svećenici. 

Žrtva: Želim čuti da se ispriča, to bi mi nešto značilo

Prva žrtva koja je javno ispričala svoju priču o svećeniku pedofilu bio je Josip Lisica iz Bibinja, a nakon njega brzo su se oglasile i druge žrtve. Strašna svjedočanstva žrtava svećenika koji je više od 20 godina činio gnjusna nedjelja svakim danom bila su sve šokantnija. 

- Očekujem ispriku. Želim čuti da se Nedjeljko Ivanov ispriča. Jednostavno bi mi nešto značilo. Ne baš kraj, jer ta priča nema kraja. To ostaje u vama. I u stotinama drugih dječaka - rekao je nakon osude Crkve Josip Lisica. 

Kako smo pisali, žrtvama don Ivanova trebalo je 20 godina da smognu hrabrosti i prijave stravična zlostavljanja. Budući da je prošlo toliko godina, don Ivanov je prošao nekažnjeno. Začuđuje to što su mještani šutjeli o svećenikovim gnjusobama nad maloljetnicima o kojima se šuškalo još dalekih ‘80-ih godina. Strahote koje su zlostavljana djeca proživjela, danas izlaze na površinu. 

Bibinjac Josip Lenkić Barać (39) don Ivanova je prijavio policiji.

- Policiji sam se javio jer me strah da Vatikan nakon svega ne pusti da se sve zaboravi. Vidim da se neki pitaju zašto odmah o tome nismo govorili. S dvanaest godina nisam shvaćao što mi se događa te svoj šok i nevjericu nisam imao hrabrosti ni s kim podijeliti. Danas sam odrastao čovjek i svjestan sam težine koju sam nosio u sebi sve ovo vrijeme - kaže Lenkić Barać. 

Don Ivanov ga je počeo zlostavljati kad je imao 12 godina, no nije prestao ni s 14 godina kad je otišao u Sjemenište u Zadar. 

- Bio sam sjemeništarac pa me mogao zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi posumnjao - kaže.

Nadređeni su navodno sve znali

Dr. Nenad Bugarija, koji je emigrirao u SAD, prijavio je pohotnog svećenika nadbiskupu Želimiru Puljiću u New Yorku. Razgovarao je i s prijateljima iz djetinjstva u Bibinju, koji su mu potvrdili zlostavljanja. Nakon toga počelo se javljati sve više muškaraca koji su kao djeca bili žrtve don Ivanova. Nagađa se kako bi ih moglo biti i više od 100 s obzirom na to da je Nedjeljko Ivanov 20 godina službovao u Bibinju. Djecu je zlostavljao na ispovijedi “u četiri oka”, a nadređeni su navodno sve znali. 

Zavjet šutnje: nadbiskup ga prijavio Vatikanu, ali ne i policiji

Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ u različitim dnevnim terminima kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje. Od mene je tražio da mu pokažem spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi ‘redalicom’ izmjeri koliko mi je spolovilo... i o tome kako muškarac i žena opće. Kako je te ‘duhovne razgovore’ provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati. Bio sam izrazito krhke građe i na ispovijedi bi me obgrlio rukama i prislonio me na svoj trbuh, i ja sam u tom ‘medvjeđem zagrljaju’ morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi, nastavlja strašnu priču Lenkić Barać, koji je danas direktor u jednoj zadarskoj tvrtki i sa suprugom čeka prvo dijete. Obitelj, kojoj se tek nedavno povjerio, daje mu punu podršku. 

Tada se, govori, nije znalo puno o pedofiliji i nije znao kome da se obrati.

Bibinjcima pisao pisma i čestitao rođendane 

U ponedjeljak slaviš rođendan. Otkad sam te krstio, u mom si srcu i mojim molitvama... Ovih dana prisjećam se tebe. Svih vas se sjećam i ne želim vas nikad zaboraviti, napisao je u razglednici don Ivanov jednoj Bibinjki. Iako je iz župe otišao 1996., slao je razglednice i pisma svojim bivšim sumještanima, a redovito im je čestitao rođendane i blagdane. Često im je pisao kako još uvijek moli za njih i kako prati sve dobro i loše što se u Bibinju zbiva.

Istraživanje: U SAD-u je čak četiri posto svećenika pedofila

Kao i u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, Crkva je većinu slučajeva pedofilije među svećenstvom rješavala premještanjem u drugu župu. Tek kad bi svećenici bili pravomoćno osuđeni, dobili bi neke sankcije, no nitko od njih nije isključen iz reda. Vatikan je prije dvije godine uveo ubrzanu proceduru za rješavanje najhitnijih slučajeva pedofilije, no ni ti propisi nisu odredili suradnju s civilnim vlastima. Prema kanonskom pravu, slučajeve zlostavljanja djece ili maloljetnika nadležni biskup mora nakon istrage prijaviti Kongregaciji za nauk vjere, koja zatim odlučuje o daljnjem postupku. Kazne idu od opomene do ukora te suspenzije od obavljanja svećeničke službe. Iako je najveća kazna gubitak kleričkog staleža, u Hrvatskoj Crkva nijednog svećenika koji je pravomoćno osuđen za pedofiliju nije na taj način kaznila. 

Kastavski župnik Franjo Jurčević kaže da homoseksualizam i drugi poremećaji seksualnosti oduvijek postoje u svim porama društva pa i u Crkvi, samo što se prije za to nije toliko znalo jer nije bilo interneta. Pedofile bilo kojeg zanimanja, pa i svećenike, smatra bolesnicima koje ponajprije treba liječiti, kao i don Ivanova. Čudi se zašto su već odavno odrasli ljudi tek sada odlučili progovorit  o svećenikovim nastranostima iz njihova djetinjstva. 

Studija: Svećenici pedofili za žrtve biraju većinom dječake

- Jasno je da toga ima i u Crkvi i drugdje. Ja bi svakom 100 posto dokazanom pedofilu, bio on svećenik ili bilo kojeg drugog zanimanja, da prostite, odrezao ‘onu stvar’, eto što mislim. To sam odavno jasno napisao, ali nitko na to nije reagirao. Znam da je to što kažem o odsijecanju ‘one stvari’ jako žestoko, ali govorim to zato što mi je sve to gnjusno - slikovit je kastavski svećenik Jurčević. Dodaje da bi bio i žešći da nije pod sudskom zabranom medijskog istupanja o nekim temama. Župnik Franjo Jurčević kaže da je apsolutno na strani žrtava pedofila, ali se pita odakle tolika mržnja prema bolesnicima. 

Kastracija: U Češkoj i Moldaviji uveli su kemijsku kastraciju

- Prije svega se primjećuje da se linčuje samo svećenike pedofile, u konačnici i samu Crkvu, i to bez obzira što još istraga i sud nisu rekli svoje. Osuđujem pedofiliju i mislim da je svaki normalan čovjek mora osuditi kao tešku bolest. Društvo ih treba onemogućiti da to rade i pokušati ih liječiti, a ne izvrgavati linču i pustiti da im sudi ulica prije nego što se dokaže da su doista pedofili. Kako se sada odjednom priča o nečemu starom 30 godina? Sumnjam da se ovakvo što moglo zataškati u malom mjestu poput Bibinja. Ono što ujutro zna dvoje ljudi, do večeri sazna cijelo mjesto i zato za mene u slučaju don Ivanova nema ničega konkretnog te mi sve ovo sliči nekoj smišljenoj namještaljki - pojašnjava kastavski svećenik. Kastraciju pedofila, ali onu kemijsku, već su uvele Moldavija, Poljska, Rusija i Južna Koreja, a provodi se u Njemačkoj i Češkoj, no dobrovoljno, kao zamjena za manju kaznu. 

Bolesni su: Jurčević kaže kako pedofiliju kao bolest treba liječiti

Kemijska kastracija je zapravo uzimanje hormona koji suzbijaju proizvodnju testosterona i smanjuju seksualnu želju. Zakon omogućuje sucima da seksualnim prijestupnicima koji su napali djecu mlađu od 16 godina narede da se podvrgnu medicinskom postupku čiji učinci mogu trajati do 15 godina. Zemlja s najvećim brojem katoličkih svećenika pedofila je SAD, a slijedi je Irska. U SAD-u je za seksualno zlostavljanje maloljetnika do 2004. prijavljeno ukupno 4392 svećenika. Njujorški koledž za kriminalistiku John Jay radio je istraživanje o katoličkim svećenicima koji su seksualno zlostavljali maloljetnike od 1950. do 2002. godine.

Male kazne: Svećenici su uglavnom osuđeni do sedam godina zatvora

Istraživanje je pokazalo da su od 10.667 žrtava 81 posto bili dječaci te kako ih je većina u vrijeme zlostavljanja imala između 11 i 14 godina. Čak četiri posto od svih američkih svećenika koji su služili u to vrijeme optuženo je za pedofiliju. U 27 posto slučajeva radilo se o seksualnom kontaktu sa žrtvom, a u 25 posto o silovanju. Na koledžu su izračunali kako je Crkva u SAD-u potrošila oko 2,6 milijardi dolara za sudske nagodbe sa žrtvama svećenika pedofila. 

U SAD-u su se slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi počeli prijavljivati sredinom 1960-ih, a u Irskoj su buknuli 30 godina poslije. Policija je tada masovno počela istraživati svećenike, što je rezultiralo ostavkama na visokim crkvenim funkcijama. Najozloglašeniji svećenik pedofil je Oliver O’Grady (65), koji je “djelovao” i u Irskoj i u SAD-u. U SAD-u je osuđen na sedam godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice braće. Nakon uhićenja je priznao gnjusne zločine nad više od 25-ero djece. O njemu je 2005. snimljen  dokumentarac “Spasi nas od zla”, u kojem o zlostavljanju tijekom 80-ih govore njegove žrtve. U dokumentarcu O’Grady detaljno, sa smiješkom na licu, opisuje što je radio svojim žrtvama. 

- Pitali su me uzbuđuju li me žene, rekao sam: ‘Ne’. Pitali su me uzbuđuju li me muškarci, rekao sam: ‘Ne’. Pitali su me uzbuđuju li me djeca, rekao sam: ‘Hm, pa da’ - govori O’Grady, koji tvrdi kako su njegovi nadređeni u župama diljem Kalifornije znali da zlostavlja djecu. Čim bi se roditelji požalili na njega, premjestili bi ga u drugu župu. 

- Trebali su me maknuti od djece jer si ne mogu pomoći. Više puta sam odlučio da neću to više raditi, no nisam izdržao - kazao je O’Grady. 

Nakon odsluženja kazne u SAD-u i izbacivanja iz Crkve O’Grady se vratio u Irsku. Na njegovu laptopu su prošle godine pronašli tisuće filmova i fotografija s dječjom pornografijom i zatvorili ga na tri godine. Mnogi svećenici optuženi za pedofiliju nikad nisu osuđeni zbog zastare, a oni koji su završili u zatvoru dobili su do sedam godina zatvora. Praksu malih kazni prekinula je Kolumbija, koja je svećenika Williama de Jesusa Mazu osudila na 33 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četvorice dječaka.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa